Σεπτεμβρίου 12, 2024

Δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιόλακου ως φαβορί για τις προεδρικές εκλογές

 

Βουκουρέστι 12.09.2024 14:10 
Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Μαρσέλ Τσιολάκου  βρίσκεται στην πρώτη θέση στις προθέσεις ψήφου των Ρουμάνων στις επερχόμενες προεδρικές. 
Θα κέρδιζε το 21,9% των ψήφων εάν διεξάγονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ή μόλις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τον νυν αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα, ο οποίος θα είχε λάβει υποστήριξη 17,8%. 
 Στην τρίτη θέση βρίσκεται η προεδρική υποψήφια της Ένωσης για τη Σωτηρία της Ρουμανίας Έλενα Λασκόνι με 16,3%, ακολουθούμενη από τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος «Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων» Τζορτζ Σίμιον με 14,9%, την πρώην συνάδελφό του στο κόμμα και νυν ηγέτιδα του εθνικιστικού κόμματος «SOS Ρουμανία» Ντιάνα Σόσοακα με 12,9% και τον υποψήφιο του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) Νικολάε Τσιούκα με 5,9%. 
 Η κατάταξη φαίνεται εντελώς διαφορετική σε έρευνα που ανατέθηκε από το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός πρόεδρος του PNL και πρόεδρος της Γερουσίας, Nicolae Ciuca, θα φτάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου θα αντιμετωπίσει τον εταίρο του στον συνασπισμό Μαρσέλ Τσιολάκου . Και εδώ, οι αριθμοί δίνουν ένα αδιαμφισβήτητο προβάδισμα στον σημερινό πρωθυπουργό της Ρουμανίας. Θα λάβει το 25% των ψήφων έναντι 16% για τον Ciuca. Ο Mircea Geoana θα ήταν τρίτος με 14%, ακολουθούμενος από τον George Simion και την Elena Lasconi με 13%. Έκτη θα ήταν η Diana Shoshoaka με 11%. 
 Η πρώτη έρευνα διεξήχθη μεταξύ 15 και 30 Αυγούστου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Συμμετείχαν 1793 άτομα. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα των δεδομένων είναι ± 2,38%. Η δεύτερη έρευνα διεξήχθη μεταξύ 24 και 30 Αυγούστου μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. Συμμετείχαν 1099 άτομα. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα των δεδομένων είναι ±3 τοις εκατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου