Ιανουαρίου 30, 2019

Βοσνία και Ερζεγοβίνη : Η Φεντερίκα ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, συναρτήθηκε με την τρισυπόστατη Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Σε γραπτή δήλωση μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ, και τα μέλη της Προεδρίας Ζέλικο Κόμσιτς και Σεφίκ Τζαφέροβιτς ότι «είναι σημαντικό να σχηματιστεί χωρίς καθυστέρηση το Συμβούλιο Υπουργών και να συγκροτηθούν οι Αρχές σε όλα τα επίπεδα».

 Ο Πρόεδρος της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει την 1η Νοεμβρίου και σημείωσε ότι μέχρι τότε θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ως υποψήφιας για ένταξη χώρας.

Ο Ντόντικ δήλωσε ότι το καθεστώς της υποψήφιας χώρας θα ήταν καλό για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη , και ότι θα προσπαθήσει να μάθει στις Βρυξέλλες, αν τα μονοπάτια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, όπως προσπαθούν να τα παρουσιάσουν στο Σεράγεβο. 

Ο Κροάτης Συμπρόεδρος Ζέλικο Κόμσιτς, δήλωσε ότι στις συζητήσεις με την Φεντερίκα Μογκερίνι δεν υπήρχε καμία λέξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Ο Σεφίκ Τζαφεροβιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιόζεφ Ντολ και δήλωσε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έχει γίνει περίπλοκος, «εξαιτίας της προσπάθειας να σταματήσει μέσω αυτής της διαδικασίας η συνέχιση της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, η οποία δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πορεία προς στην ΕΕ». 

Στο Σεράγεβο συνεδρίασε το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης σε επίπεδο πρέσβεων και μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι η πρωτοβουλία του SDA να αμφισβητήσει το όνομα της Σερβικής Δημοκρατίας ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα ήταν αντιπαραγωγική και ανεύθυνη. Σε μια κοινή δήλωση, η οποία δεν υποστηρίχτηκε από τη Ρωσία, οι πρεσβευτές «κάλεσαν όλες τις πλευρές να απόσχουν από διχαστικές κινήσεις και ρητορική και να ασχοληθούν με το σχηματισμό κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα με εποικοδομητικό τρόπο, έτσι ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

 Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πέτρ Ιβαντσόφ δήλωσε ότι το κείμενο που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία δεν επικεντρώνεται στο πρόβλημα για το οποίο συγκλήθηκε η συνάντηση.

 Ο Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης δεν είχε τη δύναμη να πει ότι η πρωτοβουλία του SDA είναι αντίθετη με το Ντέιτον και προσπάθησε να ρίξει εξ ίσου τις ευθύνες σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη πράγμα που δεν ισχύει. Ο Μίλοραντ Ντόντικ τόνισε ότι δεν υπάρχει ενιαία Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν θα υπάρξει δεδομένου ότι είναι μια κρατική ένωση δύο οντοτήτων και τρία εθνών, και πρόσθεσε δεν μπορεί να αποκλείσει την προοπτική της ανεξαρτησίας της Σέρπσκα ως απάντηση στην πρωτοβουλία του SDA για το όνομα της «Ρεπούμπλικα Σέρπσκα». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της FBiH Φαντίλ Νόβαλιτς ότι αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμού της FBiH για το 2019, δεν θα είναι δυνατό να πληρωθούν οποιεσδήποτε από τις υποχρεώσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μισθοί και επιδόματα, τον Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου