Νοεμβρίου 17, 2018

Η 17 Νοεμβρίου στην Ιστρορία

474. Ο ανήλικος αυτοκράτορας Λέων Β΄ πέθανε μετά από βασιλεία δέκα μηνών. Ο πατέρας του, Ζήνων, έγινε ο μοναδικός ηγεμόνας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

1225. Ο Αδόλφος Δ΄ φον Χολστάιν νίκησε στη μάχη τους Μόλιν τους Δανούς του Αλβέρτου.

1494. Ο γαλλικός στρατός του Καρόλου Η΄ κατέλαβε τη Φλωρεντία. 


1511. Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας, ο Τυδώρ,  ενέκρινε τη Συνθήκη του Ουεστμίνστερ με την οποία έδωσαν  με τον Φερδινάνδο Β΄ της Αραγωνίας υπόσχεση αμοιβαίας βοήθειας εναντίον των Γάλλων.

1796. Ο Ναπολέων νίκησε τους Αυστριακούς στη γέφυρα του Άρκολι στην Ιταλία. Την ίδια ημέρα πέθανε η Αικατερίνη Β’της Ρωσίας.

1810. Υπό την πίεση του Ηνωμένου Βασίλειου η Σουηδία κήρυξε τον πόλεμο στον Ναπολέοντα.

1815. Στις 5/17 Νοεμβρίου στο Παρίσι ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Κάσλρι και ο Καποδίστριας υπέγραψαν εκ μέρους της Ρωσίας και της Βρετανίας τη Συνθήκη , σύμφωνα με την οποία τα Ιόνια Νησιά αποτελούσαν ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα, «Ηνωμένα Κράτη τω Ιονίων Νήσων» υπό την αποκλειστική προστασία της Βρετανίας.

1821. Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες, υπό τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Γεώργιο Βαρνακιώτη, εισέβαλαν στην Άρτα, ενεργούντες για λογαριασμό του Αλή Πασά.

1831. Το Εκουαδόρ και η Βενεζουέλα διαχωρίστηκαν από την Μεγάλη Κολομβία.

1864. Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1864 με το οποίο επιβλήθηκε στους Έλληνες το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας.

1869.Στην Αίγυπτο, εγκαινιάστηκε η Διώρυγα Σουέζ.

1878. Στην Ιταλία έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ουμβέρτου Α' από έναν «αναρχικό» μάγειρα.

1885 . Άρχισε η μάχη της Σλίβνιτσα, κατά τον Σερβο-βουλγαρικό Πόλεμο

1902. Οι εκλογές στις 17/30 Νοεμβρίου 1902 έγιναν από την κυβέρνηση Αλ. Ζαΐμη και ήσαν οι πρώτες του 20ού αιώνα. Το Εκλογικό Σύστημα ήταν πλειοψηφικό με ευρεία και στενή περιφέρεια και η ψηφοφορία έγινε με σφαιρίδια. Το διάταγμα της διάλυσης της βουλής υπέγραψε ο βασιλιάς Γεώργιος στην Κοπεγχάγη, όπου έκανε διακοπές. Αυτοδυναμία δεν κέρδισε κανένα κόμμα. Το Εθνικόν Κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη έβγαλε 102 βουλευτές όσους και το «Νεωτεριστικόν» του Γεώργιου Θεοτόκη. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης με το «Τρίτον Κόμμα» έβγαλε 19 , ενώ το «Νεοελληνικόν» του Δημήτριου Ράλλη 11.Ανάμεσα στους οπαδούς των αρχηγών υπήρξαν συνεχείς συγκρούσεις με πολλούς τραυματίες. Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν ως οπλα τις σανίδες από τις οικοδομές της οδού Σταδίου και για αυτό τα γεγονότα έμειναν στην ιστορία ως «Σανιδικά».

1903. Το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα διασπάστηκε στους Μπολσεβίκους και τους μενσεβίκους.

1917. Η δεύτερη ναυμαχία της Ελιγολάνδης μεταξύ των στόλων της γερμανικής αυτοκρατορίας και του Ηνωμένου Βασίλειου.
1918. Στις 4/17 Νοεμβρίου άρχισε στον Πειραιά, το ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος. Την ίδια ημέρα μονάδες του σερβικού στρατού υπό τις διαταγές του στρατηγού Πέταρ Μπόγιοβιτς απελευθέρωσαν το Ζρένιανιν.

1919 .Ο Κόκκινος Στρατός ηττήθηκε στο Κουρσκ από το σώμα του στρατηγού Αντόν Ντενικίν που ηγείτο της Λευκής Φρουράς στην Νότια Ρωσσία

1920 . Η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Όλγα Κονσταντίνοβνα Ρομανόβα έγινε Αντιβασίλισσα της Ελλάδας ως τις 11 Δεκεμβρίου 1920. Την ίδια ημέρα οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την Κριμαία από τους Λευκούς.


1922 . Στην Κωνσταντινούπολη επιβιβάστηκε σε βρετανικό θωρηκτό HMS Malaya ο πρώην Οθωμανός σουλτάνος Μεχμέτ VI με προορισμό την Ιταλία. Βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Συντηρητικοί κέρδισαν 345 έδρες, δεύτεροι οι Εργατικοί με 142, ενώ οι Φιλελεύθεροι του Λόιντ Τζορτζ έβγαλαν 62, και οι Φιλελεύθεροι του Άσκουϊθ 54. 



1929. Στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ καθαιρέθηκε από το Πολιτικό Γραφείο και διαγράφηκε από το Κόμμα ο Νικολάι Μπουχάριν ως «η αιχμή του δόρατος» και, «ως επικεφαλής των δεξιών συνθηκολόγων».

1935.Στη Μόσχα, ολοκληρώθηκε το πρώτο Συνέδριο των Σταχανοβιτών Εργατών και των εργαζομένων που άρχισε στις 14 Νοεμβρίου.

1937 . Ο Λόρδος Χάλιφαξ συναντήθηκε με τον Χίτλερ, για να βρεθεί ειρηνική λύση στο ζήτημα των Σουδητών.

1940. Στο Μέτωπο Μόραβα-Ιβάν, το Τρίτο Σώμα συνέχισε την επίθεση του.
Η IX Μεραρχία παρά τη σφροδρή ιταλική αντίσταση κατάφερε να καταλάβει δυο σηµαντικά υψώµατα επί της Μόραβας ενώ η X Μεραρχία κατέλαβε το αντέρεισµα νότια της Ντάρζας αποκρούοντας παράλληλα τις ισχυρές ιταλικές αντεπιθέσεις .Στον βορειοανατολικό τοµέα, η XV Μεραρχία, πέτυχε µετά από σκληρές µάχες και µε µεγάλες απώλειες να καταλάβει το χωριό Μοτσορίτσε και την Γκολοµπέρδα απειλώντας να υπερκεράσει το Ιβάν και την στενωπό Τσαγκόνι. Η 1η Μεραρχία του Δευτέρου Σώματος κατάφερε να καταλάβει την Ερσέκα και να αποκόψει την οδό Λεσκοβίκί – Κορυτσά, ενώ το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων του πρώτου Σώματος κατέλαβε την Βίγλα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακατάληψη της Κόνιτσας. Στο πολεμικό ανακοινωθέν τού Ελληνικού Στρατηγείου, της 17ης Νοεμβρίου τονιζόταν ότι, «Αί Ελληνικαί δυνάμεις εκδιώκουν καί τούς τελευταίους Ιταλικούς σχηματισμούς, οίτινες, κατά τάς πρώτας ημέρας τών επιχειρήσεων, είχον εισχωρήσει είς ωρισμένα σημεία τού μετώπου εντός τού Ελληνικού εδάφους. Κατά τήν εκδίωξιν τών Ιταλών συνελήφθησαν πολλοί αιχμάλωτοι καί περιήλθεν άφθονον πολεμικόν υλικόν είς χείρας τού στρατού μας».

1941.Πραγματοποιήθκε φοιτητική απεργία στην Αθήνα, με αιτήματα τη βελτίωση της σίτισης και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για διευκόλυνση της μελέτης.

1943. Τρίωρος αεροπορικός βομβαρδισμός της Σάμου από την Γερμανική αεροπορία με θλιβερό απολογισμό 78 αμάχους νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο. 

1944. Η απόπειρα εσωκομματικού πραξικοπ΄ματος του Βελουχιώτη με τη σύσκεψη των Καπετάνιων.

1958. Πραξικόπημα στο Σουδάν.

1968. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάστηκε από το στρατοδικείο δις εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του Γεώργιου Παπαδόπουλου και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αίγινας.

1969.Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ άρχισαν συνομιλίες στο Ελσίνκι για τον περιορισμό των στρατηγικών εξοπλισμών. (SALT I).

1970. Μετά από μια ομαλή προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια στην περιοχή της κοιλάδας «Imbrium» από το διαστημικό σταθμό «Luna-17» κατέβηκε στην επιφάνεια της Σελήνης το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ «Lunokhod-1».

1973 .Πολυτεχνείο. Τα Ξημερώματα του Σάββατου, άρμα μάχης έριξε την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου, και μπήκε ο στρατός. Κατά την  είσοδο του Στρατού δεν υπήρξαν συμπλοκές και θυματα.

1974 . Έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά το 1964. Ψήφισαν 4.963.558.Συμμετοχή 79,53%. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με 54,37%. Η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις του Γεώργιου Μαύρου έλαβε 20,42% και το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα με 13,58%.
Η Ενωμένη Αριστερά πήρε 9,47%/.

1978. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή μιας βόμβας νετρονίου.

1989. Άρχισε η «Βελούδινη Επανάσταση της Πράγας και η αστυνομία διέλυσε την πρώτη ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση.

1991. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα για τη δημιουργία της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικό.. (NAFTA).

1993. Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών που υπεγράφη με τον Καναδά και το Μεξικό. Την ίδια ημέρα έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νιγηρία.

1996 .Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Σερβία, και ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «Ζάγιεντνο» κέρδισε στο Βελιγραδί, στη Νις, στο Νόβι Σαντ και το Κράγκουγιεβατς. Ήταν η πρώτη νίκη της σερβικής αντιπολίτευσης μετά την καθιέρωση του πολιτικού πολυκομματικού συστήματος το 1990 . Η προσπάθεια του καθεστώτος Μιλόσεβιτς να αλλοιώσει τα αποτελέσματα των εκλογών προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις τριών μηνών.

1997 .Στο Λούξορ, της Αίγυπτου, έξι ισλαμιστές μαχητές της «Τζεμάα αλ Ισλαμίγια» επιτέθηκαν εναντίον τουριστών έξω από το Ναό της Χατσεπσούτ. Αποτέλεσμα 67 τουρίστες νεκροί, καθώς και τρεις αστυνομικοί και οι έξι τρομοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου