Σεπτεμβρίου 27, 2024

Επί Τροχάδην


ΤΙΡΑΝΑ. Η πορεία της  Σκιπερίας (Αλβανίας) προς ένταξη στην ΕΕ πρόκειται να διαχωριστεί από εκείνη της των Σκοπίων, με τις πρώτες ομάδες διαπραγματεύσεων να ξεκινούν επίσημα στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Σεπτεμβρίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σχολιάζοντας την απόφαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ, που εγκρίθηκε στη συνάντηση στις 25 Σεπτεμβρίου, να χωρίσουν την Αλβανία από τη Σεβερνοματσεντόνιγια , η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανα Πισονέρο δήλωσε ότι «η ΕΕ προσβλέπει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σεβερνοματσεντόνιγια  το συντομότερο δυνατό, και αυτό θα συμβεί όταν η χώρα εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο βούλγαρος  πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ περιέγραψε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα , αλλά όχι με τη Σεβερνοματσεντόνιγια , ως «λογική συνέπεια όσων συμβαίνουν στα Σκόπια και τα Τίρανα και της πολιτικής της κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια και του δρόμου που έχουν επιλέξει» και τόνισε ότι  η κυβέρνηση των Σκοπίων κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Το διαπραγματευτικό πλαίσιο του 2022 λέει πολύ ξεκάθαρα ότι όταν η Σεβερνοματσεντόνιγια , εγγράψει τους Βούλγαρους στο σύνταγμα, μόνο τότε αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις» .

ΣΟΦΙΑ. Χωρίς συζήτηση και με την ψήφο  178 παρόντων βουλευτών η απερχόμενη βουλγαρική υιοθέτησε δήλωση σε σχέση με τη θεματική και μεθοδική καταστροφή του διαλόγου μεταξύ Σεβερνοματσεντόνιγια Βόρειας και Βουλγαρίας και τις προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις κατά της Βουλγαρίας  από την κυβέρνηση των Σκοπίων Η δήλωση ζητάει , «να σταματήσει η αντιβουλγαρική εκστρατεία και οι προκλητικές δηλώσεις» των Σκοπίων .

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση του Συντάγματος και η ταυτότητα δεν μπορεί να συζητηθεί, δήλωσε η Πρόεδρος  Γκόρντανα (Σιλιανόβσκα Ντάβκοβα) από την Νέα Υόρκη .Είπε ακόμα  ότι «Δεν υπάρχει καμία διάταξη στη Συνθήκη Καλής Γειτονίας και Φιλίας με τη Βουλγαρία που να λέει ότι το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει και δεν μπορεί να υπάρξει» , τονίζοντας ότι «η ιστορία, ο πολιτισμός, και η γλώσσα δεν μπορούν να συζητηθούν»

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ορχάν Μουρτεζάνι δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ειδοποίηση για την απόφαση των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για ένταξη στην ΕΕ και ότι η Σεβερνοματσεντόνιγια  δεν θα συμμετάσχει σε αυτές. Ο Πρόεδρος της «Σομπράνιε» , Αφρίμ Γκάσι, δεν θέλησε να σχολιάσει τον διαχωρισμό της Αλβανίας από την Σεβερνοματσεντόνιγια  στην κοινή πορεία προς την ΕΕ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία  Τζέϊμς Ο Μπράϊεν  για να συζητήσουν την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ηνωμένων Πολιτειών. Σε συνέντευξή της στη Φωνή της Αμερικής τόνισε τη σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο όσον αφορά το διάλογο με τη Σερβία. Η Οσμάνι είπε, ότι «οι ενέργειες που έγιναν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο για επέκταση της κυριαρχίας είναι νόμιμες», αλλά υπογράμμισε ότι «η συνεργασία με τους συμμάχους μπορεί να καταστήσει αυτές τις προσπάθειες βιώσιμες». Ο Άλμπιν Κούρτι που πήγε για επαφές στη Νέα Υόρκη, κατάφερε να συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Σαμόα και έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο "X", συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σαμόα και τους κοινούς στόχους στη δράση για το κλίμα, και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. «Η ανακοίνωση  της άρσης «λίαν προσεχώς»  της απαγόρευση εισόδου σερβικών προϊόντων στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του εξωμότη  Νέναντ Ράσιτς», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Σερβική Λίστα  υπογραμμίζοντας  ότι «μια τέτοια απόφαση, εάν ληφθεί, θα είναι συνέπεια της  σαφούς προειδοποίησης ότι η Πρίστινα θα αποκλειστεί από τη διαδικασία του Βερολίνου και η συμφωνία CEFTA θα λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από τη θέση τους». «Αν ήταν σύμφωνα με τη βούληση και την επιθυμία του Νέναντ Ράσιτς, οι Σέρβοι θα έμεναν χωρίς τίποτα, ακόμη και χωρίς τις περιουσίες τους, όπως έκανε όταν ψήφισε για την παράνομη κατάσχεση γης από Σέρβους  στο Λεποσάβιτς και το Ζούμπιν Ποτόκ», πρόσθεσε η δήλωση.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ανέτρεψε το Προεδρικό «Βέτο» και υπερψήφισε  εκ νέου  τους τρεις νόμους που επιστράφηκαν για επανεξέταση από τον Πρόεδρο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε χθες το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2025-2027.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ θα ανοίξει γραφείο στα Τίρανα Ο επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας στην Αλβανία, Αλητίν Ντουμάνι συναντήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών στην Αθήνα με τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, Ανν Μίλγκραμ .Η Ειδική Εισαγγελία ανέφερε σε σελτιο Τύπου που κδόθηκε στα Τίρανα  ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών θα κορυφωθεί με το άνοιγμα ενός γραφείου αντιπροσωπείας της Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών στα Τίρανα. Η Ειδική Εισαγγελία  τόνισε ότι «αυτή η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα».

ΤΙΡΑΝΑ. Η Σκιπερία (Αλβανία) αναμένεται να σημειώσει οικονομική ανάπτυξη 3,5% φέτος. εκτίμησε  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που σημειώνει ότι  «ο χρηματοπιστωτικός τομέας παρέμεινε σταθερός το πρώτο εξάμηνο του 2024, με επαρκή ρευστότητα, σταθερή κερδοφορία και αυξημένη πιστωτική δραστηριότητα».  «Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η οικονομία της Σκιπερίας σημείωσε ανάπτυξη 3,6% ως αποτέλεσμα των υψηλών εσόδων από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Η βιομηχανική και η γεωργική παραγωγή μειώθηκε». Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης  εκτιμά ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τάση και εντός του στόχου της κεντρικής τράπεζας. Το αλβανικό Λεκ ήταν σταθερό τους τελευταίους μήνες

ΤΙΡΑΝΑ. Το Εφετείο διατήρησε  την πρωτόδικη απόφαση σχετικά με την ποινή φυλάκισης 1 εμπλοκή του αδελφού του πρώην υπουργού Εσωτερικών Φατμίρ Τζαφάι στη διακίνηση ναρκωτικών  

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι η αστυνομία του Βελιγραδίου  βρήκε σήμερα μεγάλη ποσότητα όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών σε γκαράζ στην περιοχή του Νέου Βελιγραδίου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στη Βουλή συνεχίζεται από τις 10:00 π.μ. για πέμπτη ημέρα η συζήτηση για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό  του 2024 Τα συνολικά έσοδα που προβλέπονται από την τροποποίηση ανέρχονται σε 2.173,3 δισεκατομμύρια δηνάρια, και είναι 6,5% περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . To σερβικό Στατιστικό Ινστιτούτο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι το 2023, επισκέφθηκαν τη Σερβία 4,2 εκατομμύρια τουρίστες και καταγράφηκαν  12,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις .Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν στην περιοχή της Σουμάντια και της Δυτικής Σερβίας. Μεγάλος αριθμός διανυκτερεύσεων καταγράφηκε επίσης στην περιοχή του Βελιγραδίου . 5,6 εκατομμύρια ήταν οι διανυκτερεύσεις «ξένων τουριστών» , εκ των οποίων το 11,9% ήταν από τουρίστες από τη Ρωσία, και το 9,3% από την Τουρκία.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι για την στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών «Το Κράτος θα επιστρέψει από τώρα και τα επόμενα πέντε χρόνια στις οικογένειες που έχουν η θα αποκτήσουν  τρία παιδιά τα χρήματα που κατέβαλαν για την αγορά τους σπιτιού τους.

 

BΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας φέτος. Οι χαμηλότερες εξαγωγές  και ο τομέας  της πληροφορικής, είναι οι κύριοι παράγοντες της πτώσης. Η ΕΤΑΑ αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ρουμανίας θα αυξηθεί κατά 1,4% φέτος, Η προηγούμενη εκτίμηση  τον Μάιο ήταν για 3,2% Για το επόμενο έτος, η ΕΤΑΑ  αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,6%, χαμηλότερο από το 3,4% του Μάιου. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχει τονώσει τη ζήτηση, αλλά οδήγησε σε αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και πρόσθεσε πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρει επίσης η έκθεση. 

-Η πλημμυρά  του Δούναβη αναμένεται να φτάσει στη Ρουμανία στις 2-3 Οκτωβρίου, όταν ο ρυθμός ροής του ποταμού αναμένεται να φτάσει τα 9.500 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο,

-Η Ρουμανία γίνεται όλο και πιο ελκυστική για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ίδρυμα για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών. Οι χώρες καταγωγής των περισσότερων ξένων εργαζομένων στη Ρουμανία περιλαμβάνουν το Νεπάλ, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Μολδαβία, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία. Εργάζονται στις κατασκευές, τα  ξενοδοχεία   και το λιανικό εμπόριο και, σύμφωνα με τη Γενική Επιθεώρηση Μετανάστευσης, το 80% από αυτούς βρίσκουν ανειδίκευτες θέσεις εργασίας.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της  Σεβερνοματσεντόνιγια , ανακοίνωσε  ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του Νόμου, και το ενδιαφέρον του κοινού»,  «Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών» θα τεθεί  προσεχώς σε συζήτησε σε συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχουν και οι εννέα συνταγματικοί δικαστές». Αυτή η συνεδρίαση δεν μπορεί να γίνει τον Οκτώβριο λόγω της προγραμματισμένης απουσίας από τα Σκόπια ορισμένων εκ των εννέα δικαστών.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι έγραψε με την ευκαιρία της άφιξης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν V στο κοινωνικό δίκτυο Facebook ότι η επίσκεψη θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για οικονομική και πολιτιστική συνεργασία.

ΣΚΟΠΙΑ. Σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στη Σεβερνοματσεντόνιγια ,  γύρω στις 2 π.μ. σήμερα το πρωί.Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χιλιόμετρα ανατολικά των Σκοπίων.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου