Ιανουαρίου 30, 2019

Σερβία : Ο Πράχορ έφυγε το ΔΝΤ ήρθε

Η αποστολή του ΔΝΤ έφτασε στο Βελιγράδι, και θα παραμείνει μέχρι την 5η Φεβρουαρίου . Η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας , (NBS), ανακοίνωσε ότι η σερβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Διοικητή Τζοργκόβανκα Ταμπάκοβιτς, και τον υπουργό Οικονομικών Σίνισα Μάλι είχε ήδη την πρώτη συνάντηση που έγινε στην Τράπεζα. 
Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι αντικείμενο των συνομιλιών είναι «η διατήρηση μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας», « οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις», και «η ταχύτερη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, που θα οδηγήσει στην δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου». Οι αντιπροσωπείες, «θα συζητήσουν σχετικά με τις προοπτικές του 2019-2020 και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη». 
Οι προηγούμενες διαβουλεύσεις του ΔΝΤ με τη Σερβία, πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Αυγούστου 2017.
 Ο υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι μετά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Τζέιμς Ραφ είπε ότι συζήτησαν «για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της εργασίας των δημοσίων επιχειρήσεων και διοίκησης και την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες». 
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας  της Κίνας κ. Μπο Τσεν, και τόνισε ότι, «Οι σχέσεις της Σερβίας με την Κίνα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η θητεία της κ. Τσεν στο Βελιγράδι «θα αφήσει εποχή για την ατσάλινη σινο-σερβική φιλία». 
Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι «είναι υπερήφανος για τις σινο-Σερβικές σχέσεις, είπε ότι αναμένει να καλωσορίσει στο Βελιγράδι φέτος τον Πρόεδρο της Κίνας και είπε ότι « είναι ικανοποιημένος με τον εντατικό πολιτικό διάλογο και την εποικοδομητική διμερή οικονομική συνεργασία». 
Ο κ. Βούτσιτς τόνισε τη σημασία των κινεζικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη στη Σερβία, σημείωσε ειδικά την επένδυση στο χαλυβουργείο του Σμεντέρεβο , την επένδυση στα ορυχεία το Μπορ, και το εργοστάσιο Ελαστικών στο Ζρένιανιν ενώ εξέφρασε και πάλι την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση του στο «Φόρουμ» του Πεκίνου τον Απρίλιο. 

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του «Αγνώστου Στρατιώτη» στα Άβαλα και επισκέφθηκε το γραφείο του Καθολικού Αρχιεπισκόπου και ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία. 
Η πρωθυπουργός Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς είναι στο Οχάιο. 
Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ρώσο Πρέσβη Αλέξανδρο Τσεπούριν, ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν είπε ότι «η περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας παρεμποδίζεται, από τους Αλβανούς που δεν επιθυμούν τη δυνατότητα επίτευξης συμβιβασμού».
 Ο διευθυντής του γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Στη Συνάντηση παρουσιάστηκαν 140 έργα που θα γίνουν φέτος στις σερβικές κοινότητες. Ο κ. Τζούριτς είπε ότι η κυβέρνηση και η Σερβία στέκονται σταθερά πίσω από τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και τους ενισχύουν στον αγώνα τους για να παραμείνουν στα σπίτια τους. 
Η Ένωση των οικογενειών των Απαχθέντων και Δολοφονηθέντων Σέρβων δήλωσε ότι η απαίτηση του Χαραντινάι για είσοδο στον ΟΗΕ σε αντάλλαγμα για την άρση των τελωνειακών δασμών για τα εμπορεύματα από τη Σερβία επιβεβαιώνει ότι «οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκληματίες που σκόρπισαν το θάνατο στο Κοσσυφοπέδιο». Ο Πατριάρχης Ειρηναίος βρίσκεται στη Μόσχα, και συναντήθηκε με το Ρώσο Πατριάρχης, Κύριλλος, με τον οποίο συζήτησαν την κρίση με την Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας. 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Σερβικού Κοινοβουλίου για τη Διασπορά Μίοντραγκ Λίντα, με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό των διώξεων κατά των Σέρβων στην Κροατία, ζήτησε το Σερβικό υπουργείο Δικαιοσύνης να συγκροτήσει ένα γραφείο το οποίο θα παρέχει στους κατηγορούμενους νομικές συμβουλές και οικονομική ενίσχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου