Σεπτεμβρίου 27, 2024

Ορμπάν : Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε διαμεσολαβητής μεταξύ της Σεβερνοματσεντόνιγια και της Βουλγαρίας


Σκόπια 27.09.2024 15:42 . Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ της Βουλγαρίας και της Σεβερνοματσεντόνιγια  προκειμένου να βρεθεί μια λύση «αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αχρίδα μετά από κοινή συνάντηση υπουργών από την Ουγγαρία και τη Σεβερνοματσεντόνιγια . Χαρακτήρισε ιστορικό λάθος, για το οποίο δεν βλέπει κανένα λόγο, τον διαχωρισμό της Σεβερνοματσεντόνιγια  και της Αλβανίας στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.
. «Οι λαοί και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που παίρνουν από τις Βρυξέλλες. Η Σεβερνοματσεντόνιγια  είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2005 μαζί με την Κροατία. 
Έκτοτε, οι Κροάτες είναι ήδη μέλη της ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις με τη Σεβερνοματσεντόνιγια  δεν έχουν καν αρχίσει. 
Αυτό είναι ένα ιστορικό λάθος που μπορεί να μεγεθυνθεί, διότι η χώρα θα τοποθετηθεί πίσω από την Αλβανία, για την οποία δεν βλέπω κανένα λόγο. 
Θα είναι μια πρόκληση για την κυβέρνηση να καταπολεμήσει αυτή την άδικη στάση", δήλωσε ο Ορμπάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σεβερνοματσεντόνιγια  Χρίστιαν Μίτσκοσκι. 
 Σύμφωνα με τον Orban, ο διαχωρισμός της Σεβερνοματσεντόνιγια  και της Αλβανίας είναι δύσκολο να κατανοηθεί και «η ΕΕ πρέπει επίσης να λάβει υπόψη την εθνική υπερηφάνεια και η εθνική υπερηφάνεια των πολιτών της Σεβερνοματσεντόνιγια  πλήττεται». 
 «Για να είμαι ειλικρινής, θα έπρεπε να είστε μέλος της ΕΕ εδώ και πολύ καιρό και τέτοιες ενέργειες από την ΕΕ ανοίγουν πληγές», δήλωσε ο Ορμπάν.«Η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και η ένταξη στην ΕΕ είναι πολύ σημαντικές. Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια τεράστια ευκαιρία. Όλοι διαπιστώσαμε ότι σημειώνεται πρόοδος, αλλά η διεύρυνση της ΕΕ έχει χάσει τη δυναμική της και πρέπει να τη διασφαλίσουμε. Δεν αγνοούμε το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν λάβει μια εξαιρετική επιτάχυνση στην πορεία τους προς την ΕΕ. Αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις χώρες που εργάζονται γι' αυτό εδώ και πολύ καιρό, και τώρα τίθενται σε δεύτερη μοίρα, και αυτό δεν είναι δίκαιο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τα Δυτικά Βαλκάνια να είναι μέρος της ΕΕ και γι 'αυτό θέλουμε μια ταχεία διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σεβερνοματσεντόνιγια , μόνο δύο χώρες ήταν ικανοποιημένες με την απόφαση να διαιρέσουν Σεβερνοματσεντόνιγια και την Αλβανία στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ - "οι πολιτικοί του ανατολικού γείτονα (Βουλγαρία) και η αντιπολίτευση" στη Σεβερνοματσεντόνιγια  . 
 «Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας και να απογοητευτούμε, αν και έχουμε απογοητευτεί πολλές φορές. Λυπάμαι που συμβαίνει αυτό και που πρέπει να γίνουμε ξανά θύμα της διμερούς προσέγγισης (της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τα προβλήματα στην πατρίδα μας. Είναι καλό που έχουμε φίλους στην ΕΕ και αυτοί οι φίλοι θέλουν να απλώσουν τη φωνή μας στην ΕΕ, ένας από αυτούς τους φίλους είναι ο Viktor Orbán και αυτό που συμβαίνει εδώ τις τελευταίες δύο ημέρες αποτελεί σύμβολο φιλίας. Εύχομαι στην αλβανική κυβέρνηση ό,τι καλύτερο, ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και ένταξη στην ΕΕ. Ελπίζω ότι μπορούμε επίσης να είμαστε μέρος αυτής της οικογένειας και να καθίσουμε σε αυτό το τραπέζι», δήλωσε ο Μίτσκοσκι, ο οποίος εκτίμησε την επίσκεψη του Βίκτορ Ορμπάν «ως απόδειξη εξαιρετικών φιλικών σχέσεων και συνεργασίας, οι οποίες βαθαίνουν καθημερινά». Ο Mickoski αξιολόγησε την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Orban ως εποικοδομητική. Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκε «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς και περιφερειακής σημασίας», καθώς και συγκεκριμένα έργα. "Στρατηγικά έργα, όπως ο διάδρομος μεταφορών και ενέργειας Βορρά-Νότου, ο οποίος συνδέει τα Βαλκάνια με την Ουγγαρία, ο οποίος έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής", έδωσε παράδειγμα ο Μίτσκοσκι και πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την Ουγγαρία θα είναι το κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών. Μαζί με υπουργούς της ουγγρικής κυβέρνησης, ο Βίκτορ Ορμπάν πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκτός από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και την κοινή συνάντηση εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις υπουργών από τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουγγαρία στην Αχρίδα. 

Σκόπια 27.09.2024 16:08 (ΒΤΑ) Κάθε μέρα που καθυστερούν οι συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, είναι μια χαμένη μέρα για το ευρωπαϊκό μέλλον των επόμενων γενεών. 
Αυτό αναφέρεται στην αντίδραση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Σεβερνοματσεντόνιγια  της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI). 
 Η δήλωση του DUI ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μια οδυνηρή στιγμή που προκαλεί βαθιά συναισθήματα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας σε κάθε πολίτη που έχει ονειρευτεί ένα ευρωπαϊκό μέλλον». «Λόγω της αποτυχίας αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει συνταγματικές αλλαγές, σήμερα η Σεβερνοματσεντόνιγα Βόρεια Μακεδονία χωρίζεται από την Αλβανία στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Αυτή η απόφαση είναι άμεσο αποτέλεσμα πολιτικής αποτυχίας, αλλά πάνω απ 'όλα είναι μια σοβαρή αδικία για κάθε πολίτη της Σεβερνοματσεντόνιγια που βλέπει την Ευρώπη όχι μόνο ως πολιτικό στόχο, αλλά και ως βαθιά κοινωνική και πολιτιστική φιλοδοξία. 
Δεν είμαστε πλέον σε κοινή πορεία με την Αλβανία και αυτό αποτελεί πλήγμα για την περιφερειακή ενότητα και σταθερότητα που έχουμε υπερασπιστεί για τόσο πολύ καιρό", ανέφερε η δήλωση.
 Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση, από τις τάξεις της οποίας διορίστηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών  Μπουγιάρ Οσμάνι, υπενθυμίζει ότι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει «ότι αυτή η αποτυχία θα έχει σοβαρές συνέπειες». 
 «Οποιαδήποτε αποτυχία υιοθέτησης αλλαγών στο σύνταγμα είναι ένα βήμα μακριά από την ευρωπαϊκή οικογένεια και ένα βήμα πιο κοντά στην απομόνωση, τη διαίρεση και τη στασιμότητα. Σήμερα, τα λόγια μας δεν είναι απλώς κριτική. Είναι μια ανοιχτή έκκληση προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας που θέλει την Ευρώπη και πιστεύει στις αξίες της: αυτή είναι η στιγμή να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα δράσης μαζί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Κάθε καθυστέρηση, κάθε αποτυχία απλώς βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ημών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης., αναφέρει η θέση του DUI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου