Σεπτεμβρίου 05, 2024

Ντόντικ: Η Σέρπσκα δεν έχει σχέδιο απόσχισης, αλλά θέλει συνεναιτικό διαζύγιο

Η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα δεν είχε και δεν έχει σχέδιο απόσχισης, αλλά σκοπεύει για να υπερασπιστεί την αυτονομία της, δήλωσε Μίλοραντ Ντόντικ και τόνισε ότι ορισμένοι αποκαλούν σκόπιμα αυτην την πολιτική  ως απόσχιση για να δημιουργήσουν σύγχυση.
'Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ο όρος απόσχιση  περιγράφει εναν  βίαιος διαχωρισμός εδαφών χωρίς τη βούληση των άλλων. Εγώ αγωνίζομαι για το εντελώς αντίθετο, Για  ειρηνικό διαχωρισμό με την  βούληση των άλλων». Τα μηνύματα από τη Σέρπσκα είναι ότι εάν η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με το Ντέίτον θα πρέπει να προσεγγιστεί ενας ειρηνικός διαχωρισμός. 
Η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα πιστεύει, εάν η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποδειχθεί αδύνατο να λειτουργήσει   το μόνο πράγμα που είναι δυνατό είναι ένας ειρηνικός διαχωρισμός και μια προσπάθεια να ζήσουμε ως καλοί γείτονες. "Που είναι η απόσχιση";  ρώτησε ο Ντόντικ και επανέλαβε ότι ο ειρηνικός διαχωρισμός είναι η καλύτερη επιλογή. 
Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι τα πάντα στη Β-Ε είναι διχασμένα και ότι είναι αδύνατο, ανεξάρτητα από όλα τα μέσα ενημέρωσης και άλλες περιστροφές, προσπάθειες και πειθώ, να γίνει κάτι μοναδικό. «Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί αυτή η ενότητα. Έτσι, το όριο οντότητας που έχει τεθεί είναι το οριστικό όριο. Μόνο μία ημέρα θα ανακηρυχθεί επίσημα», δήλωσε ο Ντόντικ. Ερωτηθείς τι αναμένει από τον νέο απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Αλεξάντερ Κασάνοφ, ο Ντόντικ απάντησε ότι εάν επικεντρωθεί στην επίλυση εσωτερικών ζητημάτων στη Β-Ε μέσω εσωτερικών συνομιλιών, θα είναι αποδεκτός και εάν επιβάλει τη θέση του, θα πρέπει να το κάνει με τον εαυτό του.
 Σχετικά με τη δήλωση ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του Casanoff ήταν μια συνάντηση με τον Christian Schmidt στην οποία υποστήριξε τη χρήση των δυνάμεων της Βόννης, ο Dodik είπε ότι αυτή είναι η παλιά θέση της Αμερικής και ότι πιστεύει ότι κατανοούν ότι οποιαδήποτε σύσφιξη αυτών των εξουσιών όσον αφορά τον αποκλεισμό ανθρώπων θα ήταν αντιπαραγωγική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου