Φεβρουαρίου 18, 2019

Η 18η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

1126. Ο Δούκας της Βοημίας Σόμπεσλαβ Α' των Πρεμυσλιδών κατανίκησε το στρατό του βασιλιά της Γερμανίας Λοθάριου Γ των Σούπλινμπουργκ στη Μάχη της Χλουμέτς. Στη μάχη σκοτώθηκε ο διεκδικητής του Δουλάτου Όθωνας Β. 
Ο Λοθάριος αιχμαλωτίστηκε.


1162. Ο Αμωρί Α΄ ή Αμαλάριχος Α΄ των Ιεροσολύμων, αφού υπέκυψε στον εκβιασμό των βαρόνων που αρνήθηκαν για βασίλισσα τη σύζυγο του Αγνή του Κουρτεναί και πήρε διαζύγιο στέφτηκε βασιλιάς των Ιεροσολύμων 








Ο Φρειδερίκος με τον Αλ Καμιλ
1229 .Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής
Αυτοκρατορίας Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν υπέγραψε τη Συνθήκη της Χάιφα με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου,
αλ Καμίλ, με την οποία επανέκτησε την Ιερουσαλήμ,
τη Ναζαρέτ και τη Βηθλεέμ χωρίς μάχη ,
και συμφωνήθηκε δεκαετής ανακωχή.
Η Ιερουσαλήμ, η Ναζαρέτ η Βηθλεέμ
θα ήσαν υπό τη διοίκηση του Αυτοκράτορα ώστε οι Χριστιανοί προσκυνητές να τις επισκέπτονταν με Ασφάλεια, αλλά ο αυτοκράτορας δεν θα διατηρούσε εκεί στρατεύματα.
Ο Πάπας δεν δέχτηκε τη Συμφωνία. 


1248 . H καταστροφή του στρατοπέδου   του αυτοκράτορα Φρειδερίκου β ' που πολιορκούσε  την Πάρμας. Οι  Γουέλφοι επιτέθηκαν στο αυτοκρατορικό στρατόπεδο ενώ απουσίαζε για κυνήγι ο Φρειδερίκος.
Ο αυτοκρατορικός Στρατός διαλύθηκε   και μεγάλο μέρος του αυτοκρατορικού  θησαυρού χάθηκε. Σκοτωθηκαν 1500 και 1500 αιχμαλωτίστηκαν. Η καταστροφή της Πάρμας ήταν η αιτία της "ολικής καταστροφής" των Γιβελίνων. 
Το Φρούριο Ράκβερε σήμερα
1268. Ο συμμαχικός στρατός της Δημοκρατίας του Νοβγκορόντ, της Δημοκρατίας του Πσκόφ, και του Πριγκιπάτου Βλαντίμιρ-Σουζντάλ, (16000) νίκησε τις ενωμένες δυνάμεις των Τευτόνων Ιπποτών και του Βασιλιά της Δανίας , (25000), στη μάχη του Φρούριου Ράκβερε στη Βόρεια Εσθονία. Σκοτωθηκαν 5000 Ρώσοι και 12000 Γερμανοδανοί. Αυτή ήταν η χειρότερη ήττα των Τευτόνων. 


1358. Υπογράφηκε  η Συνθήκη του Ζαντάρ, μεταξύ του Λουδοβίκου της Ουγγαρίας-Κροατίας και της Δημοκρατίας της Βενετίας με την οποία  οι Ενετοί έχασαν τις κτήσεις τους στη Δαλματία.

1563. Κατά την πολιορκία της Ορλεάνης που την κατείχαν οι Ουγενότοι ο ηγέτης των καθολικών Δούκας του Γκιζ, Φραγκίσκος πυροβολήθηκε από έναν Προτεστάντη δολοφόνο, τον Ζαν ντε Πολτρό ντε Μερέ. Ο Φραγκίσκος απεβίωσε 6 ημέρες αργότερα στο σατώ Κορνεΰ. 

 1637. Ογδοηκονταετής Πόλεμος: Στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης στην Αγγλία, ο ισπανικός στόλος αναχαίτισε τον αγγλο-ολλανδικό στόλο 44 πλοίων. 

1701.Ο Φελίπε του Ανζού έφτασε στη Μαδρίτη και του έκανε μεγάλη υποδοχή ο λαός που τον ήθελε για βασιλιά της Ισπανίας. 

1790. Επί αυστριακής Κατοχής τυπώθηκε στο Ιάσιο, η γαλόφωνη εφημερίδα «Courier».
1800. Στις βόρειες ακτές της Μάλτας, η βρετανική μοίρα υπό τον Νέλσωνα που πολιορκούσε τη γαλλική φρουρά του φρουρίου συνέλαβε την γαλλική εφοδιοπομπή που προσπάθησε να εφοδιάσει την φρουρά. 

1806. Αποφασίστηκε η κατασκευή της αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι . 

1813. O Τσάρος Αλέξανδρος εισήλθε στην πόλη της Βαρσοβίας. 
1814. Στη μάχη της Γαλλίας ο Ναπολέων Βοναπάρτης πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του κατά των Συμμάχων στο Μοντρό όπου νίκησε το Σώμα  του Πρίγκιπα της Βυρτεμβέργης, που έχασε 6000 άνδρες και 12 κανόνια. Ο Σβάρτσενμπεργκ στην συνεχεια υποχώρησε στη Τρούα, όπου ενώθηκε με τον Μπλύχερ, και μετέπειτα υποχώρησαν στις περιοχές Μπάρ-Σιούρ-Όμπ και Μπάρ-Σιούρ-Σέν.  

1853. Ένας Ούγγρος ράφτης, ο Γιάνος Λίμπενι, που ήταν τέως Ουσάρος, αποπειράθηκε να μαχαιρώσει τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ στη Βιέννη, ενώ εκείνος έκανε βόλτα, κατά τη μία το μεσημέρι. Ο δολοφόνος χτύπησε στον λαιμό τον Φραγκίσκο αλλά η μαχαιριά δεν είχε δύναμη επειδή πρόλαβε να χτυπήσει τον δράστη με το σπαθί του ο σωματοφύλακας Μαξιμίλιαν Καρλ Λάμοραλ Ο’ Ντόνελ. Για τη διάσωσή του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α κατασκεύασε την Βοτίβκιρχε. επί της λεωφόρου Ρίνγκστρασσε στη Βιέννη.
1856. Αμέσως μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο, ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντούλ Μετζίτ έπειτα από έντονη πίεση προς την Πύλη της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, εξέδωσε ένα «Ισλαχάτ Φερμάνι», το Χατ-ι χουμαγιούν επέφερε αλλαγές στα τρία και μη μουσουλμανικά μιλέτ , του «Ρουμ μιλετί», του «Ερμενί μιλετί») και του «Γιαχούντ ταϊφεσί» ή «Μεσεβί μιλετί». 

1859. Κατάληψη της Σαϊγκόν από τους Γάλλους.

1861. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β της Σαβοίας συγκάλεσε το πρώτο κοινοβούλιο της ενωμένης Ιταλίας που τον ανακήρυξε ως πρώτο βασιλιά της Ιταλίας.


1873.Οι οθωμανικές αρχές κρέμασαν στα περίχωρα της Σόφιας τον βούλγαρο επαναστάτη Βασίλι Λέβσκι.


1913. O Ραϊμόν Πουανκαρέ έγινε Πρόεδρος της Γαλλίας



1914. Ο Ελληνικός Στρατός εκκένωσε  την Ερσέκα και την παρέδωσε στους Αλβανούς,

1919. Στη Γαλλία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Πρωθυπουργού  Ζωρζ Μπενζαμάν Κλεμανσώ . 



1921. Τα Βρετανικά στρατεύματα κατέλαβαν  Δουβλίνο για να καταστείλουν τις εθνικιστικές διαμαρτυρίες για τη διαίρεση του νησιού σε δύο αυτόνομα εδάφη.





1929. Ο  Τρότσκι ζήτησε  άσυλο στη Γαλλία και την Γερμανία, λόγω του ότι  η άδειά τους παραμονής στην Τουρκία έληγε την 1η Μαΐου.




1931. Στην Ισπανία ο Ναύαρχος Αθνάρ έλαβε την εντολή  σχηματισμού  κυβέρνησης  από τον βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ.

1932. Η Ιαπωνία ανακήρυξε στη εδάφη της Μαντζουρίας που είχαν καταληφθεί από τα ιαπωνικά στρατεύματα τη συνταγματική μοναρχία της Ματσουκούο ,υπό τον τελευταίο αυτοκράτορα των Ματσού της Κίνας που αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος από πλείστα κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, μεταξύ των οποίων και από τη Σοβιετική Ένωση.


1935. Η Ιταλία ανακοίνωσε την αποστολή στρατευμάτων στη Σομαλία.

1941. Στη Ρουμανία ο στρατηγός Ίον Αντονέσκου εξέδωσε διάταγμα με το οποίο διόρισε στρατιωτικούς επιτρόπους στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.


1943 .Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς εκφώνησε στο Σπορτσπαλάτς την ομιλία του  για τον Ολοκληρωτικό πόλεμο. Η Γκεσταπό στο Μόναχο συνέλαβε το δίκτυο κατασκοπίας Λευκό τριαντάφυλλο.


1945. Το περικυκλωμένο από τον Κόκκινο Στρατό Μπρεσλάου παραδόθηκε και έγινε Βρότσλαβ.


1948. Ξεκίνησε  η πορεία των 1.500 βίαια επιστρατευμένων από τους Κομμουνιστές από την Στερεά Ελλάδα   οι οποίοι οδηγήθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές για να εκπαιδευτούν και να ενταχθούν στο Δημοκρατικό Στρατό


1952. Η Ελλάδα και η Τουρκία έγιναν ταυτόχρονα το 13ο και 14ο μέλος του ΝΑΤΟ.

1957 . Στην Πολιτική Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εγκρίθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η Ινδία  που εξέφραζε τη ζωηρή επιθυμία να βρεθεί ειρηνική, δημοκρατική και δίκαιη λύση, σύμφωνη με τους σκοπούς και τις αρχές του καταστατικού χάρτη του Ο.Η.Ε. και κατέληγε με την ελπίδα ότι θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις.
Στο Βουκουρέστι άρχισε η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (18 - 24 Φεβρουαρίου 1957), κατά την οποία καθαιρείται ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1960 .Στο ναύσταθμο έγινε η τελετή για την ένταξη στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό των αντιτορπιλικών "Βέλος II", "Σφενδόνη ΙΙΙ" και "Αρέθουσα", που παραχωρηθήκαν από τις ΗΠΑ. Στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, έγινε η πρώτη βολή του πυραύλου εδάφους-εδάφους MGR-1, («Τίμιος Τζον»), που μπορούσε να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.

1964.Ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά το θριαμβευτικό 52,87% έλαβε από τον βασιλιά Παύλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Οι καταπατητές στα Τουρκοβούνια του αυθαίρετου οικισμού «Γ. Παπανδρέου» είχαν ολονύκτιες συμπλοκές με την αστυνομία.

1965. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέτρου αποφάσισε την έναρξη κατασκευής εντός του 1965 της γέφυρας που θα σύνδεε το Ρίο με το Αντίρριο. 



1979 .Έπεσε χιόνι έρημο Σαχάρα στα νότια της Αλγερίας. Η Σοβιετική Ένωση  προειδοποίησε την Κίνα για τις ολέθριες συνέπειες από  τη συνέχιση της σύγκρουσης με το Βιετνάμ.


1981. Ο  Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο πρότεινε  την ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ.



1983.Στη Βενεζουέλα  η περίφημο «Μαύρη Παρασκευή». Υποτίμηση του Μπολιβάρ. Η ισοτιμία από 0,23 του δολαρίου (1:4,5)  πήγε στα 0,06 δολάρια. (1:33).


1984. Υπογράφηκε στην βίλα Μαντάμα στη Ρώμη το νέο κονκορδάτο μεταξύ της Ιταλικής Δημοκρατίας  και της Αγίας Έδρας βάσει της οποίας ο Καθολικισμός παύει να είναι η θρησκεία του ιταλικού κράτους.


1986. Ο Μπόρις Γιέλτσιν εκλέχτηκε αναπληρωματικό  μέλος του Πολιτμπιρό.

1989. Στην Ιταλία, ο Αρνάλντο  Φορλάνι αντικατάστησε τον Τσιρίακο Ντε Μίτα στη θέση του  Γενικού Γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών.

1992. Σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων, την αναγκαιότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, εισηγήθηκε να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά του. Το Συμβούλιο επικύρωσε την εισήγηση Σαμαρά.

1994. Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς δήλωσε ότι οι σερβικές δυνάμεις θα ολοκληρώσουν την απομάκρυνση των βαρέων όπλων τους από το Σεράγεβο πριν την λήξη της προθεσμίας του ΝΑΤΟ.

1995 .Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη, άρχισε η παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων της εισαγγελίας εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

1997 .Το κέντρο Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υπήρχαν περίπου ένα εκατομμύριο νάρκες, και οτι σύμφωνα με τη Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κατά την περίοδο 1992-1997, είχαν σκοτωθεί από νάρκες σκότωσε περίπου 3200 άτομα. 



1999. Με αφορμή τη σύλληψη Οτσαλάν και την εμπλοκή της ΕΥΠ , παραιτήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης. Νέος υπουργός εξωτερικών ο Αβάπτιστος Παπανδρέου και Υπουργός Δημοσίας Τάξης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


2001.Ο Πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Χάνσεν συνελήφθη μετά από 22 χρόνια για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

2002. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


2004. Η ΕΤΑ ανακοίνωσε  κατάπαυση του πυρός στην Καταλονία


2007.Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία υπό την επιτήρηση εκατοντάδων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)


2013. .Στις 02.30 το πρωί ο  Πρόεδρος της Βενεζουέλας  Ούγκο Τσάβες επέστρεψε στο Καράκας,   μετά από δύο μήνες και επτά ημέρες την Κούβα, όπου  χειρουργήθηκε  για τον καρκίνο από τον οποίο έπασχε.

«Επιστρέψαμε στη γη της Βενεζουέλας. Σ’ ευχαριστώ, Κύριε! Ευχαριστώ τον αγαπημένο μου λαό. Θα συνεχίσουμε τη θεραπεία εδώ». Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα στο προσωπικό του Twitter του  Ούγκο Τσάβες.

«Επαφίεμαι στον Χριστό και έχω εμπιστοσύνη στους γιατρούς και τις νοσοκόμες μου. Θα συνεχίσω τη θεραπεία μου εδώ». Αυτό ήταν το δεύτερο μήνυμα.
 Αμέσως μετά την επιστροφή του, οδηγήθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Καράκας.


2014. Απότομη επιδείνωση της κατάστασης στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, η οποία οδήγησε στο θάνατο περίπου 80 ατόμων.



2015. Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με 233 ψήφους, έναντι 30 του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. 32 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 απουσίαζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου