Φεβρουαρίου 27, 2019

Ο Βούτσιτς ζήτησε από τους Σέρβους να περιμένουν 45 ημέρες πριν εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι μέσα στις επόμενες 45 ημέρες , μετά από συνομιλίες με τον ευρωπαικό και τον διεθνή παράγοντα αλλά και με την σερβική ηγεσία, θα απαντήσει στο καθολικό αίτημα των Σέρβων από το Κόσσοβο και το Μετόχι που ζητούν να φύγουν από όλα τα ιδρύματα και τους θεσμούς της Πρίστινα που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους. 

Όλοι οι 150 εκπρόσωποι των Σέρβων από το βόρειο και το νότιο τμήμα της επαρχίας είναι ενωμένοι σε αυτό το αίτημα, δήλωσε ο Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και η Σερβία δεν θα τους απογοητεύσουν. 
Μετά από μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των Σερβων από το Κόσσοβο και το Μετόχι ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι πολύ θυμωμένοι με μια σειρά από κινήσεις που γίνονται από την Πρίστινα, που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση και την ασφάλειά τους, και ότι ζήτησαν να φύγουν όλα τα θεσμικά όργανα του Κοσσόβου, λόγω της όλο και πιο δύσκολη θέση τους. 
«Ζητούν να φύγουν όλα τα θεσμικά όργανα Κόσσοβου, από όλα τα τοπικά κοινοβούλια, όπου υπάρχουν σύμφωνα με τους νόμους του Κοσσόβου, από την περιφερειακή αστυνομία του Βορρά, το γραφείο του εισαγγελέα και ολόκληρο το δικαστικό σύστημα. 

Ο Βούτσιτς ζήτησε Σέρβους εκπροσώπους να περιμένουν για άλλες 45 ημέρες το πολύ για μια απάντηση από το κράτος τους, τη Σερβία. 
«Ζήτησα από Σέρβους εκπροσώπους να μην απαντήσω σήμερα. Στις επόμενες 45 ημέρες, θα ήθελα να μιλήσω με τον Κινέζο Πρόεδρο, μέσω τηλεφώνου ή προσωπικά, με τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ηγεσίες και τους ηγέτες του κόσμου για όλα αυτά», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος και τόνισε ότι η Πρίστινα εισήγαγε τους αντι-πολιτισμικούς δασμούς στα σερβικά αγαθά, κάνει επιλογή «ιδιωτών» Σέρβων και σκοπεύει να συγχωνεύσει το νότιο, αλβανικό τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, με το βόρειο, σερβικό τμήμα, και να τροποποιήσει το καταστατικό της Τρέπτσα που έχει καταχωρηθεί ως «Trepca UNMIK», σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ότι, αν η Πρίστινα συνειδητοποιεί την πρόθεσή της, αυτό θα σήμαινε αποκλεισμό του τραπεζικού λογαριασμού και την απώλεια θέσεων εργασίας για 2.400 ανθρώπους στο βόρειο Κόσσοβο . Βούτσιτς δήλωσε ότι η ενοποίηση Μιτρόβιτσα είναι μια άμεση απειλή για τον σερβικό λαό και ότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο μέσω της βίας. 
Ο Βούτσιτς κάλεσε εκ νέου τους Σέρβους να μην ενταχθούν στον λεγόμενο Στρατό του Κόσσοβου, τονίζοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να επιτεθεί στους Σέρβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου