Σεπτεμβρίου 05, 2024

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Οι Σερβικοί θεσμοί λειτουργούν σε Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι σημαντικότεροι θεσμοί του κράτους της Σερβίας – ιδρύματα υγείας και εκπαίδευσης – λειτουργούν στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. « Οι θεσμοί μας λειτουργούν .Τόσο για την υγεία όσο και για την εκπαίδευση.Προσπαθούν να κλείσουν όλα τα άλλα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα δοκιμάσουν τα πάντα, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα τα καταφέρουν¨», δήλωσε ο Βούτσιτς κατά τη διάρκεια της περιοδείας στη Λόζνιτσα και δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σήμερα την Κόσοβσκα Μίτροβιτσα εάν του το επιτρέψουν οι διεθνείς και αλβανικές δυνάμεις. Όταν ρωτήθηκε για το λίθιο, ο Βούτσιτς είπε ότι το κράτος δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο το νερό και τη γη της Σερβίας με οποιονδήποτε τρόπο .«Υπάρχουν εξωτερικά και εσωτερικά συμφέροντα εκείνων που θα ήθελαν να σταματήσουν τη Σερβία πίσω από το θόρυβο για το λίθιο», πρόσθεσε ο Βούτσιτς Vucic. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η Σερβία θα δώσει στην Ουκρανία τα 14  «Μιγκ-29» είπε ότι δεν θα το έκανε ποτέ

ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν που συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ δήλωσε ότι «η Σερβία δεν θα γίνει ποτέ έδαφος από το οποίο θα διεξάγονται αντιρωσικές δραστηριότητες» . Όπως είπε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πούτιν, τόνισε ότι «η Σερβία, υπό την ηγεσία του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ότι δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία», καθώς και ότι «η Σερβία, υπό την ηγεσία του Βούτσιτς,δεν θα είναι έδαφος από το οποίο διεξάγονται αντιρωσικές δραστηριότητες». Ο Βούλιν επεσήμανε ότι είναι περήφανος για τη χώρα του, τη Σερβία, η οποία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία και έχει γίνει μέρος της αντιρωσικής υστερίας.Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πούτιν για τη θέση αρχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία καταψήφισε το επαίσχυντο ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπως και το 2015, ο Πρόεδρος Πούτιν εμπόδισε την υιοθέτηση βρετανικού ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με το οποίο οι Σέρβοι θα ανακηρυχθούν γενοκτονικός λαός. Ο Βούλιν επεσήμανε ότι η Σερβία και η Ρωσία συνδέονται όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά και με ένα κοινό μέλλον. «Είμαστε έθνη που συνδέονται όχι μόνο με ένα κοινό παρελθόν, αλλά και με το μέλλον. Δράττομαι της ευκαιρίας για να μεταφέρω τους προσωπικούς, εγκάρδιους και αδελφικούς χαιρετισμούς του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την επιθυμία του να συνεχίσει να είναι υγιής και σοφός για πολύ καιρό ακόμα και να ηγηθεί της χώρας σας προς όφελος του λαού της Ρωσίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Διευθυντής του Γραφείου Δημόσιας και Πολιτιστικής Διπλωματίας Arnaud Gouillon και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία Μαρία Λεβάντη συζήτησαν  στην έδρα της  κυβέρνησης της Σερβίας τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας και πολιτιστικής διπλωματίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Υπουργός Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Έλμπερτ Κράσνικι δήλωσε ότι οι διεθνείς εταίροι του Κοσσυφοπεδίου ενημερώθηκαν για τη δράση της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και τo κλείσιμο των σερβικών θεσμών στο βορρά, προσθέτοντας ότι μετά από τόσα χρόνια «αυτό δεν πρέπει να αποτελεί είδηση». «Κατά την άποψή μου, ως υπουργός, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν παράλληλοι δήμοι που λειτουργούν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου. Το κλείσιμό τους μετά από 24 χρόνια ειλικρινά δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα, αντιθέτως, θα πρέπει να είναι προβληματικό αν προχωρήσουμε και τους αφήσουμε να εργαστούν εκεί. Δεν υπάρχει χώρος για σερβικούς θεσμούς στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Είναι νομική, συνταγματική υποχρέωση, είναι εντολή μας να υποστηρίξουμε τους νόμιμους θεσμούς μας εκεί», δήλωσε ο Κράσνικι που είπε, ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται στο θέμα αυτό σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα.«Κατανοώ την ανάγκη συντονισμού και πιστεύω ότι έχουμε συντονισμό. Όλοι έχουν ενημερωθεί για τις ενέργειες που θα γίνουν, αλλά δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα γιατί θα πρέπει να τους επιτραπεί να εργάζονται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου» είπε και πρόσθεσε ότι τα εκκενωμένα κτίρια θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των πολιτών που ζουν εκεί.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε  ότι ο ετήσιος μέσος όρος των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά την δική του τετραετία είναι 705,6 εκατομμύρια ευρώ, και είναι 2,4 φορές περισσότερα από τον ετήσιο μέσο όρο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όπως είπε ο  Κούρτι  ο ετήσιος μέσος όρος των άμεσων ξένων επενδύσεων από το 2007 μέχρι την κυβέρνηση  του Κινήματος Αυτοδιάθεσης, ήταν 299,8 εκατομμύρια ευρώ.  «Με καλή και ειλικρινή διακυβέρνηση, υψηλή εμπιστοσύνη και ικανοποίηση των πολιτών, κράτος δικαίου, δημοκρατική πρόοδο, θεσμική σταθερότητα, οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική υπευθυνότητα, κατάλληλες φορολογικές πολιτικές, στήριξη επενδύσεων μέσω εγγυήσεων δανείων, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και προγράμματα απασχόλησης που επιδοτούνται από την κυβέρνηση, καθιστούμε τη χώρα μας έναν όλο και πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και μια όλο και πιο ευνοϊκή επιλογή για τους ξένους επενδυτές», τόνισε  ο Κούρτι στην δήλωσή του.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τις παραμονές της 25ης επετείου από την ίδρυση της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, έγιναν εκδηλώσεις  στην πλατεία  Ζαχίρ Παγιατζίτι της Πρίστινα, στις οποίες συμμετείχε  ο Άλμπιν Κούρτι, εκφράζοντας τη χαρά του για την αγάπη που δείχνουν τα παιδιά στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλοι όσοι θέλουν θα γίνουν μέρος της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. «Τώρα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και η καρδιά μου λιώνει όταν βλέπω ότι τα παιδιά και οι μαθητές αγαπούν την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία υπερασπίζεται τη δημοκρατία μας, επιβάλλει το νόμο και υπηρετεί όλους τους πολίτες χωρίς διάκριση... Θα φροντίσουμε όλους όσους έχουν τη βούληση και την προετοιμασία να γίνουν αστυνομικοί για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας και το κράτος δικαίου. Πρέπει να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς γιατί είσαι και το παρόν και το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε ο Κούρτι. Οι εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 25ης επετείου της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου θα συνεχιστούν μέχρι την κεντρική τελετή, στις 6 Σεπτεμβρίου, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Κοσσυφοπέδιο, την περιοχή και πέραν αυτής.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ, Ο πρώην πρόεδρος του δήμου της Βόρειας Μίτροβιτσας, Μίλαν Ραντόγεβιτς, δήλωσε μετά την ανάκριση από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ότι εμφανίστηκε οικειοθελώς στο τμήμα και είπε ότι είναι εξαιρετικά υπερήφανος αν η μεγαλύτερη αμαρτία του είναι ότι εργάζεται για τους θεσμούς της Δημοκρατίας της Σερβίας.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ, Μια βόμβα ρίχτηκε στο σπίτι ενός Σέρβου κοντά στο  Ζούμπιν Πότοκ .Ένας εκρηκτικός μηχανισμός ρίχτηκε στο σπίτι ενός Σέρβου στο χωριό Πριντβορίτσα  κοντά στο Ζούμπιν Πότοκ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά μόνο υλικές ζημιές. Η έκρηξη κατέστρεψε το αυτοκίνητο του σέρβου και τα τζάμια  στο σπίτι.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  34 καταδίκες για πλαστά διπλώματα ,Η υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Καινοτομίας του Μαυροβουνίου, Άντζελα Γιάκσιτς Στόγιάνοβιτς  , δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένη από τις πρώτες 34 καταδίκεςαπό τα δικαστήρια  για κατοχή πλαστών διπλωμάτων και επεσήμανε ότι οι ποινές για την κατοχή πλαστών διπλωμάτων δπροβλέπουν έως και πέντε χρόνια φυλάκισης. «Είναι ένα σοβαρό έγκλημα. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση στην κοινωνία και είναι σημαντικό να στείλουμε ένα τέτοιο μήνυμα στο κοινό», δήλωσε

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σχεδόν το 60% των πολιτών του Μαυροβουνίου ζουν σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι, σύμφωνα με την έρευνα «για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης το 2023», που δημοσίευσε η «Monstat». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 11,3% των πολιτών  του Μαυροβουνίου ζει σε νοικοκυριά που δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι  κάθε δεύτερη μέρα». Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το 27,3% των παιδιών ηλικίας 1 έως 17 ετών διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι πέρυσι, το 34,2% των κατοίκων της Βόρειας Περιφέρειας του Μαυροβουνίου ήταν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ οι κάτοικοι της Νότιας Περιφέρειας είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας στο 11,6%.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης επιβεβαίωσε το κατηγορητήριο εναντίον του Ραμίζ Ντουράκοβιτς, πρώην διοικητή της 43ης Ταξιαρχίας του λεγόμενου  Στρατού της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο οποίος τον κατηγορεί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά Σέρβων αμάχων στην περιοχή του Τσαϊνιτσε  το 1993. Αυτό είναι ένα από τα πολλά κατηγορητήρια που έχει εκδώσει το δικαστικό σώμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όσον αφορά τα θύματα από το Σερβικό Λαό και τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν τελικό αποτέλεσμα παρά την παρέλευση  τριών δεκαετιών ή περισσότερο, Η Εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης επιβεβαίωσε  ότι ο Ντουράκοβιτς είναι «ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση σε τρία χωριά της Τσάϊνιτσα στις 14 Φεβρουαρίου 1993, στην οποία σκοτώθηκαν 11 Σέρβοι πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, καθώς και ένα παιδί. Το γηραιότερο θύμα ήταν 73 ετών και το νεότερο 14 ετών».

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Μέλη της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης του δήμου «Νόβι Γκραντ» του Σεράγεβο τοποθέτησαν τη σημαία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη ΓΙαχορίνα, η οποία αφαιρέθηκε αμέσως. Τα κανάλια στο Σεράγεβο ανέφεραν θριαμβευτικά ότι  «από την Κυριακή η μεγάλη σημαία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κυματίζει σε ιστό δώδεκα μέτρων στη Γιαχορίνα». Αυτό το «ηρωικό» κατόρθωμα των μελών της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης του δήμου Νόβι Γκραντ του Σεράγεβοπροκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.. Ο «ενθουσιασμένος» δήμαρχος αυτού του δήμου, Σαμίρ Έφεντιτς, δήλωσε υπερήφανος για τη γενναία ενέργεια της τοποθέτησης της σημαίας στην κορυφή του Κοσούτ  στη  ΦιαχορίναJahorina. Ωστόσο, η σημαία αφαιρέθηκε το πρωί της Δευτέρας από  την αστυνομία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα «Καμία σημαία δεν θα κυματίζει στη Γιαχορίνα, εκτός από τη σημαία της Σέρπσκα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ολυμπικαού Χωριου «Γιαχορίνα». Ο (σέρβος) υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Νέναντ Νέσιτς, σημείωσε ότι η όλη υπόθεση προέκυψε επειδή κάποιος θέλει να αυξήσει τις εθνικές εντάσεις και να μαζέψει ψήφους τοποθετώντας παράνομα μια σημαία σε μια από τις κορυφές της Γιαχορίνα».

Ο Δήμαρχος του Δήμου Νόβι Γκραντ του Σεράγεβο και ο πρόεδρος του Κόμματος «για τη Βοσνία  Ερζεγοβίνη», Σεμίρ Εφέντιτς, κατέθεσε μήνυση εναντίον του Νεντέλικο Έλκεκ για «κατεστροφή της  σημαίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Δέκα τοπικές κοινότητες από τη Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα, οι οποίες είχαν  επιλεγεί για να συμμετάσχουν στα προγράμματα της USAID, αποσύρθηκαν από τη συνεργασία με αυτό το αμερικανικό πρακτορείο.

ΣΚΟΠΙΑ.Ο πρωθυπουργός Χριστιάν  Μίτσκοσκι  ανακοίνωσε χθες μετά την τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του εργοστασίου μπαταριών λιθίου στα Σκόπια, στην οποία παρευρέθηκε, ότι τα νέα μέλη  στην ομάδα της κοινής επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ της Σεβερνοματσεντόνιγια και της Βουλγαρίας αλλά και με την Ελλάδα θα ανακοινωθούν στην επόμενη  κυβερνητική συνεδρίαση. «Περιμένω να δω τον υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου. Όταν μιλήσουμε θα οριστικοποιήσουμε τα πρόσωπα ,Υπάρχουν κάποιες ιδέες, υπάρχουν κάποιες σκέψεις. Νομίζω ότι στην επόμενη συνεδρίαση της κυβέρνησης, θα περάσει η νέα σύνθεση της επιτροπής, η οποία διαπραγματεύεται ιστορικά ζητήματα με τον ανατολικό μας γείτονα, αλλά και με τον νότιο γείτονά μας», δήλωσε ο Μίτσκοσκι . Η Μικτή Επιτροπή Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων σχηματίστηκε σύμφωνα με τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, που υπογράφηκε την 1η Αυγούστου 2017 στα Σκόπια από τους τότε πρωθυπουργούς Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Σκιπερίας  (Αλβανίας) ίγκλι Χασάνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Φινλανδή υπουργό Εξωτερικών  Ελίνα Βαλτόνεν, δήλωσε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρήσει την εστίασή του στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Χασάνι υπουργό, οι δυο χώρες θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις  υβριδικές απειλές, ενω όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.ο  Χασάνι τόνισε ότι η Σκιπερία (Αλβανία) θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο για όσο διάστημα χρειαστεί. Η συζήτηση με τηβ Βαλτόνεν επεκτάθηκε  στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα. Η Φιλανδή είπε ότι  «οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Φινλανδίας είναι εξαιρετικές». «Δεν έχουμε εκκρεμή ζητήματα», είπε. Μετά την Αλβανία, η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, θα επισκεφθεί επίσης το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

ΣΟΦΙΑ. Μόνο  63 βουλευτές από την «Αναγέννηση», το «Υπάρχει τέτοιος λαός», το «ΒΣΚ για τη Βουλγαρία» και 12 βουλευτές που δεν είναι μέλη κοινοβουλευτικής ομάδας υποστηριξαν την διενέργεια  δημοψηφίσματος για το ευρώ. Κατά ψήφισαν συνολικά 107 βουλευτές και δύο απείχαν από την ψηφοφορία.

ΣΟΦΙΑ. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και περισσότερα από 20 αριστερά κόμματα θα υπογράψουν σήμερα συμφωνία συνασπισμού για κοινή συμμετοχή στις πρόωρες εκλογές στις 27 Οκτωβρίου.

 ΣΟΦΙΑ. Έλλειμμα 1,6 δισεκατομμυρίων λέβων, υπήρξε , σύμφωνα με τα προκαταρτικά  αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση  του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,8% του προβλεπόμενου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Τα κανάλια όμως εμφάνισαν οικονομολόγους που έλεγαν ότι στην πραγ,ατικότητα το έλλειμμα είναι γύρω στα 3 δις λεβα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου