Μαρτίου 19, 2019

Βοσνία –Ερζεγοβίνη Συμφωνήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου των Υπουργών

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων που νίκησαν στις εκλογές, των SNSD, από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα , της Κροατικής HDZ BiH , και του SDA από τους μουσουλμάνους , οι Μίλοραντ Ντόντικ, Ντράγκαν Τσόβιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, συμφώνησαν χθες το βράδυ τις κατευθυντήριες αρχές που θα αποτελέσουν το πλαίσιο, λειτουργίας του νέου Συμβουλίου Υπουργών. 

Η πρώτη αρχή θα είναι ο σεβασμός της Συμφωνίας του Ντέιτον και των 11 παραρτημάτων της καθώς και της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Η δεύτερη αρχή αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και το σεβασμό της συνταγματικής δομής του Ντέιτον. Η τρίτη αρχή αφορά στη συνέχιση των διαδικασιών Ολοκλήρωσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, ευθυγραμμίζοντας τις θέσεις και τα συμφέροντα όλων των επιπέδων διακυβέρνησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοσθούν όλες οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα τοπικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνταγματική και θεσμική ισότητα των συστατικών λαών και των πολιτών. Η έκτη αρχή προβλέπει την εντατική εργασία για την εναρμόνιση της τοπικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς της ΕΕ και την εισαγωγή κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Κατά τη διαδικασία της προόδου προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν σταδιακά οι προϋποθέσεις ώστε τα θεσμικά όργανα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να αναλάβουν πλήρως την κυριαρχία και να λήξη η παρουσία του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η έβδομη αρχή προνοεί για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης με την επίσπευση της κατασκευής υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και ψηφιακών υποδομών. Η όγδοη αρχή αναφέρει ότι θαπρέπει να εφαρμοστούν εντατικά μέτρα για να διασφαλιστεί η βιώσιμη επιστροφή των απελαθέντων και των εκτοπισθέντων, η ένατη αρχή προβλέπει την αποτελεσματική καταπολέμηση όλων των μορφών εξτρεμισμού, του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, ενώ για την εξωτερική πολιτική προβλέπεται η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Κροατία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. 

Στη χθεσινή συνάντηση δεν συζητήθηκε η κατανομή των Υπουργείων. Κάθε ένας από τους τρείς συστατικούς λαούς θα πάρει από τρία υπουργεία. Το Συμβούλιο των υπουργών θα συγκροτηθεί στο τέλος Μαρτίου.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Προεδρία θα συναντηθεί μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες και θα προτείνει τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών.

 Η Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ζήτησε από το Υπουργείο Ασφάλειας να της δώσει εντός τριών ημερών αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις καταγγελίες που έκανε δημόσια περί των δραστηριοτήτων της Κροατική αντικατασκοπίας και του Κροάτη Γενικού Πρόξενου. Ο Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα Ράντοβαν Βίκσοβιτς δήλωσε ότι το Υπουργείο Ασφαλείας πρέπει να δώσει στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κροατίας εισέδυσαν στους Ουαχάμπι στην Βοσνία Ερζεγοβίνη ώστε η Κροατία, να χρησιμοποιήσει τους ισλαμιστές ως επιχείρημα για να κλείσει τα σύνορά της με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ώστε να αποφευχθεί η είσοδος μεταναστών.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η κυβέρνηση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, πρότεινε στην Εθνοσυνέλευση της καθιέρωση της 9ης Σεπτεμβρίου , ως Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων, Μίρκο Σάροβιτς μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρέσβης Γεώργιο Ηλιόπουλο ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα αρχίσουν απευθείας πτήσεις από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη προς την Ελλάδα , και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το κεντρικό γραφείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 3.800 μετανάστες στα κέντρα υποδοχής και ότι είναι ικανό να διαχειριστεί τον αριθμό των μεταναστών. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι οι ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων που συγκροτούν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση συμφωνούν ότι το γραφείο του εισαγγελέα πρέπει να κάνει επιτέλους τη δουλειά του για το θάνατο του Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς. Ο εισαγγελέας Ζέλιμιρ Λέπιρ απάντησε ότι η εισαγγελία λαμβάνει όλα τα αναγκαία και κατάλληλα μέτρα για να ολοκληρωθεί η έρευνας για το θάνατο του Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς, για τον εντοπισμό των δραστών του εγκλήματος και για να ρίξει φως στα γεγονότα και τις περιστάσεις υπό τις οποίες διαπράχθηκε. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε εν αναμονή της απόφασης για τον Κάρατζιτς που θα ανακοινωθεί στα 20 Μαρτίου ότι «το ICTY δεν είναι μόνο δικαστηρίου» και ότι «δεν είναι στην υπηρεσία της συμφιλίωσης». «Όσα μάθαμε τον τελευταίο καιρό σε σχέση με την εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων και για πολλά άλλα πράγματα που συνέβησαν μας κάνει να μην εμπιστευόμαστε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου» , δήλωσε ο Ντόντικ σε δημοσιογράφους . Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι, με βάση την προηγούμενη εμπειρία, δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. «Δυστυχώς, τα διεθνή δικαστήρια, και πολύ συχνά το δικαστήριο στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , εργάζονται σύμφωνα με σχέδιο. Δηλαδή, με ένα πολιτικό πλαίσιο το οποίο στη συνέχεια υπηρετήθηκε με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο εκπρόσωπος των SNSD Ράντοβαν Κοβάσεβιτς, δήλωσε σχετικά με τα όσα είπε ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σβαρτς-Σίλινγκ, για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία και την εμπειρία του, είναι ένας πολύ ανεύθυνος άνθρωπος που παραμένει πιστός φίλος και λομπίστας της βοσνιακής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου