Νοεμβρίου 16, 2018

Μεσω Αλβανίας δραπέτευσε ο Γκρουέφσκι

ΣΚΟΠΙΑ. Οι ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Μπουγιουρουμού Νίκολα Γκρουέφσκι κατέθεσε αρχικά αίτημα ασύλου σε Πρεσβεία της Ουγγαρίας, η οποία δεν είναι η Πρεσβεία στα Σκόπια. Παράλληλα η αλβανική αστυνομία επιβεβαίωσε στο «Top Channel» των Τιράνων, ότι στις 11 Νοεμβρίου στις 19.11 μ.μ, ο Νίκολα Γκρουέφσκι εγκατέλειψε το έδαφος της Αλβανίας στη μεθοριακή διάβαση Χάνι και εισήλθε στο Μαυροβούνιο, ως επιβάτης σε ένα όχημα της ουγγρικής Πρεσβείας των Τιράνων. Στη συνέχεια, όπως επιβεβαίωνε η Ποντγκορίτσα, ο Γκρουέφσκι πέρασε στο έδαφος της Σερβίας.
 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, από την Πρίστινα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ,δήλωσε ότι το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού της Μπουγιουρουμού Νίκολα Γκρουέφσκι για άσυλο στην Ουγγαρία, «είναι νομικό και όχι πολιτικό ζήτημα». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας απάντησε στις πληροφορίες των ΜΜΕ ότι ο Γκρούεφσκι μπήκε στην Ουγγαρία με βουλγαρικό διαβατήριο, και ανακοίνωσε ότι , «ο Γκρούεφσκι δεν είναι βούλγαρος πολίτης και δε έχει βουλγαρικό διαβατήριο». 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι «η δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε, (για τον Γκρουέφσκι), στη Μακεδονία πρέπει να ολοκληρωθεί στη Μακεδονία», υποδεικνύοντας έτσι στην Ανεξάρτητη Ουγγρική Δικαιοσύνη, ότι οφείλει να απορρίψει το αίτημα Γκρουέφσκι και να τον εκδώσει στα Σκόπια. 
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στην ίδια «γραμμή» κατηγόρησαν τον Βίκτορ Όρμπαν ότι προσπαθεί να προκαλέσει κρίση. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ανακοίνωσε ότι «Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είναι ιδιοφυΐα όταν πρόκειται για την ανεύρεση νέων τρόπων αμφισβήτησης του Κράτους Δικαίου. Η τελευταία «επιτυχία» του είναι δέχθηκε έναν πολιτικό εγκληματία από τη γειτονική Μακεδονία ως πρόσφυγα». Η Εισαγγελία των Σκοπίων άρχισε προκαταρτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν «όργανα του κράτους» που βοήθησαν τον Γκρουέφσκι να διαφύγει. Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλιρ Μετά δήλωσε ότι η φυγή του Γκρουέφσκι είναι ομολογία ενοχής. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η αστυνομία απέκλεισε την οδό Πρίζνο στο Σκόπια και εμπόδισε τους διαδηλωτές από το Κίνημα «Μποϋκοτάζ» να φθάσουν μπροστά στο σπίτι της συντονίστριας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Αποστατών» Ελισαβέτα Καντσέσκα -Μιλέβσκα. Το Γραφείο του Προέδρου Ιβάνοφ με αφορμή τα όσα μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ για τη συνάντηση του με τον τέως υπουργό μεταφορών των Μίλε Γιανακιέσκι, ο οποίος χθες προφυλακίστηκε, ανακοίνωσε ότι η μυστική υπηρεσία (UBK) παρακολουθεί τον Πρόεδρο και τις δραστηριότητες του, αλλά , «παραμένει ασαφές, επί τη βάση ποίων εντολών». 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο («Αιγαιάτης») αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάνι Μακραντούλι παρουσίασε το νέο διετές πρόγραμμα για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Κι υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τη ρύπανση στα Σκόπια κατά 50% και στις άλλες πόλεις κατά 30-50%. Στο πρόγραμμα προβλέπονται και νέα οικολογικά λεωφορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου