Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Βλαντισλάφ Γκοράνοφ, ο οποίος μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέλντις Ντομπρόβσκις, συμμετείχε σε συζήτηση στη Σόφια, με θέμα, «η Βουλγαρία στο δρόμο προς το ευρώ», δήλωσε και ότι «εάν η Βουλγαρία περάσει με επιτυχία τα τεστ αντοχής των τραπεζών, θα είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση για την αίθουσα αναμονής της Ευρωζώνης στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους».
Η πρώτη ημερομηνία για την υιοθέτηση του ευρώ είναι η 1η Ιανουαρίου του 2022.
O πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ενώπιον της 13ης ετήσιας συνάντησης των επιχειρήσεων με την κυβέρνηση, για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη είπε ότι η υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία θα πειθαρχήσει το τραπεζικό σύστημα και θα μειώσει τους τόκους. Ακόμα είπε ότι τα έσοδα από φόρους το 2018 ήταν σε σχέση με το 2014 κατά 50% περισσότερα, ότι εξωτερικό χρέος φέτος θα φτάσει το 18,6% και θα είναι χαμηλότερο χρέος στην ΕΕ, ότι παρατηρείται αύξηση των επενδύσεων, και ότι οι εξαγωγές της Βουλγαρίας προς τη Γερμανία είναι μεγαλύτερες από τις εισαγωγές.
Ο Μπορίσοφ έριξε και τον τίτλο των αυριανών εφημερίδων ρωτώντας ρητορικά «Ποιοι φοβούνται την υιοθέτηση του ευρώ και γιατί;».
« Η υιοθέτηση του ευρώ», ειπε, « είναι σημαντική για τις μικρές και ανοιχτές οικονομίες σαν τη βουλγαρική, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές και τον τουρισμό».
Ωστόσο η ετήσια έκθεση της Transparency International ισχυρίζεται ότι στη Βουλγαρία το αίσθημα για διαφθορά είναι το πιο ισχυρό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Και επισημαίνει τη «μικρή πρόοδο» για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το 2018 με δείκτη 42 η Βουλγαρία υποχώρησε έναν βαθμό στην κατάταξη και είναι κοντά στην Ελλάδα που έχει 45 βαθμούς, την Ουγγαρία με 46 και τη Ρουμανία με 47 βαθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου