Σεπτεμβρίου 23, 2024

Βεβηλωμένη εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Κατεστραμμένες εικόνες και ζημιές από σφαίρες:

 

 

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης  της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε βαθιά ανησυχία και λύπη για την τελευταία βεβήλωση του ιστορικού ναού στο Μετζουγκόριε, στην περιοχή Ιμπάρ Κόλασιν  στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και επεσήμανε ότι η βεβήλωση αυτού του τόπου στέλνει ένα απροκάλυπτο μήνυμα εχθρότητας, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω  ότι ο σερβικός λαός, ο οποίος ζει στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια εδώ και αιώνες, δεν είναι ευπρόσδεκτος.

Η Μητρόπολη απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς εκπροσώπους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για την επίλυση αυτού του περιστατικού και να σταματήσουν παρόμοια περιστατικά και συστηματική πίεση στους Σέρβους και κάλεσε τις αρχές στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι να σταματήσουν κάθε μορφή πίεσης στον σερβικό λαό που τους αντιλαμβάνεται ως ανοιχτή τρομοκρατία. Η καταστροφή εικόνων και οι ορατές ζημιές από σφαίρες στον ιερατικό χώρο, οι οποίες, όπως αναφέρουν οι ντόπιοι, ανακαλύφθηκαν κατά την εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, αποτελούν μια βαθιά ανησυχητική πράξη που βαθαίνει περαιτέρω τον πόνο και την αβεβαιότητα που αισθάνεται ο σερβικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Τονίζεται ότι αυτό το περιστατικό, μαζί με άλλες πιέσεις και εκφοβισμούς από εξτρεμιστές και τους λεγόμενους «εξτρεμιστές».
 Η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια απειλεί την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του λαού του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. 
 Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον πόλεμο, είναι απαράδεκτο πράξεις βίας και βεβήλωσης να συνεχίζουν να συμβαίνουν ατιμώρητα, γεγονός που δείχνει την αδυναμία των τοπικών αρχών να διασφαλίσουν πλήρως την ασφάλεια και την προστασία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του σερβικού λαού. Φωτογραφία: eparhija-prizren.com Φωτογραφία: eparhija-prizren.com Η Μητρόπολη επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στους πιστούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και σε όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, διότι βαθαίνουν τις διαιρέσεις για εθνοτικούς και θρησκευτικούς λόγους και παρουσιάζουν την περιοχή αυτή ως ασταθή, γεγονός που ενθαρρύνει την αυξανόμενη μετανάστευση ανθρώπων όλων των κοινοτήτων, την οικονομική αστάθεια και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλων των πολιτών. "Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν ειδικά μέτρα για την προστασία του λαού μας και της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", ανέφερε σε δήλωσή της η Επισκοπή Ράσκας και Πρίζρεν. Τονίζεται ότι είναι απαραίτητο τόσο οι τοπικές όσο και οι διεθνείς αρχές να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση σε μια κοινωνία στην οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να ζουν με αμοιβαίο σεβασμό και ειρήνη και επισημαίνει ότι οι συγκρούσεις και η βία δεν μπορούν να φέρουν καλό σε κανέναν.
 - Η Εκκλησία μας παραμένει βαθιά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Ωστόσο, η ειρήνη μπορεί να επιβιώσει μόνο εκεί όπου βασιλεύει η δικαιοσύνη και όπου γίνεται σεβαστή και διατηρείται η ιερότητα των θρησκευτικών κτιρίων και γίνονται σεβαστά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου