Ιανουαρίου 29, 2019

ΣΚΟΠΙΑ. H Ανάπτυξη ήταν 2%

Η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την ολοκλήρωση της τακτικής ετήσιες «επιθεώρησης», που αρχισε στις 23 Ιανουαρίου, κυκλοφόρησε σήμερα γραπτή δήλωσε στην οποία επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά, το δημόσιο χρέος  είναι πάνω από το 50% του ΑΕΠ, (50,7%), και ότι «η χώρα εισέρχεται σε μια επικίνδυνη φάση».


Με «ανησυχία» καταγράφεται  ότι «το  συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2016 είναι 2,6% του ΑΕΠ και ότι δεν γίνονται επενδύσεις κεφαλαίου. Τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι αδύναμα, «αν και η είσπραξη του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ξεπέρασαν  τις προσδοκίες».
Η  αύξηση του ΑΕΠ το 2018, ήταν 2% και υποστηρίχτηκε από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που υποστηρίζεται εν μέρει από την αύξηση της απασχόλησης και από την άλλη πλευρά με την αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών. Η εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν αρνητική για την κυβερνητική πολιτική που στηρίζει την «ανάπτυξη» στα «καταναλωτικά δάνεια». Η τελευταία προβολή του Υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το 2018 ήταν 2,8%. Η ανάπτυξη της οικονομίας το 2017 ήταν 0,1%. Από τις άλλες τέως Γιουγκοσλαβικές χώρες 
Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν αύξηση 4%. Το ίδιο και η Αλβανία. . Το Μαυροβούνιο 3,7%, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά 3,2%. ενώ η Κροατία έχει μια οικονομική ανάπτυξη 2.8% τοις εκατό. 
Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού της Βόρειας για το 2019 είναι αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%.
Ο Τσάρος της Οικονομίας Κώτσο Ανγκουίσεφ απάντησε στο ΔΝΤ, παίρνοντας τις κάμερες και κάνοντας επισκέψεις στα «εργοτάξια» και δήλωσε οτι  17 ξένες επενδύσεις βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης . Το Εμπορικό Επιμελητήριο

Δήλωσε ότι «η πολιτική αβεβαιότητα τρώει τον ιδιωτικό τομέα» , ότι «οι εγχώριες εταιρείες φεύγουν προς τη Βουλγαρία και τη Σερβία, και παρουσίασε τις επτά προτεραιότητες του ιδιωτικού τομέα για το 2019.


Το Κοινοβούλιο στην 81η του Συνεδρίαση, ενέκρινε τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις με 57 ψήφους υπέρ. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών , ο νέος νόμος  είναι εναρμονισμένος με τη νομοθεσία της ΕΕ και θα εξασφαλίσει ορθολογική δαπάνη των χρημάτων  του κράτους, με ελεύθερο  ανταγωνισμό και διαφάνεια.Ο νόμος δεν δεσμεύει την κυβέρνηση να προσλάβει τον "μειοδότη" διότι προστέθηκε  το κριτήριο της ποιότητας.
Πάνω στην ώρα, η Διεθνής Διαφάνεια ανακοίνωσε ότι η "Βόρεια" μαζί με το Κόσσσοβο και την Αλβανία είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη. 

Το ВМРО - ДПМНЕ έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνησης την SDSM και τον Ζάεφ, «που έκαναν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ηγέτη στην διαφθορά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη». Οι Σοσιαλδημοκράτες α;πάντησαν ότι τα Κομματικά γραφεία του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ που έκτισε ο Γκρουέφσκι, αποτελούν το μνημείο της Διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου