Φεβρουαρίου 28, 2019

Ρουμανία: Ο Ντραγκνέα ζητάει από την Κεντρική τράπεζα να φέρει πίσω τον ρουμανικό χρυσό

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, Λίβιου Ντραγκνέα κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο απαιτεί από την Κεντρική Τράπεζα να επαναπατρίσει τα αποθέματα χρυσού της Ρουμανάις , μεγάλο μέρος των οποίων η διοίκηση της Τράπεζας φυλάει στο Λονδίνο. 

Ο Ντραγκνέα και ο γερουσιαστής Σερμπάν Νικολάε που συνυπέγραψαν το νομοσχέδιο, διαμαρτύρονται επειδή η Κεντρική Τράπεζα έχει αποθηκεύσει τον χρυσό στην Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά το Βουκουρέστι δεν έχει κάποιο όφελος από αυτό, ενώ πληρώνει φύλακτρα. 
«Τίποτα στην οικονομική κατάσταση της Ρουμανίας δεν δικαιολογεί τη διατήρηση μιας τέτοιας ποσότητας χρυσού στο εξωτερικό και την καταβολή των έμμεσων δαπανών, οι οποίες δεν είναι αμελητέες, ενώ το αποθεματικό αυτό μπορεί να διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη χώρα μας », αναφερει το νομοσχέδιο. 

Η Ρουμανία, σύμφωνα με την Κεντρική τράπεζα έχει περίπου 104 τόνους χρυσού από τους οποίους οι 61 βρίσκονται στην Τράπεζα της Αγγλίας, οι 40 τόνοι στην Κεντρική Τράπεζα στο Βουκουρέστι και περίπου πέντε τόνοι διατηρούνται στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία της Ελβετίας. 

Οι σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μουγκούρ Ισαρέσκου ο οποίος υποτιμά διαρκώς το λέι προκαλώντας ψευτοπληθωρισμό και που διαφωνεί με το κυβερνητικό νομοθετικό διάταγμα που αύξησε τους φόρους επί των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.

 Ο Ισαρεσκου αποκαλεί την κυβερνητική πολιτική ανοησίες ενώ άρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ο υπουργός Οικονομικών τον κατηγορούν ότι πιέζει τις τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια διατραπεζικής αγοράς σε υψηλό επίπεδο.

 Τον Φεβρουάριο, ο Ισαρέσκου είπε ότι δεν ήταν δική του απόφαση το πού στο χέρι φυλάσσονταν τα αποθέματα χρυσού, και ότι ήταν κοινή διεθνής πρακτική να διατηρείται ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας. «νομίζετε ότι κρατάμε ευρώ και δολάρια στο υπόγειο της Κεντρικής Τράπεζας; Διατηρούνται σε λογαριασμούς», είπε στις 7 Φεβρουαρίου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου