Ιανουαρίου 29, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σερβία και η Σλοβενία έχουν φιλικές σχέσεις, οι οποίες αντανακλώνται στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, και τη Λιουμπλιάνα θα υποστηρίξει το Βελιγράδι στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και για την επίτευξη συμφωνίας με την Πρίστινα, δήλωσε ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, μετά τις συνομιλίες του με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ δήλωσε ότι οι λαοί και τα κράτη της τέως Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να συνεργαστούν άνευ όρων και να επιλύσουν τα ανοικτά ζητήματα, δεδομένου ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από άλλους, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε στο επιχειρηματικό φόρουμ Σερβίας-Σλοβενίας, και κάλεσε του Σλοβένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία. Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της σερβικής αντιπολίτευσης, αποφάσισαν να μην παραστούν στην ειδική σύνοδο του Κοινοβουλίου, όπου μίλησε πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ. Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος τον υποδέχτηκαν στην είσοδο του Σερβικού Κοινοβουλίου και παρέδωσαν στον Παχόρ υλικό για τις επιθέσεις στην αντιπολίτευση και εκπρόσωπους των μέσων ενημέρωσης. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Οι τελωνειακοί υπάλληλοι στα σύνορα με τη Βουλγαρία κατέσχεσαν λαθραίο χρυσό περίπου 1,2 κιλών. Στο Χόργκος, προς την Ουγγαρία συνελήφθη Σουηδός υπήκοος με πάνω από 100 κιλά μαριχουάνα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Οι Σέρβοι από τον Καναδά κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την προώθηση στο Καναδικό Κοινοβούλιο της νομοθεσίας που τιμωρεί τον καθένα στον Καναδά που αρνείται ότι αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ .Η αστυνομία του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι η έρευνα στον τηλεοπτικό σταθμό «Α1», έγινε με εντολή του εισαγγελέα, που ζήτησε τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του σταθμού και δεν είχε πολιτικά ή άλλα κίνητρα. Η Επιτροπή του Μαυροβουνίου για τους αγνοούμενους ανακοίνωσε ότι εξακολουθούν να γίνονται έρευνες για την διακρίβωση της τύχης 57 πολιτών του Μαυροβουνίου που εξαφανίστηκαν κατά τις ένοπλες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έδωσε συνέντευξη στην Ντόιτσε Βέλε (DW) και είπε ότι η Αλβανία έχει στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία, η αριστερά ή η δεξιά, και αναφέρθηκε στο Κοσσυφοπεδίου λέγοντας ότι, «υπάρχει μια αναγκαία διαδικασία διαλόγου», ότι ,«το Κοσσυφοπέδιο δεν θα μπορούσε να απελευθερωθεί από τα νύχια του Βελιγραδίου και δεν θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητο, χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι , «η Αλβανία υποστηρίζει κάθε συμφωνία που έχει σαφή στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ». 

ΤΙΡΑΝΑ. Το Αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα κατήγγειλε ότι μετά την ανάληψη της ηγεσίας των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας (SHISH), στις αρχές Νοεμβρίου από τον Χελιδών Μπέντο, εννέα πρώην στελέχη της Κομμουνιστικής Σιγκιουρίμι επέστρεψαν σε θέσεις κλειδιά. Το Αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα αποκάλυψε τα ονόματα του Κόκκινων πρακτόρων και αποκάλυψε ότι οι μυστικές υπηρεσίες «συνερίζονται με το έγκλημα» διότι «το έγκλημα και η διαφθορά είναι στο DNA της κυβέρνησης του Έντι Ράμα». Ο εκπρόσωπος του Κόμματος μίλησε για τη συμμετοχή εκάστου των Κόκκινων πρακτόρων στη διακίνηση των ναρκωτικών. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου για την εξωτερική πολιτική Αντίγια Νίκολιτς, και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, και αξιολόγησαν ως ένα ιστορικό επίτευγμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου