Σεπτεμβρίου 22, 2024

Ο Κούρτι κατηγορεί τη Δύση για «παραχωρήσεις» προς τη Σερβία

Βρυξέλλες . Ο  Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυγχάνει να διαδραματίσει το ρόλο του «διαιτητή» στην εφαρμογή της συμφωνίας με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

 Αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν επιρρίψει μεγάλο μέρος της ευθύνης στον Κούρτι για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου που επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αχρίδα . Ωστόσο, ο Κούρτι απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι η Δύση δεν δίνει προσοχή στις σερβικές παραβιάσεις της συμφωνίας.
 «Θέλω οι Βρυξέλλες να παίξουν το ρόλο ενός διαιτητή που θα σφυρίζει κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας», δήλωσε ο Κούρτι. "Αυτό που έχουμε δει αυτά τα δύο χρόνια είναι ότι όταν το Βελιγράδι παραβιάζει τη συμφωνία, οι Βρυξέλλες δεν ενεργούν", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «συμμόρφωση» της Δύσης προς τη Σερβία, που επιδείχθηκε από την αρχή της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα και πρέπει να σταματήσει. 
 "Η συμμόρφωση με τη Σερβία σε αυτά τα δυόμισι χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν αποδίδει αποτελέσματα. Και κάποιος πρέπει να πει: φτάνει πια!", τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου. 

Πρίστινα.Η δέσμευση της Γερμανίας στο Κοσσυφοπέδιο είναι ακλόνητη. Αυτό ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 25ης επετείου της αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε το σχέδιο του "Buddy Bear" ως σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων KosovaPress. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της γερμανικής πρεσβείας στην Πρίστινα, Matthias Konrad, δήλωσε ότι στέκονται στο πλευρό του Κοσσυφοπεδίου όχι μόνο ως εταίρος και σύμμαχος, αλλά και ως πραγματικός φίλος που μοιράζεται το μελλοντικό όραμα μιας ευημερούσας και ασφαλούς Ευρώπης. Ο Κόνραντ ανέφερε πως η δέσμευση της Γερμανίας στο Κοσσυφοπέδιο ήταν ακλόνητη. Τόνισε ότι από το 1999, η Γερμανία έχει επενδύσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην κατασκευή υποδομών, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση των κοινωνικών υπηρεσιών, την ενδυνάμωση των κοινοτήτων, την καινοτομία, την απασχόληση, την ένταξη στην ΕΕ και άλλα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου