Σεπτεμβρίου 24, 2024

Ο Αλί Αχμέτι ανακοίνωσε διαδηλώσεις στη Σεβερνοματεντόνιγια

Σκόπια 24.09.2024 15:08 
 Μετά από 20 χρόνια στην κυβέρνηση , στις εκλογές του Μαΐου, το «Ευρωπαϊκό Μέτωπο», το οποίο σχημάτισε το DUI γύρω από τον εαυτό του με άλλα μικρότερα κόμματα Αλβανών, Τούρκων, Ρομά στη Σεβερνοματεντόνιγια, ήρθε πρώτο μεταξύ των Αλβανών, αλλά ο νικητής το VMRO-DPMNE προτίμησε ως εταίρο συνασπισμού τον άλλο συνασπισμό αλβανικών κομμάτων το VLEN. 
Αυτό, κατα  το DUI, παραβιάζει την αρχή ότι οι νικητές των δύο κύριων μπλοκ - των πολιτικών κομμάτων της πΓΔΜ και της Αλβανίας - πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, παραβιάζει τη συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας και την εθνική νομιμότητα της διακυβέρνησης της χώρας. 

 Μετά τις εκλογές, το DUI ανακοίνωσε ότι είχε δώσει εντολή στον Αμερικανό καθηγητή δικαίου και έναν από τους συντάκτες της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας, Paul Williams, να προετοιμάσει μια «πλατφόρμα νομιμότητας», σκοπός της οποίας είναι να εξασφαλίσει αντιπροσωπευτικότητα στη διακυβέρνηση εκείνων που έχουν λάβει περισσότερη υποστήριξη από τους ψηφοφόρους. 
 «Από την ανάλυση του Paul Williams, θα προετοιμάσουμε έναν νόμο νομιμότητας, στη σύνταξη του οποίου συμμετέχουν επίσης τοπικοί εμπειρογνώμονες.
 Αν και η νομιμότητα είναι στο πλαίσιο της Συνθήκης της Οχρίδας, αυτοί (VMRO-DPMNE) είτε δεν ξέρουν πώς να το διαβάσουν είτε δεν θέλουν να το διαβάσουν.
 Η συμφωνία-πλαίσιο καθορίζει τη δίκαιη εκπροσώπηση και ορίζει τη Βόρεια Μακεδονία ως πολυεθνική, πολυπολιτισμική και πολύγλωσση χώρα. 
Στην Ελβετία, τέσσερις εθνοτικές ομάδες – Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Ρουμάνοι – λειτουργούν ομαλά, οι οποίες εκπροσωπούνται εκεί μόνο από το ένα τοις εκατό.
 Η πίστη στο ίδιο το κράτος συνεπάγεται πίστη στους ίδιους τους πολίτες, επειδή σέβεται τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους. Βρισκόμαστε στη φάση μιας πλήρους ανάλυσης του εγγράφου που ετοίμασε ο Williams και τοπικοί εμπειρογνώμονες. 
Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε καλές διεθνοτικές σχέσεις εδώ, χωρίς διεθνοτικές συγκρούσεις, επειδή αυτή η χώρα είναι κοινή», δήλωσε ο Αχμέτι στη συνέντευξή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καθήκον του κατόχου της εντολής να σέβεται τη βούληση των ψηφοφόρων της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της χώρας - των Αλβανών. 
 «Θα το εφαρμόσουμε είτε μέσω νομοσχεδίου είτε μέσω τροποποιήσεων του συντάγματος. Εάν δεν γίνεται σεβαστή η νομιμότητα, γιατί να πάμε σε εκλογές; Όλα όσα επιτεύχθηκαν με τη Συνθήκη της Οχρίδας έχουν πλέον καταστραφεί. Το VLEN δεν διαχειρίζεται ούτε το 20% των θεσμών. Το Υπουργείο Οικονομίας, για παράδειγμα, έχει λιγότερες εξουσίες από έναν θεσμό υπό την ηγεσία του δημάρχου των Σκοπίων", λέει ο Αχμέτι, σύμφωνα με τον οποίο ο εταίρος συνασπισμού του VMRO-DPMNE έχει απομακρυνθεί από αυτό που έχει επιτύχει το DUI όσον αφορά το επίπεδο και την εκπροσώπηση των Αλβανών στις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας. 
 Ο Αχμέτι τονίζει ότι δεν είναι πρόεδρος ενός αναρχικού κόμματος, αλλά ενός κόμματος «που έχει μια σοβαρή προσέγγιση στις διαδικασίες, στο κράτος, στις διεθνοτικές σχέσεις». «Θα έχουμε συνάντηση με τη Γραμματεία Ίσων Ευκαιριών. Είχαμε ήδη συναντήσεις με την κοινοβουλευτική ομάδα, με τους δημάρχους, με τους προέδρους των δομών (του DUI). Όλοι είναι έτοιμοι να διαμαρτυρηθούν μπροστά στους θεσμούς λόγω της παραβίασης της νομιμότητας (της εκπροσώπησης στην κυβέρνηση). Οι διαμαρτυρίες θα ξεκινήσουν όταν οι πολίτες αποφασίσουν. Είμαι νομικός και θεσμικός. Θα διαμαρτυρηθούμε μπροστά στην κυβέρνηση και μπροστά στο κοινοβούλιο, όπου εγώ και άλλα μέλη του κόμματος θα μιλήσουμε. Θα δούμε πόσο θα διαρκέσουν οι διαδηλώσεις», δήλωσε ο Αχμέτι στη συνέντευξη. Και απαντώντας στα λόγια του πρωθυπουργού της χώρας Hristijan Mickoski ότι οι διαμαρτυρίες σημαίνουν πιθανή αποσταθεροποίηση της χώρας, δηλώνει ότι «η αποσταθεροποίηση είναι η αλλαγή του νόμου για την αλβανική γλώσσα (ο νόμος για τις γλώσσες, η συνταγματικότητα του οποίου θα εξεταστεί στο συνταγματικό κομμάτι), η παραβίαση της Συνθήκης της Οχρίδας, η άρση του εξισορροπητή (μηχανισμός εκπροσώπησης των εθνοτικών κοινοτήτων στη διοίκηση)». «Ο Αλί Αχμέτι σέβεται τη Συνθήκη της Οχρίδας. 
Η Συνθήκη της Οχρίδας είναι ιερή για τη (Βόρεια) Μακεδονία. Κάθε απερίσκεπτη πρωτοβουλία μπορεί να προκαλέσει μόνο συγκρούσεις. Έχω ήδη πει ότι δεν είμαι ο πρόεδρος των αναρχικών», τονίζει ο Αχμέτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου