Σεπτεμβρίου 23, 2024

Επί Τροχάδην

 

Όλος ο (βαλκανικός) «κόσμος»,  πλήν του Άλμπιν που δεν είναι μέλος και του Χριστιάν που έμεινε σπίτι  και έστειλε την Γκόρντανα, βρίσκεται στην Νέα Υόρκη.

Τα Δελτίο δεν θα παρακολουθήσει τα εκεί «μεγαλεία» αλλά τα γεγονότα στο «σπίτι».

Η σημαντικότερη είδηση της Κυριακής από την περιοχή ήταν η δήλωση του Μίλοραντ Ντόντικ ότι η μυστική Υπητεσία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης υπό την διοίκηση του εμπίστου της Οικογένειας Ιζετμπέκοβιτς,  Οσμάν Μεχμετάγκιτς , προετοίμαζε τις δολοφονίες του ιδίου, (του Ντόντικ) και του  Προέδρου της Σερβίας  Αλεξάνταρ Βούτσιτς

ΣΟΦΙΑ. Η προεκλογική εκστρατεία μπορεί να περιγραφεί με την φράση, «Ο Πέεφσκι και οι Άλλοι». Ο  πρώην υπουργός Εσωτερικών Καλίν Στόγιανοφ, που ήταν αδύνατον να απομακρυνθεί, βρίσκεται είναι δεύτερος στη λίστα του Κόμματος του Πέεφσκι «MRF - Νέα Αρχή» στην περιφέρεια  του Μπουργκάς. Η Αντοανέτα Τσόνεβα εκπρόσωπος  του «Ναι, Βουλγαρία», που είναι μέρος της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» στον συνασπισμό «Συνεχίζουμε της Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» τόνισε ότι η επιλογή των ατόμων που θα μπουν στις λίστες του συνασπισμού για τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους στόχους του σχηματισμού και να μην συνδέονται με τον Πέεφσκι. Ένα από το Κόμματα του Συνασπισμού της Αριστεράς αποχώρησε από τον Συνασπισμό λόγω της παρουσίας υποψηφίων του Πέεφσκι».

-Η Βουλγαρία θα ζητήσει σήμερα την αναστολή των εισαγωγών αυγών καταγωγής Ουκρανίας κατά την σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας.

- Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάσεφ  βρίσκεται και αυτός στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για το μέλλον.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Πρόεδρος της Βουλής  της Σκιπερία  (Αλβανίας), Ελίζα Σπυροπαλί, θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Σεβερνοματσεντόνιγια  μετά από πρόσκληση της Προέδρου της «Σομπράνιε» (Συνέλευσης) Αφρίμ Γκάσι.

ΣΚΟΠΙΑ. Δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν τη νύχτα στα Σκόπια, το ένα χτυπήθηκε από ρουκέτα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Σεβερνοματσεντόνιγια  θα συναντηθούν σήμερα στη Νέα Υόρκη .Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιζέτ Μετζίτι ανακοίνωσε την κατάθεση νέου νόμου για το  «ισοζυγίο στην απασχόληση». «Έχουμε  πολιτική συμφωνία για να  αντικαταστήσουμε τον νόμο περί δίκαιης εκπροσώπησης».Ο νέος νόμος θα επιτρέψει τη δίκαιη απασχόληση για όλες τις εθνικότητες. Ο υπουργός Γεωργίας, Τσβετάν Τριπουνόφσκι πριν από την επίσημη έναρξη της ετήσιας αγοράς μήλων συναντήθηκε με τους χονδρέμπορος Μήλων και συμφώνησαν  ότι η ελάχιστη τιμή αγοράς για τα μήλα θα είναι 18 δηνάρια. Η αύξηση των μισθών του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, δήλωσε η υπουργός Γκόρντανα  Ντιμιτρίεφσκα Κότσοσκα .Οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση θα αναμένουν σημαντική  αύξηση μισθού τον Μάρτιο του 2025 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Ανοιχτα Βαλκάνια» είναι χώρες που έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προχωρήσουν.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Αντιδρώντας στους ισχυρισμούς του Προέδρου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς σχετικά με την πολιτικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, ο Υπουργός Άμυνας Ντράγκαν Κράποβιτς δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στον Πρόεδρο  να διαλύσει το Στρατό.

Το Κίνημα Ευρώπη Τώρα (PES)  δήλωσε του ότι ο υποψήφιος δήμαρχος της λίστας «Γιάκοβ Μιλάτοβιτς  Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα!»  ο Λούκα Ράκτσεβιτς «δεν ύψωνε τη φωνή του όταν η οικογένειά του έκτιζε παράνομα και όταν η URA συμμαχούσε με το DPS»Ο Ζέλικο Τσουλάφιτς από το SNP εξελέγη πρόεδρος του δήμου Αντριέβιτσα. Η Επιτροπή των Δημοκρατικών της Μπεράνε  αναμένει από την κυβέρνηση να εισαγάγει υποχρεωτική διοίκηση στη Μπαράνε που θα κηρύξει πρόωρες εκλογές  και θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην αξιωματούχος του Κινήματος Ευρώπη Τώρα (PES), Αντρέι Μίλοβιτς, δήλωσε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη σύλληψη του πρωθυπουργού Μιλόϊκο Σπάϊτς, την παραμονή των κοινοβουλευτικών εκλογών, δεν ήταν αληθινές. 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η  αστυνομία του Κοσσυφοπέδιου ανακοινώσε  ότι   μετά από έρευνα 10 μηνών, χθες το βράδυ έγινε έφοδος στο υπόγειο ενός σπιτιού στη γειτονιά «Σανυ μπητς» της Πρίστινα, σε παράνομο εργαστήριο επεξεργασίας κοκαΐνης και ηρωίνης. Βρέθηκαν 7 κιλά ηρωίνης και κοκαΐνης  Συνελήφθηκαν επί τόπου δυο άτομα.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Τα έγγραφα από τον Λεποσάβιτς πρέπει να επιστραφούν εκεί που ανήκουν. Το αρχειακό υλικό που κατασχέθηκε από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου την περασμένη εβδομάδα, περιείχε έγγραφα για όλες τις εταιρείες, τις εργατικές και κοινωνικοπολιτικές οργανώσεις, τα διοικητικά όργανα σε ολόκληρη την επικράτεια του δήμου Λεποσάβιτς.Το αρχείο στο Λεποσάβιτς κάλυπτε ολόκληρο τον δήμο και τους γύρω οικισμούς.

ΤΙΡΑΝΑ. Η  Σκιπερία, (Αλβανία) επέβαλε αυστηρούς έλεγχους στη λειτουργιά των συμβολαιογραφικών Γραφειων μετά από κύμα καταγγελιών από πολίτες. τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες άδειες ανακλήθηκαν .Με αυστηρά μέτρα και ποινές για τους συμβολαιογράφους, η Αλβανία εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις αντίστοιχες  με εκείνες  για το δικαστικό  σώμα.

ΤΙΡΑΝΑ.Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων, (FUEN), στο 68ο Συνέδριο της που πραγματοποιήθηκε στο Χούσουμ της Γερμανίας, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που υποβλήθηκε από τη Μακεδονική Εταιρεία «Ίλιντεν» των Τιράνων.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 14:23 στην κεντρική Βοσνία-Ερζεγοβίνη και έγινε αισθητός και στην Κροατία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή τραυματισμούς .

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η ρουμανική κυβέρνηση πρόκειται να συζητήσει  την πρόταση δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών, που θα οδηγήσει σε έλλειμμα 2% πάνω από την εκτίμηση που έκαναν οι αρχές στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη αναθεωρήθηκε επίσης από 3,4% σε 2,8% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου διαβεβαιώνει ότι το 84% του πρόσθετου ελλείμματος αντιπροσωπεύει δαπάνες για επενδύσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο , η υγεία, οι μεταφορές και η εκπαίδευση λαμβάνουν πρόσθετα κονδύλια. Οι προϋπολογισμοί κοινωνικής ασφάλισης αυξάνονται επίσης για την καταβολή των  συντάξεων, αλλά και για τα επιδόματα ανεργίας και τις σχετικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης Ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας,  θα παραστεί στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες  με κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης την κατάσταση των γεωργικών αγορών, ιδίως ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου