Ιανουαρίου 29, 2019

Η Βαλκανική Διαφορά

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της «Διεθνούς διαφάνειας» (ΔΔ), που καλύπτει 180 χώρες, οι πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη είναι τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα η «Μακεδονία», η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. 
Η χασισοπαραγωγός Αλβανία του Ράμα είναι 99η και τα Σκόπια με την Πρίστινα «μοιράζονται» την 93η θέση στο δείκτη της διαφθοράς. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι 89η , η Σερβία 87η, το Μαυροβούνιο είναι 67ο και η Κροατία 60η θέση.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι 120 από τις αξιολογούμενες δεν έχουν επαρκή και αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με την έκθεση, το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες έκαναν ειτε καθόλου είτε πολύ μικρή πρόοδος στον τομέα της εξάλειψης της διαφθοράς, και μόνο 20 χώρες έκαναν σημαντικά βήματα . 

Τα δυτικά Βαλκάνια ως περιοχή έχουν τη δεύτερη χειρότερη θέση στο ευρετήριο. Σχεδόν κάθε χώρα έχει κάνει πολύ περιορισμένη πρόοδο Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο τρεις χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας έχουν πετύχει αποτελέσματα άνω του μέσου όρου . 

Η Γεωργία, το Μαυροβούνιο (λόγω ΝΑΤΟ) και Λευκορωσία 70ο. Το Μαυροβούνιο σε σύγκριση με πέρσι έπεσε κατά μια θέση, λόγω «στασιμότητας» για την προώθηση του «κράτους δικαίου» ενώ . «εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση του Κόμματος του Τζουκάνοβιτς καθώς και την κάλυψη των εκλογικών δαπανών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου