Σεπτεμβρίου 12, 2024

Εξετάζεται η κήρυξη του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου σε κατεχόμενο έδαφος

  

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα απευθυνθεί στο κοινό αύριο στις 6 μ.μ. για να ανακοινώσει περαιτέρω βήματα και απάντηση στην τρομοκρατία που διεξάγει το αλβανικό καθεστώς στην Πρίστινα εναντίον του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. 
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το επίσημο Βελιγράδι εξετάζει επίσης την επιλογή να κηρύξει την κατοχή μέρους της επικράτειας. " ανακήρυξη του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων ως κατεχόμενων συνεπάγεται μια σειρά άλλων βημάτων που περιλαμβάνουν προετοιμασίες για την επιστροφή αυτού του τμήματος της επικράτειας
Μια τέτοια απόφαση θα είχε ορισμένες συνέπειες, όχι μόνο λόγω της πιθανής απειλής για την οικονομική πρόοδο της Σερβίας, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι θα αναγνώριζε τη νομιμότητα και τη νομιμότητα του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου και τα όργανά του ως νομικά αντιτιθέμενα μέρη. 
Ο Πρόεδρος Βούτσιτς θα ανακοινώσει τι θα αποφασιστεί την Παρασκευή, στις 6 μ.μ.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Emmanuele Gioffre, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και με την ευκαιρία αυτή κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αντιταχθούν επειγόντως και μέσω συγκεκριμένης δέσμευσης στην αυθαιρεσία της Πρίστινα.
 "Συζήτησα με τον Πρέσβη Gioffree την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και ΕΕ, καθώς και τα βήματα που κάνουμε για να προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή μας πορεία. 
Κάλεσα την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αντιταχθούν επειγόντως και μέσω συγκεκριμένης δέσμευσης στην αυθαιρεσία της Πρίστινα, η οποία απειλεί την ασφάλεια του σερβικού λαού και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», έγραψε ο Vucic στον λογαριασμό του στο Instagram.  
«Το επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η υλοποίηση των έργων που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία θα πρέπει να συμβάλουν σημαντικά στην προσέγγιση της περιοχής και της ΕΕ και σε μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες μας», πρόσθεσε ο Vucic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου