Μαρτίου 07, 2019

Βοσνία και Ερζεγοβίνη : Συμφώνησαν ότι θα συμφωνήσουν οι τρεις αρχηγοί

Οι ηγέτες των SNSD Μίλοραντ Ντόντικ, της HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς και του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς συμφώνησαν χθες στο Σεράγεβο ότι πρέπει να διοριστεί πρόεδρος του Συμβούλιου των Υπουργών εντός της εβδομάδος έτσι ώστε το Συμβούλιο να συγκροτηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. 

Ο Ντόντικ και ο Ιζετμπέγκοβιτς είπαν ότι « τα μέρη θα ορίσουν μια αρχή που θα μπορούσε να ικανοποιεί τους πάντες». Μετά τη συνάντηση, ο Ντόντικ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα πρέπει σύμφωνα με την παράδοση του «ροτέισιον» να είναι Σέρβος, και ότι η υφιστάμενη συναίνεση σχετικά με την πορεία προς την ΕΕ δεν είναι αμφισβητήσιμη. 
Ο Ντόντικ, επεσήμανε ότι η σύνδεση του σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου με την έγκριση του σχεδίου δράσης για το ΝΑΤΟ δεν ήταν λογική, και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν θα προχωρήσει μόνο και μόνο επειδή η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. 
Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε σήμερα ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία στα κοινά όργανα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για να τροποποιηθούν ορισμένες αντικρουόμενες πράξεις με την πολίτική της για στρατιωτική ουδετερότητα.

 Ο Αρχηγός του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε δεν υπήρξε συμφωνία για την ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης για το ΝΑΤΟ .
 «Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα έχει σίγουρα το πολιτικό δικαίωμα να έχει την δική της πολιτική στάση όσον αφορά το σχέδιο δράσης για το ΝΑΤΟ, αλλά παρόλα αυτά υιοθετήσαμε τη στρατηγική ενεργοποίησης που σχετίζεται με το χάρτη, τα ετήσια σχέδια και τα παρόμοια», είπε ο Ιζετμπέγκοβιτς , που δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του SDA για αλλαγή του ονόματος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα δεν συζητήθηκε . 

Ο πρόεδρος της HDZ BiH Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να λυθούν ώστε να σχηματιστεί το Συμβούλιο των Υπουργών μέχρι το τέλος του Μαρτίου. 
Ο Τσόβιτς είπε ότι αυτό είναι ίσως υπερβολικά αισιόδοξο, αλλά ότι είναι απαραίτητο οι τρεις πολιτικές δυνάμεις , οι οποίες διαπραγματεύονται το σχηματισμό ενός Υπουργικού Συμβουλίου, να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν στις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες. 
«Αν οι τρεις πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσουν σε μια δήλωση σχετικά με αυτά που συζητήθηκαν σήμερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην διορίσουν τον πρόεδρο στο Συμβούλιο των Υπουργών μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες, όταν η νομική προθεσμία λήγει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσόβιτς. «Περιμένουμε μια πολύ σύντομη δήλωση. Το Σύνταγμα και οι νόμοι πρέπει να είναι το θεμέλιο και θα πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα μέσω του Συμβουλίου των Υπουργών», δήλωσε ο Τσόβιτς, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εταίροι θα καταλάβουν ο ένας τον άλλο όσον αφορά την κατανομή των υπουργείων, έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία και όσον αφορά τις φιλοδοξίες του SDA, της HDZ και των SNSD. 
Ο Τσόβιτς είπε το πρώτο βήμα για την καλύτερη κατανόηση έγινε από τους ηγέτες των κομμάτων χθες, αλλά ότι θα πρέπει κανείς να περιμένει μια ημέρα ή δύο για να δει το κοινό ανακοινωθέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου