Οκτωβρίου 19, 2024

Η Υπάτη Αρμοστεία "διορθώνει" τις δηλώσεις του Σμιτ για τον Ιζετμπέγκβιτς

 Μπάνια Λούκα – Η δήλωση του ψευτοΎπατου Εκπροσώπου Κρίστιαν Σμιτ, η οποία ξεσήκωσε το κοινό στο Σεράγεβο λόγω της σύγκρισης του Ράτκο Μλάντιτς και της Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς. 
Ο Σίμο Τούσεβλιακ, ερευνητής εγκλημάτων πολέμου, ανέφερε πως οποιαδήποτε σύγκριση του Ιζετμπέγκοβιτς με οποιονδήποτε Σέρβο ήταν "ανάρμοστη", αποκαλώντας τον Μουσουλμάνο ηγέτη εν καιρώ πολέμου "υποκινητή του κακού στη Β-Ε". 
 Αρχικά, στο Σεράγεβο δεν άρεσε το γεγονός ότι ο Schmidt, μιλώντας για μελλοντικά σχέδια και προγράμματα, εξίσωσε τον σερβικό στρατιωτικό ηγέτη με έναν μουσουλμάνο ηγέτη κατά τη διάρκεια του πολέμου.
 Όπως υπέθεσε η Μπάνια Λούκα, μετά την υστερία στο Σεράγεβο, το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) άλλαξε τον τόνο του. 
Το OHR ανέφερε, διευκρινίζοντας αργότερα τη δήλωση του Schmidt ότι ο Ratko Mladic είναι "καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου" και ότι ο Alija Izetbegovic "ήταν βασικό πρόσωπο για την επίτευξη ειρήνης και της Συμφωνίας του Ντέιτον και έσωσε πολλές ζωές με τις ενέργειές του".
 Το OHR απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Schmidt εξίσωσε τον Mladic και τον Izetbegovic, περιγράφοντάς το ως "κακόβουλη ερμηνεία". Ακολούθησε η αντίδραση του ηγέτη του SDA, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς: 
«Ο αείμνηστος Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς είναι έτη φωτός μπροστά του. Νομίζω ότι έχει πάρει ένα μάθημα, αν και δεν ξέρω αν αυτό που είπε είναι χειρότερο ή αυτό για το οποίο σιωπά τώρα", δήλωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς. Αντιδρώντας στη "διόρθωση" της θέσης από το OHR, το Σέρβο μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, ανέφερε ένα "ειρηνικό απόφθεγμα", όπως ειρωνικά δηλώνει, από την "ειρηνική" Ισλαμική Διακήρυξη της Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς: "Δεν υπάρχει ειρήνη, δεν υπάρχει συνύπαρξη μεταξύ της ισλαμικής πίστης και των μη ισλαμικών κοινωνικών και πολιτικών θεσμών". δυστυχώς εις βάρος όλων των λαών στη Β-Ε. 
Στο Instagram, δημοσίευσε μια φωτογραφία της Alija Izetbegovic με, όπως δήλωσε, «γνωστούς ειρηνοποιούς» από το απόσπασμα «El Mujahid», οι οποίοι αποκεφάλισαν Σέρβους και Κροάτες κατά τη διάρκεια της τζιχάντ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τους απέλασαν. 
«Υπάρχει επίσης ο τοπικός διοικητής πολέμου τους, και σήμερα καταδικασμένος και αμέσως μετά φυγάς εγκληματίας πολέμου Sakib Mahmuljin. Υπέροχοι άνθρωποι, όλοι ειρηνοποιοί σύμφωνα με το γούστο και τα κριτήρια του OHR», δήλωσε ο Cvijanović. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Οργάνωσης Βετεράνων της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Γκόραν Σέχοβατς, σημειώνει ότι οι Βόσνιοι αρνούνται να παραδεχτούν ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων στην FBiH, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί αθώοι Σέρβοι σκοτώθηκαν σε διάφορα υπόγεια στο Σεράγεβο, αλλά και στο Τάρτσιν, το Πάζαριτς, το Τρνόβο και το Λέντιτσι. "Είναι γνωστό ότι ο Αλίγια παρέταξε τζιχαντιστές πολεμιστές σε διάφορες ορεινές περιοχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, όπου έκοψαν τα κεφάλια και βασάνισαν αιχμάλωτους Σέρβους", θυμάται ο Σέχοβατς, ο οποίος περιέγραψε τον Αλίγια ως "έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη". 
. Σχολιάζοντας τα γεγονότα των αρχών της δεκαετίας του 1990, ο μουσουλμάνος ηγέτης εν καιρώ πολέμου Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε: «Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε ένα δημοψήφισμα που οδήγησε αργά και σταδιακά σε πόλεμο. Διαφορετικά, θα είχαν μείνει στην κολοβωμένη Γιουγκοσλαβία. 
Αν πηγαίναμε στο δημοψήφισμα, αναπόφευκτα πηγαίναμε σε πόλεμο", δήλωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς μετά την υπογραφή της ειρήνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου