Φεβρουαρίου 28, 2019

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στην Πρίστινα μετά την επίσκεψη των Αμερικανών φίλων

Μετά την Ολοκλήρωση των επαφών των δυο απεσταλμένων στην Πρίστινα, του Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι συναντήθηκε με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Ίσα Μουσταφά. 
Προηγουμένως ο Τζόν Έραθ και ο Μπραντ Μπέρκλέι κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας με τη Σερβία. 
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Πρίστινα έλεγαν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να μπει στο υπουργικό συμβούλιο και να γίνει μέρος της διαδικασίας των συνομιλιών. 
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει και αλλαγές στη Συμμαχία του κ. Βέσελι με τον κ. Χαραντινάι. 
Ήδη ο εργολάβος Μπεντζέτ Πατσόλι, ο Φατμίρ Λιμάι, ο Ενβέρ Χοτζάι, και ο Νταρντάν Γκάσι τους εγκατέλειψαν. Πιστός στους Βέσελι Χαραντινάι παραμένει ο Σπεντ Αχμέτι.

 Οι δυο Αμερικανοί απεσταλμένοι έφεραν στο τραπέζι τους δυο εχθρούς τον Θάτσι και τον Χαραντινάι και απαίτησαν την αναστολή των δασμών επί τον σερβικών προϊόντων και τη συνέχιση του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία. 
«Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επανέλαβαν τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι ο δασμός πρέπει να ανασταλεί για να συνεχιστεί ο διάλογος έτσι ώστε το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία να καταλήξουν σε συμφωνία», ανέφερε η δήλωση του προέδρου Θάτσι.
 Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, αντιστάθηκε στις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη συνάντηση με τους αμερικανούς ο Χαραντινάι, παρέκαμψε το ζήτημα των δασμών και δήλωσε: 
«Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει πρόθυμο για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με τη Σερβία που θα έχει ως αποτέλεσμα την αμοιβαία αναγνώριση εντός των υπαρχόντων συνόρων». Είπε ακόμα ότι το Κοσσυφοπέδιο , « είναι επίσης πρόθυμο να αναλάβει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Έθνων, της ΕΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και για τις σχέσεις καλής γειτονίας». 

Ο Πρόεδρος Θάτσι επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να συγκρούεται με τον πιο σημαντικό σύμμαχος του και κάλεσε τους κρατικούς θεσμούς να «λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με την φιλική συμβουλή των ΗΠΑ, το συντομότερο δυνατό». 
«Οι ενέργειες θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη διατήρηση και την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, και την δέσμευσή μας για διάλογο για μια ειρηνική συμφωνία», τόνισε ο Θάτσι. 

Σήμερα το πρωί οι Αμερικανοί συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, τον Φατμίρ Λιμάι, που δήλωσε ότι , «είναι ήδη σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα των δασμών» και «διαβεβαίωσε» τους Αμερικανούς, ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να προσεγγίσουν οι θέσεις μας για το θέμα αυτό, ώστε λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές των Αμερικανών φίλων μας», να επαναληφθεί ο διάλογος. 

Ωστόσο, ο διευθυντής του Γραφείου του Χαραντινάι, Άβνι Αρίφι, δήλωσε ότι 
«η σχέση μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και των ΗΠΑ βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και την ελευθερία, και το φορολογικό ζήτημα δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτό». «Οι δασμοί κατά του σερβικού κράτους δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την σχέση μας με τις ΗΠΑ,» είπε ο Αρίφι.

 Αργότερα ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου και τα μέλη της διαπραγματευτικης ομάδας της Πρίστινας συμφώνησαν ότι η Πρίστινα θα πρέπει να αναστείλει το δασμό επί των Σερβικών προϊόντων, ώστε να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του Θάτσι. 
Στη συνάντηση μετείχαν Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, υπουργός εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι, ο Φατμίρ Λιμάι, ο Ενβέρ Χοτζάι, ο Νταρντάν Γκάσι και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σπέντ Αχμέτι. 

Αργότερα ο Σπεντ Αχμέτι δήλωσε ότι δεν συμφώνησε με την ανακοίνωση του Θάτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου