Μαρτίου 07, 2019

Ο Χαραντινάι, εάν είναι πρωθυπουργός τον Απρίλιο, θα καλέσει την Μπρνάμπιτς στην Πρίστινα

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβέρνησης, ζήτησε την έγκριση των υπουργών για την οργάνωση μιας συνάντησης των πρωθυπουργών των Δυτικών Βαλκανίων στην Πρίστινα στις Αρχές Απριλίου.
 «Θα ήθελα να ζητήσω τη συγκατάθεσή σας για να καλέσω στις αρχές του Απριλίου τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβούνιου, καθώς και, ελπίζω, της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και, αν είναι, και της πρωθυπουργού της η Σερβία, αλλά πιστεύω ότι είναι αυτό είναι λίγο δύσκολο», δήλωσε ο Χαραντινάι. 
Η συνάντηση θα αφορά στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή καιθα προσκληθεί και ο Επίτροπος Χαν. 

Ο πρωθυπουργός της Πρίστινα πάντως αδιαφορεί για τις απειλές του Λευκού Οίκου γιατί φαίνεται να έχει γερές «πλάτες» στο βαθύ κράτος της Ουάσιγκτον, και για αυτό δήλωσε ότι οι δασμοί στα σερβικά προϊόντα, «παρά τη συνεχή πίεση» εκ μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα παραμένουν και ο μόνος δρόμος προς την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία είναι η αναγνώριση της Δημοκρατίας του Κοσσόβου. Ο Χαραντινάι είπε ότι «είναι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τρόπος για την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου».

 Η υπουργός Ενσωμάτωσης του Κοσσυφοπεδίου Ντουρέτα Χότζα, συναντήθηκα χθες με τον διοικητή της ΚΦΟΡ στο Κόσσοβο, Λορέντσο Ντάριο Lorenzo , και δήλωσε ότι η Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας και της περιοχής. Η κ. Χότζα , δήλωσε ότι με τον διοικητή της ΚΦΟΡ μίλησαν για τις προκλήσεις της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και για την «ασφάλεια που παρέχεται από τις διεθνείς δυνάμεις στους πολίτες της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου , που θα αρχίσει σε λίγο, θα συζητηθεί η πλατφόρμα για το διάλογο με τη Σερβία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου