Σεπτεμβρίου 23, 2024

Η 23η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 23η Σεπτεμβρίου είναι η 267η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Aπέμειναν 99 μέρες ως το τέλος του έτους.

867 .Ο Αγράμματος συναυτοκράτορας Βασίλειος Α¨ ο Μακεδών, ως επικεφαλής πραξικοπήματος δολοφόνησε τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄ και έγινε μόνος του αυτοκράτορας. 

 951.Ο Βασιλιάς της Γερμανίας Όθων Α΄ μετά τον γάμο του με τη Αδελαΐδα της Ιταλίας ανακηρύχτηκε στην Παβία «βασιλιάς των Λομβαρδών» μιμούμενος συμβολικά τον Καρλομάγνο. 

 1122. Στη Βορμς οι τρείς εκπρόσωποι του Πάπα Κάλλιστου Β΄ και ο λεγάτος, του Ερρίκου Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπέγραψαν το Κονκορδάτου, με το οποίο ο Ερρίκος αποδέχτηκε τις απαιτήσεις των «μεταρρυθμιστών» της Αγίας Έδρας για την «Έριδα της Περιβολής». Ο αυτοκράτορας εγκατέλειψε την διεκδίκηση του στην περιβολή με δαχτυλίδι και σκήπτρο, και εγγυήθηκε την ελευθερία εκλογής στις επισκοπικές έδρες στην Ιταλία και στην Βουργουνδία. Ο Αυτοκράτορας διατήρησε τον Υψηλό έλεγχο στην εκλογή των επισκόπων στη Γερμανία. >
1338. Έξω από το Λιμάνι Αρνεμούιντεν της Ολλανδικής νήσου Βάλχερεν  Έγινε  η πρώτη ναυμαχία του εκατονταετούς πολέμου ανάμεσα σε περίπου 40 γαλλικές Γαλέρες και πέντε Καράκα του Εδουάρδου Γ, που μετέφεραν μαλί στην Αντβερπ.
Οι Άγγλοι παραδόθηκαν μετά από ολοήμερη αντίσταση και οι Γάλλοι εκτέλεσαν τους αιχμαλώτους.

1386. Στη Βλαχία άρχισε η  βασιλεία του Μιρτσέα του Πρεσβύτερου 
1572. Η  βελγική πόλη Μονς παραδόθηκε  στις Ισπανικές δυνάμεις του Δούκα της Άλμπα.

1719‎‎.Το Λιχτενστάιν έγινε ανεξάρτητο πριγκιπάτο εντός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.‎

1768‎‎. Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε  επίθεση στο Μαυροβούνιο από διάφορες κατευθύνσεις. Η επίθεση είχε στόχο τον τότε Άρχοντα του Μαυροβουνίου, Σκεπάν Μάλι, τον οποίο οι Τούρκοι ήθελαν να απομακρύνουν.

 1805. Μετά την εισβολή της Αυστρίας στη Βαυαρία, Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστρία.

1821 .Στις 23 Σεπτεμβρίου/ 5 Οκτωβρίου οι Έλληνες κατέλαβαν την Τριπολιτσά.  Ο Αναστάσιος Αβραντώνης ανέβηκε με σκοινί πρώτος πάνω στα τείχη. 3000 Τούρκοι που αποβιβάστηκαν από την μοίρα που οδηγούσε η Εταιρεία της Ανατολής έκαψαν το Γαλαξείδι. Οι 160 Έλληνες που επέζησαν, μετά την ανατίναξη της Μονής Σέκου, παραδόθηκαν στον Σελήχ Πασά που τους εκτέλεσε  

1824. Ελληνική νίκη σε μάχη στο Βουργαρέλι. Συγκρούστηκαν 1000 περίπου Έλληνες υπό τους Κουτελίδα, Σπαή, Ράγκο, Κουτσονίκα , με στρατιώτες του Ομέρ Βρυώνη που είχαν ξεκινήσει από το Βάλτο. Η πρώτη σύγκρουση έγινε στη Σκουληκαριά, ενώ η άλλη στις 23 Σεπτεμβρίου, στο Βουργαρέλι.

1840. Οι Μαυροβούνιοι υπό τον Πέταρ Πέτροβιτς Νιέγκος, στο όρος Ντούρμιτορ, σκότωσαν 80 Τούρκους στρατιώτες που υπό τον Σμαίλ Αγά Τσένγκιτς πήγαν να εισπράξουν το Χαράτσι.

1863. Η Ιόνιος (ψευτο)Βουλή κατ εντολή του Λονδίνου ψήφισε την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στην είσοδο του βουλευτηρίου στην Κέρκυρα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «ΕΝ ΤΩ ΑΡΧΑΙΩ ΤΟΥΤΟ ΙΩΝΙΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΘΕΛΗΣΕΙ ΙΟΝΙΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΕΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863». ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863».

1866Υπογράφηκε στην Τσετίνιε συμφωνία Μαυροβουνίου και Σερβίας. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μιχάιλο Ομπρένοβιτς και ο πρίγκιπας του Μαυροβουνίου Νίκολα Πέτροβιτς κατέληξαν σε συμφωνία για ένα κοινό αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την ένωση τω σερβικών εδαφών. Ο πρίγκιψ Νίκολα δεσμεύτηκε ότι στην περίπτωση της ενοποίησης των δύο χωρών θα παραιτούνταν από το θρόνο υπέρ του πρίγκιπα Μιχαΐλο.  Εκ μέρους του Σέρβου Πρίγκιπα, υπεγραψε  Μιλόγιε Λέσνιανιν και εκ μέρους του Κνιάζ Νικόλα ο Γερουσιαστής Πέταρ Βούκοτιτς. 

1870. Στον γαλλο-γερμανικό πόλεμο, μετά από οκτώ ώρες κανονιοβολισμό στο πολιορκούμενο φρούριο της Μερτ-ε-Μοζέλ, (Τούλ Γερμανικά) οι Γάλλοι στρατιώτες παραδόθηκαν . 

1889‎‎ .Υπογράφηκε στη Βιέννη δανειακή σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου  και της ρωσικής κρατικής τράπεζας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ρωσική τράπεζα χορήγησε 1 εκατ. ρούβλια και Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου ορίστηκε  στα 20 χρόνια.‎

1893‎‎.Στο Βελιγράδι τέθηκε  σε λειτουργία ο πρώτη δημόσια μονάδα  παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Σερβία

1902. Εκδηλώθηκε η ένοπλη επανάσταση της Εσωτερικής Μακεδονικής Αδριανουπολίτικης Επαναστατικής Οργάνωσης στην Τζουμαγιά και το Πετρίτσι. 


1905. Η Νορβηγία και η Σουηδία κατέληξαν σε συμφωνία στο Κάρλσταντ για την ειρηνική διάλυση της προσωπικής ένωσης μεταξύ των δύο χωρών, κάτω από τον ίδιο Βασιλιά.

1912. Κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο με διάταγμα του βασιλιά της Βουλγαρίας Φερδινάνδου δημιουργήθηκε η Μεραρχία Μακεδονίας-Θρακης με επικεφαλής τον στρατηγό Νικόλα Γκένεφ και Επιτελάρχη τον Συνταγματάρχη Πέταρ Νταρβινγκοφ. 

1913. Ο Γάλλος αεροπόρος, Ρολάν Γκαρός, πραγματοποίησε πτήση 558 μιλίων, από τα οποία τα 437 πάνω από τη θάλασσα, διανύοντας την απόσταση από τις Κάννες, μέχρι την Μπιζέρτα, κοντά στην Τύνιδα.

1914 . Η πρώτη βρετανική αεροπορική επίθεση στη Γερμανία. Η Βρετανική αεροπορία βομβάρδισε την πόλη του Ντίσελντορφ.

1922. Η Ελληνική στρατιωτική  αντιπροσωπεία στα Μουδανιά αρνήθηκε να συζητήσει την εκκένωση της Θράκης.  Το πολωνικό κοινοβούλιο αποφάσισε  την κατασκευή του λιμανιού της Γκντίνια.


 1923. 
Ιδρύθηκε στην Βιέννη η Ιντερπόλ από εκπροσώπους 20 χωρών. Στη Βουλγαρία ξεκίνησε η εξέγερση Σεπτεμβρίου. 

1932 . Η Μεγάλη Βρετανία ενοποίησε τη Χετζάζ και τη Νεντζάντ, και πολλές άλλες περιοχές στην Αραβική χερσόνησο που ήσαν υπό τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου και τις παραχώρησε στη δυναστεία των Σαούντ δημιουργώντας το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. 

1943 .Στην Βόρεια Ιταλία ιδρύθηκε η Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία του Σαλό. Οι Γερμανοί   κατέστρεψαν το λιμάνι της Νάπολης και βύθισαν  πολλά πλοία.

1944. Την επομένη της Σφαγής των Γαργαλιάνων, (22 Σεπτεμβρίου), το ΚΚΕ εισέβαλε στις 23 Σεπτεμβρίου 1944 στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών και μετέδωσε διάγγελμα, υπό την πλήρη αδιαφορία των Γερμανών. Το διάγγελμα του ΚΚΕ έλεγε: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ήρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα’ αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Όλοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».

Η ουσία ήταν να βγουν οι κομμουνιστές από τις φυλακές και να εκτελεστούν οι ταγματασφαλίτες, οι χωροφύλακες, οι μπουραντάδες , (το μηχανοκίνητο) και οι «κρυφοί πολιτικοί αρχηγοί τους» που τους ήξερε η ΟΠΛΑ.


1947. Ισχυρά Κ]Συμμορία  επιτέθηκε  κατά τοΰ Σταθμοΰ Χωροφυλακής Συκορράχης. Εφονεύθησαν 4 Κ]Σ εν οίς ο Καπετάν Λαλάκος εκ Κομοτινής. Οι Κ]Σ επιτέθηκαν και  κατά του χωρίου Μάνδρα Διδιμοτείχου. Αποκρούσθηκαν και καταδιώχτηκαν .Οι Κ]Σ  εσχον περί τούς 40 νεκρούς Οι Κ]Σ με αρχηγό τον Καπετάν Δίαμαντή επιτέθηκαν  εναντίον της  Ιτέας Εφονεύθησαν 4 Κ]Σ.
Στις Φυλακή της Σόφιας εκτελέστηκε ο ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος Νίκολα Πετκόφ.
 

1954. Οι Ανατολικογερμανοί συνέλαβαν  400 άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των ΗΠΑ. 

1955.Στη Νέα Υόρκη η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με  ψήφους 28 κατά, 22 υπέρ και 10 αποχές, απέρριψε τη δεύτερη Ελληνική προσφυγή για εγγραφή του Κυπριακού στην ημερήσια διάταξη Στο Λονδίνο υπογράφηκε η συμφωνία για τη διευθέτηση των οφειλών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

1956. Άνοιξε το Μουσείο της Ακρόπολης που ήταν κλειστό από την εποχή της Κατοχής. Δολιοφθορές της ΕΟΚΑ στη βρετανική βάση  στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου.

1957. Η Ελλάδα και η Τουρκία απέρριψαν το αίτημα του Βουκουρέστιου να ενταχθεί στη τριμερή Βαλκανική Συμμαχία, της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

1958. Άφιξη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Σπάακ στην Αθήνα για συνομιλίες εν όψει της επικείμενης αναγκαστικής εφαρμογής του σχεδίου Μακμίλαν.

1963. Συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ, ο Ζορζ Πάκες, αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του ΝΑΤΟ. Ο κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος  κατηγορήθηκε ότι πούλησε ζωτικής σημασίας πληροφορίες που σχετίζονται με την άμυνα κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου,  στους Σοβιετικούς. Θεωρήθηκε ο πιο σημαντικός κατάσκοπος που εργάστηκε για την ΕΣΣΔ σε γαλλικό έδαφος.

1965 . Η κυβέρνηση των Αποστατών διέκοψε την πειραματική λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού του Ε.Ι.Ρ. 

1966 . Η εταιρία Λίτον απέσυρε τις προτάσεις της για επενδύσεις στην Κρήτη και τη δυτική Πελοπόννησο, αφού η κυβέρνηση των αποστατών δεν κατάθεσε για κύρωση το σχετικό νομοσχεδίου. 

1968 . Αφέθηκαν ελεύθεροι οι πολιτικοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Δημήτριος Παπασπύρου, Ι. Διαμαντόπουλος, Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαύρος και Στυλιανός Αλλαμανής που βρίσκοντας σε κατ οίκον περιορισμό. 

1973 . Ο Χουάν Περόν σε ηλικία 78 ετών, πήρε το 61,5% των ψήφων
 και εκλέχτηκε για τρίτη φορά πρόεδρος της Αργεντινής με αντιπρόεδρο τη σύζυγό του Ιζαμπέλα. 

1974 .Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας γι την νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. 

1982 .Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Κομμουνιστικού Κόμματος και προέδρου της Τσεχοσλοβακίας Γκούσταβ Χούσακ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας. 

1987 .Στο Βελιγράδι άρχισε η δραματική 8η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Κομμουνιστών Σερβίας, που υπήρξε σημείο καμπής στην ιδεολογία και την πολιτική των Σέρβων κομμουνιστών. Η σύνοδος λόγω του αλβανικού αλυτρωτισμού στο Κόσσοβο πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη ένταση και κράτησε  δύο ημέρες, και στο τέλος απάντησε στον ερώτημα , «ο Ίβαν ή ο Σλόμπα» και εξέλεξε το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παρατάξεων κέρδισε η σκληρή γραμμή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά της πολιτικής του Προέδρου της Προεδρίας της Σερβίας Ιβάν Στάμπολιτς. Ο Μιλόσεβιτς στη συνέχεια εκανε εκκαθαρίσεις στο κόμμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.  

1990 . Έληξε το δεύτερο Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα (20-23 Σεπτεμβρίου) με την επανεκλογή του Ανδρέα Παπανδρέου ως Προέδρου του Κινήματος. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας αποχώρησε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. 

1991‎‎.Η Αρμενία διακήρυξε της ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.‎

1995. Έφτασε στην Πάτμο ο  Βοθρολυμαίος Α' για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκαλύψεως του Ιωάννου.

1998. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε το ψήφισμα 1199 το οποίο απαιτούσε την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, τη λήψη μέτρων για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, και την ενημέρωση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της κρίσης στο Κόσσοβο και τα Μετόχια. Αν η απόφαση δεν γινόταν σεβαστή θα αποφασιζόταν περαιτέρω δράση και πρόσθετα μέτρα. 
 Στην Αθήνα, ο Ρουμάνος κακοποιός Σορίν Mατέι, παγιδεύτηκε από την Αστυνομία σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Nιόβης 4 , αλλά κατόρθωσε  να διαφύγει σε άλλο διαμέρισμα, όπου, κρατώντας μια χειροβομβίδα, πήρε ομήρους μία οικογένεια. 
Η Αστυνομία αποφασίζει έφοδο και ο Ρουμάνος πυροδοτεί τη χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η όμηρος Αμαλία Γκινάκη (αργότερα θα χάσει τη ζωή της) και ελαφρότερα ο ίδιος ο Ματέι, ο αρχηγός της EΛAΣ Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο υπαστυνόμος Νίκος Μαρκόπουλος και ο αστυφύλακας και οδηγός του αρχηγού της EΛAΣ Γιώργος Παλιούρας.

1999. Άρχισε  η πτώση της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

2001 .Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις κυρώσεις για την Ινδία και το Πακιστάν, που είχαν επιβληθεί το 1998, όταν οι δύο χώρες πραγματοποιούσαν πυρηνικές δοκιμές. Στις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία καταποντίστηκε η «Αλληλεγγύη», που δεν έβγαλε ούτε έναν βουλευτή στο Κοινοβούλιο. Αντίθετα, μεγάλη νίκη σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία (πρώην κομμουνιστές). 


2003. Στη Νέα Υόρκη , τα μέλη της Ομάδας Επαφής αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, με το επίσημο Βελιγράδι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου.

2005. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 6 άλλοι τραυματίζονται όταν καταπλακώθηκαν από το στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.

2007‎‎. Εν όψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι το Ιράν δεν χρειάζεται πυρηνικά όπλα και ότι η χώρα δεν επιθυμεί πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.‎

2009. Η Γερμανική βουλή ψήφισε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε μια νέα εποχή διεθνών σχέσεων. «Έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή, και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο διεθνούς συνεργασίας με την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των ευθυνών όλων των εθνών». 

2011‎‎.Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν διαβίβασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το επίσημο αίτημα του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στο αίτημα του Αμπάς, λέγοντας ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν μπορούν να φέρουν ειρήνη.‎

.‎2012. Οι υποστηριζόμενοι από τη δύση τζιχαντιστές ζήτησαν  την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την κατάπαυση του πυρός .Βουλευτικές εκλογές στη Λευκορωσία στις οποίες δεν συμμετείχε η επιδοτούμενη από τους δυτικούς  αντιπολίτευση.

2014. Η αμερικανική συμμαχία άρχισε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
 

2015. Έδωσαν  λόγο ο Αλιέκσι Τσιπρέφσκι και ο Τζώνυ Γουώκερ. 
 
2022. Ξεκίνησαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ , στην περιοχή της Χερσώνας και στα απελευθερωμένα εδάφη της περιοχής της Ζαπορίζιε τα δημοψηφίσματα με το ερώτημα της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου