Σεπτεμβρίου 24, 2024

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης  της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε βαθιά ανησυχία και λύπη για την τελευταία βεβήλωση του ιστορικού ναού στο Μετζουγκόριε, στην περιοχή Ιμπάρ Κόλασιν  στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Η Επισκοπή και επεσήμανε ότι η βεβήλωση του Μοναστηριού και καταστροφή των  Εικόνων με πυροβολισμούς στέλνει ένα απροκάλυπτο μήνυμα εχθρότητας, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω  ότι ο σερβικός λαός, ο οποίος ζει στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια εδώ και αιώνες, δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος.

Η Μητρόπολη απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς εκπροσώπους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για την σύλληψη των δραστών και για να σταματήσουν παρόμοια περιστατικά και  η συστηματική πίεση στους Σέρβους και η ανοιχτή τρομοκρατία. «Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον πόλεμο, είναι απαράδεκτο πράξεις βίας και βεβήλωσης να συνεχίζουν να συμβαίνουν ατιμώρητα», τόνισε η Μητρόπολη .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Τούρκος διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), υποστράτηγος  Οζκαν Ουλουτάς , συναντήθηκε με πρεσβευτές και επικεφαλής αποστολών  από τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν με στρατεύματα στην ΚΦΟΡ «Αυτή η συνάντηση αποτελεί άλλη μια απτή απόδειξη της συλλογικής και ακλόνητης δέσμευσής μας για βιώσιμη ασφάλεια για όλες τις κοινότητες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και για περιφερειακή σταθερότητα», ανέφερε η ΚΦΟΡ σε Δελτίο Τύπου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Οι Αλβανοί της  Κοιλάδας του Πρέσεβο διαμαρτυρήθηκαν στο Πρέσεβο ενάντια σε αυτό που αποκαλούν παραβίαση των δικαιωμάτων τους από τη Σερβία με το σύνθημα «Για ταυτότητα και αξιοπρέπεια». Οι διαδηλωτές απαιτούν την προμήθεια σχολικών βιβλίων στα αλβανικά και την αναγνώριση των διπλωμάτων τους που εκδίδονται από το Κοσσυφοπέδιο. Αυτή ήταν η δεύτερη διαμαρτυρία των Αλβανών από την κοιλάδα του Πρέσεβο, μετά από εκείνη που έλαβε χώρα στις 12 Αυγούστου στο Μπουγιάνοβατς,. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο Αλβανός βουλευτής του σερβικού κοινοβουλίου Σαϊπ Καμπέρι, η δήμαρχος του Πρέσεβο Αρντίτα Σινάνι Presevo , καθώς και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αλβανών στη Σερβία  Νεβζάντ Λουφτίου η δήμαρχος του Πρέσεβο δήλωσε νωρίτερα ότι τα αιτήματα αυτής της διαμαρτυρίας  είναι «εργασίας και ιδρύματα ανοιχτά σε όλους». Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αλβανών στη Σερβία δήλωσε: «Απαιτούμε την προσοχή του διεθνούς παράγοντα, θα φέρουμε στο φως όλες τις μορφές διακρίσεων που διαπράττει η Σερβία εδώ και χρόνια».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Σίνισα Μάλι μιλώντας  στη Βουλή για τις τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2024 δήλωσε  ότι η Σερβία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους με αύξηση 4,3% και ότι αργά αλλά σταθερά εισέρχεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη. Απαντώντας στον  πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Λουτοβατς  τον κάλεσε  εξηγήσει τις απόψεις του σε  εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος και αργότερα βρήκαν νέα απασχόληση σε εργοστάσια που έφερε ο πρόεδρος ο Βούτσιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Η στάθμη των υδάτων του Δούναβη στη Σερβία αυξάνεται. Ο Δούναβης αναμένεται να φτάσει το όριο αντιπλημμυρικής προστασίας έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη. Λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων, αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε αρκετούς δήμους και πόλεις. Οι πιο απειλούμενοι είναι οι οικισμοί κοντά στο Νόβι Σαντ, στο  Ζέμουν, το Βελιγράδι και το  Πάντσεβο.

ΣΚΟΠΙΑ. Με υψηλές κρατικές τιμές, ο Πρόεδρος της «Σομπράνιε» (Συνέλευσης) Αφριμ Γκάσι  καλωσόρισε την ομόλογό του, από την Σκιπερία  ( Αλβανία) Ελίζα Σπυροπάλη ,Στη συνάντηση , ο Γκάσι και η Σπυροπάλη   συζήτησαν για το Κοινό όραμα Ένταξης στην Ευρώπη. Ο Μίτσκοσκι θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα με τον Χασισέμπορο Έντι. Η Σπυροπάλη συναντήθηκε και με τον Αχμέτι  που εξέφρασε ανησυχία για τις διεθνοτικές σχέσεις στην  Σεβερνοματσεντόνιγια . «Εξέφρασα στην κ. Σπυροπάλη την ανησυχία μου για τις διεθνοτικές σχέσεις στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και για την παραβίαση της νομιμότητας που προκύπτει από τη βούληση του λαού που εκφράζεται δημοκρατικά μέσω της ελεύθερης ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του ΝΤΟΥΙ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ  Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια Τίμτσο Μουτσουνσκι , συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη,. Συζήτησαν για την ανάπτυξη του εμπορίου, των ενεργειακών υποδομών και τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας αλλά και των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σεβερνοματσεντόνιγια  και της Ελλάδας:.«Θα συνεργαστούμε για να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο Μουτσούνσκι μετά τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτηςκαι χαρακτήρισε, « εξαιρετική και εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον κ. Γεραπατριτή, Η Σιλιανόβσκα Ντάβκοβα απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση  αφιερωμένη στη  «Μακεδονική Επανάσταση» στην οποία είπε ότι απαιτεί οι ετυμηγορίες του Διεθνούς Δικαστηρίου  της Χάγης  «πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλους .Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας,  Φατμίρ Μετζίτι που συμμετέχει στην Κρατική Αντιπροσωπεία  δημοσίευσε στα Κοινωνικά Δίκτυα μια (χαμογρλαστή) φωτογραφία του από τα  Ηνωμένα  Εθνη αλλά αντί για τη σημαία της  Σεβερνοματσεντόνιγια , φωτογραφήθηκε μπροστά από την αλβανική σημαία.

ΣΚΟΠΙΑ. Σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 22 χιλιόμετρα ανατολικά των Σκοπίων καταγράφηκε γύρω στις 2 π.μ..

ΣΟΦΙΑ. Οι «εκλογομάγειροι» προβλέπουν ότι  θα είναι «Νίκη» για τους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή –Δημοκρατική Βουλγαρία» αν δεν πέσουν  κάτω από τις  300 χιλιάδες ψήφους. Και τα δυο Κινήματα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες  (MRF), θα εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση, αλλά  η πτέρυγα Ντογκάν θα έχει προβάδισμα έναντι του Πέεφσκι. Οι μισθοδοτούμενοι από τον Πέεφσκι προβλέπουν ότι ο Ντογκάν δεν θα μπει στην Βουλή. Οι δυο φράξιες του Ελευθερίες «MRF»,θα συγκεντρώσουν αθροιστικά μικρότερο  ποσοστό  από εκείνο του MRF στις προηγούμενες εκλογές.  Το Σοσιαλιστικό Κόμμα χωρίς τη Νίνοβα και με τους φίλους του Πέεφσκι στην «Μαρκίζα»   πολύ δύσκολα θα μπει στη Βουλή ,Αν πάρει περισσότερο από 5%, θα πρέπει να θεωρηθεί μεγάλη Νίκη» .Η νέα ηγεσία του BSP βρίσκεται υπό «αρκετά ισχυρή επιρροή του Πέεφσκι και στο ίδιο το κόμμα πολλά στελέχη και ορισμένοι από τους εταίρους του Αριστερού Συνασπισμού κατονομάζουν ήδη συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων  που παίζουν στο στρατόπεδο του Πέεφσκι και αναφέρονται οι Κύριλ Ντόμπρεφ  και Ντράγκομιρ Στόγνεφ.

Ο Ίβελιν Μιχαήλοφ  ο ιδρυτής του «Μεγαλείου» που θα προσπαθήσει να ξαναμπεί στη Βουλή δήλωσε  ότι το GERB, το MRF και το PP-DB «είναι το τρικέφαλο τέρας της μαφίας, η οποία καταστρέφει τη Βουλγαρία». «Κυβέρνησαν και μπορούμε να δούμε τις πράξεις τους είπε και τόνισε   ότι «τα πραγματικά προβλήματα της χώρας μετατοπίζονται σκόπιμα στον Ευρωατλαντισμό και τη Ρωσία».

Και το κόμμα «MIR έχει αποχωρήσει από τη νέα αριστερή συμμαχία . Ο ηγέτης του MIR Συμεών Σλάβτσεφ σε συνέντευξή του στο Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο, εξήγησε ότι λόγος είναι ότι οι κατάλογοι των υποψηφίων για τις εκλογές στις 27 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Συνασπισμού της Αριστεράς και έχουν παραβιαστεί βασικές αρχές. «Το MIR μπήκε στον συνασπισμό για να συμβάλει στην ενοποίηση της αριστεράς και να είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση στον σημερινό συνασπισμό. Από την υπογραφή, επιμείναμε επίσης ότι οι επικεφαλής των Ψηφοδελτίων του συνασπισμού πρέπει να καθοριστούν με διαφάνεια,  και ότι «πρέπει να είναι ασυμβίβαστοι αντίπαλοι των Μπορίσογ και Πέεφσκι», είπε

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο  δεν θα εκπροσωπηθεί στην γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Πρόσεδρος που πήγε πέρσκι μαζί με τον Πρωθυπουργό  και Υπουργός Εξωτερικών Αμπάζοβιτς , φέτος λόγω πεοεκλογικού Αγγώνα δεν πήγε αλλά και δεν πήγε και ο Πρωθυπουργός για να τον εκθέσει,  Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, συναντήθηκε με την Πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι , και με τους φοιτητές και δήλωσε  ότι «Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός μας απομακρύνουν από την ΕΕ». Το Μαυροβούνιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικοί εταίροι, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ουσιαστικές διακρατικές μας σχέσεις εντείνοντας την οικονομική συνεργασία καθώς και τις κοινές δραστηριότητες,δήλωσε ο «Βόσνιος Υπουργός Εξωτερικών Ιμπραήμοβιτς. Η ομάδα των συμβούλων του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) στη Δημοτική Συνέλευση δήλωσε ότι η υποχρεωτική διοίκηση δεν εισάγεται λόγω της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή, είναι ανίκανη η πλειοψηφία.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Ο αριθμός των θανάτων και των αυτοκτονιών στις φυλακές του Μαυροβουνίου έχει αυξηθεί ανακοίνωσαν οι «Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών». Το 2023 υπήρξαν 13 θάνατοι στις φυλακές του Μαυροβουνίου , τρεις από τους οποίους ήταν αυτοκτονίες. Το 2022 οι αυτοκτονίες ήσαν δύο .

ΒΟΥΚΟΥΡEΣΤΙ Η κυβέρνηση  ενέκρινε τη Δευτέρα την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού φέτος. Το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 6,9%, του ΑΕΠ . Οι πρόσθετες πιστώσεις θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη συγχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και επίσης για την πληρωμή των αυξήσεων σε  μισθούς και συντάξεις. Η Ρουμανία εξασφάλισε  21,6 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αγρότες που υπέστησαν απώλειες από την κακοκαιρία αυτό το καλοκαίρι. Η απόφαση ελήφθη στο χθεσινό  Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας . Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έφθασε στην Νεα Υόρκη και θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρουμανίας στην  79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

ΒΟΥΚΟΥΡΣΤΙ. Εκατοντάδες εκτροφείς προβάτων συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Νίκης στο Βουκουρέστι, για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές για να σταματήσουν την εξάπλωση της πανώλης .Αντιπροσωπεία διαδηλωτών εισήλθε στο κυβερνητικό  κτίριο  μίλησε  με εκπροσώπους του πρωθυπουργού  και ζήτησαν να σταματήσει η ευθανασία των προβάτων στη Ρουμανία. Οι εκτροφείς προβάτων θέλουν περισσότερη ελευθερία όσον αφορά τη μεταφορά ζώων για εμπόριο ή αναπαραγωγή και καλούν τις αρχές να απαγορεύσουν την ευθανασία των ζώων στη Ρουμανία.Η  Υγειονομική και Κτηνιατρική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν επί του παρόντος 27 ενεργές εστίες πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη Ρουμανία.

ΤΙΡΑΝΑ. Οι τράπεζες στην Αλβανία έχουν χορηγήσει περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια Λεκ σε δάνεια στη γεωργία σε 7 μήνες. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, οι εμπορικές τράπεζες στην Αλβανία έχουν χορηγήσει  περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια αλβανικά λεκ σε  δάνεια στον γεωργικό τομέα. Η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι τα δάνεια προς τη γεωργία αυξήθηκαν κατά 708 εκατομμύρια αλβανικά λεκ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου