Νοεμβρίου 16, 2018

Το Βερολίνο συζητάει υπό όρους τα σύνορα της Σερβίας με την Πρίστινα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, Γκίντερ Κριχμπάουμ τον οποίο ενημέρωσε για τις μονομερείς κινήσεις από την Πρίστινα και για την επιβολή ενός φόρου 10% σόλα τα προϊόντα από τη Σερβία . Ο κ. Κριχμπάουμ είπε στους δημοσιογράφους ότι εφόσον η νέα οριοθέτηση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θα ήταν μέρος ενός συνολικού πακέτου λύσης η Γερμανία θα μπορούσε να την συζητήσει. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τον Θάτσι για τον δίάλογο του στο Παρίσι με τον Πούτιν , δήλωσε ότι μια συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας πρέπει να είναι προς το συμφέρον του σερβικού λαού. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλέξανδρος Τσεπούριν δήλωσε δεν υπάρχει κανείς λόγος για την επιβολή τεχνητών προθεσμιών για τον τερματισμό του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις οταν η μία πλευρά δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, και ότι «εκτός από την Πρίστινα, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και οι μεσολαβητές». Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κάιλ Σκοτ δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αυξήσει το φόρο κατά την εισαγωγή των προϊόντων από την κεντρική Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη κατά 10% «κατά παράβαση της συμφωνίας CEFTA» , «δεν θα πρέπει να αποσπάσει την προσοχή από το διάλογο », μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο Σέρβος Υπουργός Εμπορίου, Ρασίμ Λιάιτς, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό εξωτερικού εμπορίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίρκο Σάροβιτς, ανακοίνωσε ότι η Σερβία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν θα λάβουν μέρος στις συνεδριάσεις της CEFTA στην Πρίστινα, στις 21-22 Νοεμβρίου και στην υπουργική συνάντηση της CEFTA στις 3 Δεκεμβρίου στην Πρίστινα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο Κορυφής επισκέφθηκε το σερβικό στρατιωτικό κοιμητήριο στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Πολιτισμού, Βλάνταν Βουκοσάβλιεβιτς συναντήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον Ρώσο ομόλογο του. Κατά ένατη επέτειο από το θάνατό του Πατριάρχη των Σέρβων Πάυλου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μπροστά στον ναό του Αγίου Μάρκου στο Βελιγράδι. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει συμφέρον να αναγνωριστεί από τη Σερβία, αλλά δεν θα επιτρέψει να χαθεί οτι έχει επιτύχει μέχρι στιγμής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χαραντινάι Φατνμίρ Λιμάι δήλωσε ότι το Βελιγράδι και ούτε κανείς άλλος μπορεί να καθορίσει ποιος θα είναι ο διαπραγματευτής του Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου