Μαρτίου 19, 2019

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε τηλεσκοπική του συνέντευξη ο υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού για τις προεδρικές εκλογές, Στέβο Πενταρόβσκι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις από την υποψήφια της αντιπολίτευσης, αλλά με μικρή διαφορά, και δεσμεύτηκε πως, «εάν ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Στέβο Πενταρόβσκι ηττηθεί, τότε η χώρα θα κατευθυνθείτε προς γενικές εκλογές». 
Οι ομάδες εργασίας του VMRO-DPMNE και της SDSM μετά από πέντε ώρες συζήτησης, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν το κείμενο του νόμου για το μέλλον του Ειδικού Εισαγγελέα και της Κάτιτσα Γιάνεβα. Το VMRO-DPMNE θέλει η ειδική εισαγγελία να ενταχθεί στην εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα. 
Ο εκπρόσωπος του «ΕΜΕΟ» δήλωσε ότι, «δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατία η ειδική εισαγγελία να είναι το μόνο όργανο που δεν δίνει λόγο σε κανέναν και να έχει δικό της ανεξάρτητο προϋπολογισμό. Οι δυο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή. 
Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του ΝΑΤΟ Ζόραν Γιάνκοβιτς, και συμφώνησαν ότι « Όλοι θα πρέπει να δεσμευτούν για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο δικαστικό σώμα και για επιτυχημένες προεδρικές εκλογές, που είναι το κλειδί για την ένταξη , και θα επιτρέψουν στο κράτος να κινηθεί προς τα εμπρός». 
Ο Γάλλος πρέσβης από το Βέλλες δήλωσε ότι «οι προεδρικές εκλογές θα είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

 ΒΡΥΞΕΛΕΣ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπέργκ δήλωσε χθες ότι η Συμμαχία , δεν σκοπεύει να μειώσει την παρουσία των στρατευμάτων της ούτε της αποστολής της ΚΦΟΡ στο Κόσσοβο και το Μετόχι.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη συμμετοχή του Στρατού του Μαυροβουνίου , (VCG), στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, (ΕΙΜ), μέχρι το τέλος του έτους. Στη σύνοδο κορυφής, του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Μαυροβουνίου στις αποστολές στο Ιράκ και τη Λετονία. Και ήδη οκτώ μέλη του στρατού του Μαυροβουνίου εστάλησαν στη Λετονία. Η αστυνομία στο Μαυροβούνιο συνεχίζοντας την αγώνα κατά των εμπόρων ναρκωτικών συνέλαβε έξι άτομα από Νίκσιτς που έκαναν διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης . Στο Τίβατ έληξαν το γυρίσματα της ταινίας του Τζόνι Ντεπ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο ηγέτης της «Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου», (LDK), Ίσα Μουσταφά δήλωσε ότι ο φόρος 100% που επιβλήθηκε στα αγαθά που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν έχει είχε καμία θετική επίδραση για το Κοσσυφοπέδιο. «Ενώ οι τελωνειακοί δηλώνουν ότι οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές μειώθηκαν κατά 99%, τα καταστήματά μας γεμίζουν με αγαθά που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία»,δήλωσε ο Μουσταφά που κατηγόρησε την κυβέρνηση Χαραντινάι για διαφθορά, νεποτισμό και αναποτελεσματική οικονομική πολιτική, και είπε ότι κανείς δεν ασχολείται με τα προβλήματα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης».
 Η Ηγουμένη Αναστασία της Μονής σε Σίρμπιτσα, που είχε πολιορκηθεί απ[ό εκατοντάδες Αλβανούς στο «Πογκρόμ του Μαρτίου» δήλωσε, ότι «το πιο δύσκολο πράγμα για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο είναι ότι τους απαγορεύεται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους» . Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, του ΟΗΕ, το 95% των Σέρβων στο Κόσσοβο και το Μετόχι, ζουν με το φόβο.
 Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, σχολίασε και αυτός τις προειδοποιήσεις από το Βελιγράδι και είπε ότι «Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η Σερβία είναι να σταματήσει την αγορά όπλων από τη Μόσχα και να μην ξοδεύει χρήματα για αυτά», και ότι «το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Σέρβοι ηγέτες για τη χώρα τους είναι να τους οδηγήσουν στην ένταξη στην ΕΕ και να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο με τα υπάρχοντα σύνορά του». 

ΤΙΡΑΝΑ. Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έκανε νέα έκκληση για διάλογο και είπε ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αντιπολίτευση πρέπει να συμμετάσχουν σε διάλογο. «Ο Αλβανικός πολιτικός κόσμος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από ξένους διπλωμάτες. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και με διαφανή τρόπο», είπε ο επικεφαλής του κράτους. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι, «εκτεταμένες συλλήψεις και διώξεις δεν μπορούν να σταματήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα από την εκπλήρωση της αποστολής μας να καταστήσουμε την Αλβανία σαν την υπόλοιπη Ευρώπη». Ο Μπάσα είπε ότι , «όλες οι εγκληματικές συμμορίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που κυβερνά τη χώρα, σύντομα θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», και τόνισε. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτυρηθούν. Κερδίσαμε αυτό το δικαίωμα αφού υποφέραμε για 46 χρόνια στη σειρά από μια από τις πιο αιματηρές κομμουνιστικές δικτατορίες στην Ευρώπη!». ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου