Νοεμβρίου 16, 2018

Επί τροχάδην

 ΣΟΦΙΑ. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ λαμβάνει μέρος στην 3η Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνεται από την Ένωση Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση συμμετέχουν η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρναμπιτς, η αντιπρόεδρος της Ρουμανίας Άνα Μπέρχαλ και υπουργοί των κρατών της περιοχής. Κύρια θέματα συζήτησης θα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική, η συνδεσιμότητα, η βιομηχανική ανάπτυξη και η συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια. Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής της Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου στη Βάρνα.  Όπως ανακοίνωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ μετά τη συνάντησή του με τον (εξάδελφο) Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια, στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Βουλγαρίας και της Βόρειας και θα γίνουν τα εγκαίνια του τμήματος της οδικής αρτηρίας που θα συνδέει το Σαντάνσκι με την Κρέσνα. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες μας είναι ένα παράδειγμα της νέας πραγματικότητας στα Βαλκάνια, ότι η εφαρμογή όλων των σημείων της συνθήκης φιλίας και συνεργασίας με τη Βουλγαρία είναι πολύ καλή, και ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ καλύτερη. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δεν αποφάσισε την κατανομή των εδρών στην Βουλή των Λαών στην Ομοσπονδία λόγω του ότι υπήρξε διαφωνία σχετικά με αν θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά την κατανομή η απογραφή του 1991 ή του 2013. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ράντοβαν Βίσκοβιτς δήλωσε ότι η πλειοψηφία των δύο-τρίτων, που θα απολαμβάνει η νέα κυβέρνηση θα επιτρέψει και την τροποποίηση στο Σύνταγμα της Σερβικής Δημοκρατίας . 
Ο εκπρόσωπος του SNSD Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς δήλωσε ότι ότι είναι πολύ σημαντικό για την Σερβική Δημοκρατία ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία δύο-τρίτων η οποία θα στηρίζει τον Ντόντικ στο Σεράγεβο. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Δημοκρατία της Σέρπσκα δεν είναι μια διχασμένη κοινωνία, και ότι υπάρχει συμφωνία και πλήρης πολιτική ενότητα. στα σημαντικά εθνικά και κρατικά ζητήματα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Συνεχίζεται η αναταραχή στο DNS και το SDS. Η Αντιπρόεδρος του DNS Σπομένκα Στεφάνοβιτς είπε ότι η απόφαση καθαίρεσης του Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς από τη θέση του αντιπροέδρου του Κόμματος δεν είναι τελική μέχρι να επικυρωθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο. Οι Οργανώσεις του Κόμματος από το Τσέλιντας, το Στάναρι και το Τέσλιτς υποστηρίζουν πλήρως τον Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς και καταγγέλλουν την απομάκρυνση του και ζήτησαν έκτακτο Συνέδριο και την παραίτηση του Μάρκο Πάβιτς. Στο SDS, ο Βούκοτα Γκοβεντάριτσα διέγραψε έναν ακόμα αντίπαλό του τον Μπόρις Γέρινιτς. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το νορβηγικό γεωτρύπανο «Polar Empress» έφτασε στο Μαυροβούνιο όπου θα παραμείνει για περίπου ένα μήνα προκειμένου να διενεργήσει έρευνες σε θέσεις που παραχωρήθηκαν στην Ιταλο-Ρωσική Κοινοπραξία που αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην υφαλοκρηπίδα του Μαυροβουνίου.

ΤΙΡΑΝΑ . Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Γκενς Πόλο σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, που εγινε στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η Αλβανία δεν έκανε την παραμικρή πρόοδο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου