Οκτωβρίου 19, 2024

Ο Schmidt πρέπει να πει ποιος χρηματοδοτεί το δικηγορικό γραφείο στην υπόθεση Kovacevic

Η ευρωβουλευτής Tineke Strik πιστεύει ότι ο Christian Schmidt «πρέπει να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης» για την πρόσληψη δικηγορικού γραφείου για να παρέμβει στην «υπόθεση Kovacevic» ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο.

 Η εφημερίδα της Βιέννης αναφέρει ότι ο Schmidt «μερικές φορές μπερδεύει ονόματα και στη συνέχεια μπλέκει σε σκάνδαλο». 

 Λέγεται ότι θα είναι στην πρώτη σελίδα και πάλι αυτή την εβδομάδα. μέσα ενημέρωσης επειδή, σύμφωνα με τη βιεννέζικη εφημερίδα, «ο μαζικός δολοφόνος και εγκληματίας πολέμου Ratko Mladić αναφέρθηκε στην ίδια πρόταση με τον πρώτο πρόεδρο του ανεξάρτητου κράτους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Alija Izetbegovic», το οποίο, λένε, είναι «εντελώς παράλογο».

 Ο συντάκτης του άρθρου, Adelheld Wolff, δήλωσε ότι στους διπλωματικούς κύκλους γίνεται λόγος για μια «καταστροφική απόδοση» από τον Schmidt, η οποία βλάπτει τη φήμη της Γερμανίας.

 Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν χθες μπροστά από το OHR στο Σεράγεβο, όταν διανοούμενοι και πολίτες απαίτησαν την απόλυση του Schmidt, η Standard γράφει ότι ο Schmidt έχει επικριθεί εδώ και καιρό επειδή, όπως λένε, "υποστηρίζει το κροατικό εθνικιστικό κόμμα HDZ και τη γειτονική Κροατία" και ότι η απόφασή του πριν από δύο χρόνια να αλλάξει αναδρομικά τον εκλογικό νόμο την ημέρα των εκλογών "υπονόμευσε τα δημοκρατικά πρότυπα και αύξησε τον εθνοεδαφικό διαχωρισμό μεταξύ εθνοτικών ομάδων". 

ι"Αυτό που ήταν εντυπωσιακό αυτή την εβδομάδα ήταν το φροϋδικό ολίσθημά του σε τηλεοπτική συνέντευξη, όταν ανέφερε τον μαζικό δολοφόνο Μλάντιτς όχι μόνο με τον Ιζετμπέγκοβιτς, αλλά και με τον Κοβάσεβιτς. 

Ο Σλάβεν Κοβάσεβιτς, δικηγόρος από το Σεράγεβο, είναι προφανώς ο προσωπικός εχθρός του Σμιτ», λέει ο συγγραφέας και εξηγεί την υπόθεση και την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αγωγή του. 

 Εξηγεί περαιτέρω ότι ο Schmidt αποφάσισε με δική του πρωτοβουλία να παρέμβει στην υπόθεση προκειμένου να ανατρέψει την ετυμηγορία και παραθέτει μια επιστολή που έστειλε στο δικαστήριο στην οποία υποστηρίζει ότι αυτή η απόφαση θα περιέπλεκε περαιτέρω τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένα αστικό κράτος.

 "Δεν είναι σαφές γιατί ο Σμιτ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με αυτό και γιατί οι πολίτες της Β-Ε, σε αντίθεση με όλους τους άλλους ανθρώπους στην Ευρώπη, πρέπει να στερηθούν την ευκαιρία να ζήσουν σε μια δημοκρατία χωρίς διακρίσεις", γράφει ο Βολφ. 

 Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι η εφαρμογή της ετυμηγορίας "Κοβάσεβιτς" θα εξαλείψει τουλάχιστον εν μέρει την εθνο-εδαφική διαίρεση της χώρας, η οποία θα ήταν επίσης απαραίτητη για την προσέγγιση της Β-Ε με την ΕΕ. 

 Ο Schmidt ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν θα μιλούσε συγκεκριμένα για την «υπόθεση Kovacevic» κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Στρασβούργο στις 20 Νοεμβρίου. 

"Ωστόσο, όποιος διαβάσει την επιστολή του Schmidt προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνειδητοποιήσει αμέσως ότι ο Schmidt ασχολείται μόνο με την ετυμηγορία του Kovacevic", γράφει. Η Γαλλία και η Τουρκία, οι οποίες εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης, το οποίο επιβεβαίωσε τον διορισμό του Schmidt ως Ύπατου Εκπροσώπου, έχουν πλέον δηλώσει δημοσίως ότι αντιτίθενται στην παρέμβασή του στο ΕΔΑΔ. 

 «Αυτό είναι ένα βήμα που ξεκίνησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και δεν προκύπτει από την εντολή του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική πρεσβεία. "Είναι επίσης αμφίβολο γιατί ο Schmidt παρενέβη στην υπόθεση Kovacevic και δήλωσε ότι η ετυμηγορία δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Διότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο για καμία από τις έξι αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Η ετυμηγορία «Sejdic-Finci», στην οποία το ΕΔΑΔ ζήτησε αλλαγή του συντάγματος επειδή οι Εβραίοι και οι Ρομά υπέστησαν διακρίσεις, είναι ήδη 15 ετών. Γιατί λοιπόν κατά της υπόθεσης Κοβάσεβιτς;», ρωτά ο συγγραφέας Γουλφ. Πιστεύει ότι η απάντηση είναι «προφανής», δηλώνοντας ότι η προσέγγιση του Schmidt «αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα του HDZ». 

 "Ο Schmidt βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό της γειτονικής Κροατίας, τον τοπικό ηγέτη του HDZ, Andrej Plenković. 

Ως εκ τούτου, κάποιοι τον αποκαλούν ειρωνικά "ο μυστικός Ύπατος Εκπρόσωπος της Κροατίας", γράφει, μεταξύ άλλων, η Standard, αναφέρει το Tanjug. Διαιρέστε δυτικά Κουμπί κοινής χρήσης FacebookΚουμπί κοινής χρήσης TwitterΚουμπί κοινής χρήσης ViberΚουμπί κοινής χρήσης WhatsAppΚουμπί κοινής χρήσης GmailΚουμπί κοινής χρήσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου