Μαρτίου 17, 2019

Βελιγράδι. Το μήνυμα Βούτσιτς είναι η εγγύηση της Σταθερότητας

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη στην Προεδρία αναφέρθηκε στην εισβολή των οργανωμένων της αντιπολίτευσης στην κρατική τηλεόραση και είπε ότι η Σερβία είναι ένα δημοκρατικό κράτος και όλα τα είδη των διαδηλώσεων είναι ελεύθερες , αλλά ότι η βία θα παταχθεί και ολοι όσοι συμμετέχουν σε πράξεις βίας θα τιμωρούνται. 
«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει η βία να θέσει σε κίνδυνο κανέναν Αν νομίζουν ότι ο εκφοβισμός, οι επιθέσεις σε ανθρώπους, και οι ξυλοδαρμοί θα φέρουν πολιτικό αποτέλεσμα, κάνουν λάθος»¨, είπε ο Βούτσιτς που μίλησε κυρίως για την επέτειο του πογκρόμ του Μαρτίου εναντίον των Σέρβων στο Κόσσοβο. 
Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  με αφορμή την 15η επέτειο του Πογκρόμ του Μαρτίου  κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, δήλωσε ότι η Σερβία  θα προστατεύσει το σερβικό  λαό στο  Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, εάν  δεν τον προστατεύσουν εκείνοι  που θα πρέπει να το κάνουν και τόνισε ότι το Βελιγράδι  δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά επανάληψη του διωγμού των Σέρβων.
Ο Βούτσιτς σχολίασε και την συγκέντρωση μπροστά στην Προεδρία και είπε ότι έχει καθαρή συνείδηση και πρόσωπο σε αντίθεση με τους εκπροσώπους τις αντιπολίτευσης και ως εκ τούτου δεν τον φοβίζουν οι διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στην σερβική προεδρία.
 Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι πληροφορήθηκε ότι ο σερβικός λαός του Κοσσυφοπεδίου ετοιμάζεται να ανέβει στο Βελιγράδι για να υπερασπιστεί τη Σερβία από τους ηγέτες των διαδηλωτών. Τους είπα ότι δεν χρειάζομαι κανέναν να με υπερασπιστεί, επειδή η φασιστική συμμορία των μεγιστάνων δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση της Σερβίας. 
Ο Πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι πάντα πρόθυμος να μιλήσει και να ακούσει τους πολίτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θα μιλήσει με τη φασιστική συμμορία των Τζίλας,Ομπράντοβιτς, Γέρεμιτς. 
Ο Βούτσιτς , όταν ρωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών να μην καταδικάσουν την εισβολή στην Δημόσια Τηλεόραση ενώ καταδίκασαν την εισβολή στο Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας Βόρεια της Μακεδονίας , δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις των δυτικών πρεσβειών, αλλά είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι «έχουν δύο μέτρα και σταθμά». Όσο οι διαδηλωτές βρισκόντουσαν έξω από την προεδρία, ο Βούτσιτς ανέβασε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία ενώ έπαιζε σκάκι με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο πρόεδρος αναχώρησε από το κτίριο της προεδρίας στις 1600, με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ενώ υπήρχαν κάποιοι διαδηλωτές μπροστά από το κτίριο της Προεδρίας. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είχαν πάει στην αστυνομική διεύθυνση του Βελιγραδίου για να ζητήσουν την απελευθέρωση των επτά συλληφθέντων κατά τα επεισόδια στην Κρατική τηλεόραση το Σάββατο το βράδυ. 

 Ο αρχηγός του SPS και ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι
 η βίαιη επιδρομή στις RTS, οι επιθέσεις κατά της αστυνομίας, και η απόπειρα εισβολής στο κτίριο της Προεδρίας της Σερβίας, δείχνει  ότι η Συμμαχία για τη Σερβία  προσπαθεί να αντικαταστήσει με την την έλλειψη πολιτικών ιδεών  και  λαϊκής υποστήριξης.


Ο Ντάτσις τόνισε  ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι την ημέρα που σηματοδοτεί την 15η επέτειο του πογκρόμ των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, αντί όλος ο  κόσμος  να ασχολείται με την  καταδίκη των εγκλημάτων για τα οποία κανείς δεν λογοδότησε  ποτέ, η «Συμμαχία» της αντιπολίτευσης   διοργανώνει εικόνες βίας στη Σερβία.
Οι διαδηλωτές του κινήματος «ένα στα πέντε εκατομμύρια» απεχώρησαν από τη ραδιοτηλεόραση της Σερβίας γύρω στα μεσάνυχτα. Ο υπουργός Εσωτερικών  Νεμπόισα Σταφάνοβιτς είπε ότι όσοι είχαν εισβάλει   βίαια στο κτίριο της Ραδιοτηλεόρασης εκδιώχθηκαν χωρίς τη χρήση βίας και ότι ένα πρόσωπο, το οποίο επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό , συνελήφθη. Ο γενικός διευθυντής της Σερβικής ραδιοτηλεόρασης Ντράγκαν Βουγιόσεβιτς είπε, ότι  οι διαδηλωτές εμπόδισαν τους εργαζόμενους να κάνουν τη δουλειά τους και τους απειλούσε ένας που γυρνούσε τους διαδρόμους με ένα  μηχανοκίνητο αλυσοπρίονο στο χέρι .
Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε σε 30 ημέρες φυλακή για ένα 19χρονο που χτύπησε αστυνομικό στο κτίριο της Ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας .
Το Συνδικάτο των αστυνομικών κάλεσε τους αστυνομικούς να μην υπακούσουν  στις εντολές για χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.
 
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς δήλωσε ότι το καθεστώς Βούτσιτς εμποδίζει τη Σερβία από το να είναι ένα καλό μέρος για να ζει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου