Ιανουαρίου 29, 2019

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Ο Χαραντινάι θέλει νέο Ραμπουγιέ

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι απέστειλε επιστολή προς τους πρέσβεις του «Κουιντέτου», (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία ) και τους εξέθεσε τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν πριν η κυβέρνησή του να άρει το δασμό 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο Χαραντινάι, σημείωσε ότι ο δασμός είναι, «μια απάντηση στην συνεχιζόμενη παραβίαση της συμφωνίας «CEFTA» και στην «επιθετικότητας» από σερβική πλευρά, και πρόσθεσε: 
«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και δεσμευτική συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας εντός του 2019, η οποία θα αντιμετωπίσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών αποζημιώσεων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και στις δύο χώρες, καθώς και σε διάφορα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα , τα οποία θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αναγνώριση και την ένταξη του Κοσσόβου στα Ηνωμένα Έθνη». 

Ο Χαραντινάι ανέφερε ότι για να καταργηθεί το συντομότερο ο δασμός,
 απαιτεί εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. 
Ο Χαραντινάι , ζήτησε επίσης τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης , (αλά Ραμπουγιέ*), με στόχο την επίτευξη συνολικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
 «Η διάσκεψη θα πρέπει να είναι υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της ΕΕ, δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 14 ημέρες και να έχει ως αποτέλεσμα την επίλυση όλων των ανεπίλυτων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, ο Χαραντινάι ζήτησε να δεσμευτούν δημοσίως ότι το συνέδριο, «δεν θα αλλάξει τα υπάρχοντα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, και τη διαίρεση της χώρας και δεν θα οδηγήσει στην ανταλλαγή εδαφών των πάσης φύσεως», και ότι «δεν θα αναγνωριστούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Κοινότητα των σερβικών δήμων, και δεν θα γίνει οποιαδήποτε συμφωνία η οποία είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου». Επιπλέον ο Χαραντινάι απαιτεί από την ΕΕ «επιπλέον δέσμευση και διαβεβαιώσεις ότι η ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη του συνεδρίου». 

Πριν από την κατάργηση του δασμού , ο Χαραντινάι αναμένει ότι «η Σερβία θα καταργήσει όλα τα δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο των προϊόντων από το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και όλες τους παράνομους περιορισμούς στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και τη μετακίνηση των ανθρώπων από το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία.» 

«Οι δασμοί μπορεί να επιστρέψουν αργότερα, εάν, όπως ανέφερε ο Χαραντινάι, οι αποφάσεις της διεθνούς διάσκεψης δεν υλοποιούνται». 

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βέσελι Κάντρι, πρότεινε την απόσυρση των τελών για 120 ημέρες για να δοθεί μια ευκαιρία στον διάλογο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, σχολιάζοντας του νέους όρους που έθεσε ο Χαραντινάι, είπε ότι είναι φανερό πως οι Αλβανοί δεν θέλουν συμβιβασμό.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομική υπηρεσία του Κοσσόβου ανακοίνωσε ότι η αστυνομία κατέσχεσε στο χωριό Σαρπέλι του Δήμου Λεποσάβιτς, ένα φορτηγό και ένα αυτοκίνητο που ανήκουν σε Σέρβους γιατί μετέφεραν εμπορεύματα χωρίς τα κατάλληλα συνοδευτικά έγγραφα.


(*). Στις 29 Ιανουαρίου 1999 η Ομάδα Επαφής κάλεσε τις σερβικές αρχές και τους εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να προσέλθουν έως τις 6 Φεβρουαρίου σε ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κάστρο του Ραμπουγιέ κοντά στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου