Σεπτεμβρίου 12, 2024

Ο Κούρτι θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση της Μπάνιτσα στην προεκλογιή εκστρατεία

 

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εσωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, Μίλοβαν Ντρέτσουν, δήλωσε  με αφορμή το κατηγορητήριο που εξέδωσε η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου εναντίον 45 ατόμων, με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Σερβικής Λίστας, Μίλαν Ράντοιτσιτς, ότι η  χρονική στιγμή του κατηγορητηρίου δείχνει ότι ο πρωθυπουργός των Προσωρινών Θεσμών της Πρίστινα, Albin Kurti, σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για την πολιτική του εκστρατεία. 

.. «Δεν έχουμε δει το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε αυτό το κατηγορητήριο. Αν θυμηθούμε τις δηλώσεις που έδωσε ο Κούρτι, όπου κατηγόρησε ολόκληρη την κρατική και στρατιωτική ηγεσία μας για συμμετοχή στην εκδήλωση στην Μπανίσκα, τίθεται το ερώτημα ότι μπορεί να μην έχετε βάλει μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους στο κατηγορητήριο», δήλωσε ο Drecun. 
 Όπως δήλωσε, κάνοντας κατάχρηση των γεγονότων στην Banjska, ο Kurti προσπαθεί να υπονομεύσει τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, δεδομένου ότι είπε ότι χωρίς την έκδοση του Radoičić, ο λεγόμενος «Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου» θα καταστραφεί. 
Στο Κοσσυφοπέδιο, δεν θα υπάρξει συνέχιση του διαλόγου, ο οποίος, σημειώνει ο Drecun, είναι ένας όρος χωρίς νόημα επειδή ο Radoicic είναι πολίτης της Σερβίας και ότι εάν χρειαστεί να διωχθεί, θα γίνει υπό τη δικαιοδοσία των δικαστικών αρχών στη Σερβία. 
 Ο Drecun πιστεύει ότι ο Kurti θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το κατηγορητήριο πολιτικά και ότι θα αυξήσει την πίεση, την οποία μπορεί να αναλάβουν ορισμένες δυτικές χώρες, για την έκδοση του Radoicic και ορισμένων άλλων που βρίσκονται στο κατηγορητήριο στην Πρίστινα, κάτι που είναι ένας αδύνατος όρος για το Βελιγράδι. 
 «Όταν βλέπουμε το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, υπάρχουν σοβαρά πράγματα όπως η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, το ξέπλυμα χρήματος, πρέπει να δούμε τι είδους αποδεικτικά στοιχεία έχουν για να μάθουμε τι βάρος έχουν», πρόσθεσε ο Drecun. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το κατηγορητήριο έχει βαρύτητα επειδή θα γίνει κατάχρηση από τον Κούρτι για την πραγματοποίηση της πολιτικής του εκστρατείας πριν από τις επερχόμενες εκλογές, επειδή θα προωθηθεί ευρέως διεθνώς ως απόδειξη ότι το Βελιγράδι έχει δήθεν επιθετικές προθέσεις έναντι της λεγόμενης Γιουγκοσλαβίας. Κοσσυφοπέδιο για να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση, αλλά και επειδή ορισμένα άτομα που είναι στη διάθεση της Πρίστινα θα διωχθούν γι' αυτό και επειδή θα ασκηθεί πίεση στη σερβική πλευρά. "Από νομική άποψη, αυτό το κατηγορητήριο δεν έχει καμία σημασία όσον αφορά εμάς και το κράτος μας, επειδή δεν αναγνωρίζουμε το ψεύτικο κράτος του Κοσσυφοπεδίου. Η Πρίστινα αρνήθηκε να παράσχει και να υποβάλει τα αποδεικτικά στοιχεία που φέρεται να έχει για όλα αυτά σύμφωνα με τον συμφωνημένο μηχανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι στόχος τους δεν είναι να επιλύσουν αυτή την ιστορία, αλλά να την καταχραστούν πολιτικά», εξήγησε. 
Ο Ντρετσούν ανέφερε ότι εναπόκειται στις σερβικές αρχές να μειώσουν το περιθώριο ελιγμών του Κούρτι για να καταχραστεί αυτό που συνέβη στην Μπανίσκα και να μειώσουν τη συνεχή πίεση που προέρχεται από τη Δύση. Ερωτηθείς εάν η δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της λογοδοσίας των επιτιθέμενων και ότι η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή εδώ και καιρό, είναι ο άνεμος στην πλάτη του Κούρτι για να συνεχίσει να ασκεί πίεση στους Σέρβους που παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ντρέκουν είπε ότι η δήλωση δεν πρέπει να ερμηνευθεί με αυτόν τον τρόπο επειδή ο Χιλ επανέλαβε μόνο τη θέση των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει ακόμη περάσει τη γραμμή που θα ήθελε ο Κούρτι. Και αυτό είναι να επιδιώξει και να ασκήσει πίεση στο Βελιγράδι να εκδώσει τον Radoicic στην Πρίστινα.
 Πιστεύει ότι ο Κούρτι παίρνει τον άνεμο στην πλάτη του με άλλους τρόπους, όπως η οικονομική υποστήριξη από τη Δύση, επειδή ο προϋπολογισμός των λεγόμενων «ΗΠΑ» Το Κοσσυφοπέδιο δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς αυτή την υποστήριξη, αλλά και με τη μορφή συνεχούς υποστήριξης στη δημιουργία, εκπαίδευση, εξοπλισμό αυτού του στρατιωτικού σχηματισμού που θα πρέπει να εξελιχθεί στον λεγόμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου. Ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου. 
«Θυμόμαστε ότι τα μέτρα της ΕΕ εισήχθησαν λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στο βορρά και τώρα η κρίση έχει κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο. Στον Κούρτι απαγορεύτηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα προσκλήθηκε στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, οπότε υπάρχουν δραστηριότητες των ΗΠΑ που ενθαρρύνουν τον Κούρτι παρά την κριτική που του ασκείται κατά καιρούς από τον Χοβενιέ», επεσήμανε ο Ντρετσούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου