Σεπτεμβρίου 28, 2024

Μόνο το 38% των Βούλγαρων ψηφοφόρων έχει αποφασίσει να προσέλθει στις κάλπες στις 27 Οκτωβρίου

Μετά από 5ωρο αποκλεισμό του βήματος στην αίθουσα της ολομέλειας από τους βουλευτές του "Vazrazhdane" και του "There is a such people", η τελευταία συνεδρίαση της 50ής Εθνοσυνέλευσης διακόπηκε χωρίς ψηφοφορία επί των δύο τελευταίων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης - της έκθεσης της Επιτροπής Ενέργειας σχετικά με τον επικαιροποιημένο χάρτη πορείας για την κλιματική ουδετερότητα και του βέτο του προέδρου Rumen Radev για τροποποιήσεις του νόμου περί δικηγορικών συλλόγων. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Delyan Dobrev από το GERB, ανακοίνωσε ότι 500 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για αυτό το στοιχείο στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Lv. για την αποκατάσταση των εδαφών των ανθρακωρυχείων. Μπροστά στα μάτια των εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας που πέρασαν όλη την ημέρα στα μπαλκόνια της αίθουσας, το ITN και το Vazrazhdane αντιτάχθηκαν στο κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα. Μετά τα μεσάνυχτα, αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία και το κοινοβούλιο μπορεί να συνεδριάσει μόνο εκτάκτως. Έτσι, στις 11 μ.μ., η αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Rositsa Kirova από το GERB ανακοίνωσε το τέλος της συνεδρίασης μετά από έναν άλλο έλεγχο απαρτίας, στον οποίο εγγράφηκαν μόνο εννέα βουλευτές.

.Εάν οι εκλογές γινόντουσαν  σήμερα στη Βουλγαρία, 7 πολιτικοί σχηματισμοί θα έμπαιναν στο  κοινοβούλιο, αλλά και άλλοι δυο έχουν δυναμική για να μπούν στην 51η Εθνοσυνέλευση. 
Αυτό δείχνει δημοσκόπηση της Trend για λογαριασμό της εφημερίδας «24 ώρες». 
Το GERB-ΕΔΔ θα συγκέντρωνε 24,8% των ψήφων. 
Τη δεύτερη θέση διεκδικούν η «Αναγέννηση» και οι "Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία"  με 15,6% και 15,1% αντίστοιχα. 
Οι δύο πτέρυγες του ΚΔΕ γύρω από τον Αχμέτ Ντογκάν «Συμμαχία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» και «ΚΔΕ – Νέα αρχή» γύρω από τον Ντελιάν Πέεφσκι μοιράζονται το 8,5% και το 5,8% των ψήφων αντίστοιχα. 
Το ΥΤΛ και ο συνασπισμός «ΒΣΚ – Ενωμένη Αριστερά» αποσπούν από 6,9% των ψήφων.
 Δύο κόμματα είναι κοντά στο όριο του 4% για είσοδο στη Βουλή . το «Ηθική, ενότητα, τιμή» συγκεντρώνει το 3,5% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και το «Βελίτσιε» - 3,4%. 
Τα  2/3 των ερωτηθέντων θεωρούν ότι μετά τις εκλογές τα κόμματα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς και να σχηματιστεί τακτική κυβέρνηση. 
Το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να χαίρει χαμηλής υποστήριξης.Μόνο το 12% όλων των ερωτηθέντων να εκφράζουν θετική αξιολόγηση του έργου του, ενώ το 80% δίνει αρνητική αξιολόγηση. Το δεύτερο υπουργικό συμβούλιο του Γκλάβτσεφ έχει την υποστήριξη το 19% και το 70% εκφράζει αρνητική γνώμη. Το 38% εκφράζει θετική αξιολόγηση του έργου του προέδρου.

 Η έρευνα της Trend διεξήχθη από τις 17 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ανάμεσα σε 1003 ενήλικους πολίτες μέσω άμεσης συνέντευξης «πρόσωπο με πρόσωπο».

Η δημοσκόπηση της «ΑΛΦΑ-Ρησέρτς», έδειξε 30% προσέλευση και έδωσε  στο ΓΚΕΡ 23,18ΜΠ 23,9%, στους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή- Δημοκρατική Βουλγαρία» 14,4% στην «Αναγέννηση» (Vazrazhdane) 14,2%, Στον Ντογκάν  7,9%, στην Συμμαχία της Αριστεράς 6,3%, στον Πέεφσκι 6,1%, και στο Υπάρχει Τέτοιος Λαός  5,4%. Το Βουλγαρικό Μεγαλείο είναι στο 3,2%.

Το 61,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ανησυχητική την κατάσταση στη χώρα - οι θεσμοί δεν λειτουργούν κανονικά και υπάρχει αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το ΓΚΕΡΜΠ βρίσκεται σε στασιμότητα και κινείται στη ζώνη του 23,18/ 24,55. Η "Αναγέννηση", ειναι σε άνοδο στο 16/14,5%. Οι  «Συνεχίζουμε την Αλλαγή- Δημοκρατική Βουλγαρία» καταγράφουν  πτωση 14,6/14,4% , ο Ντογκάν στο 8,6/7.9%, ο Πέεφσκι γύρω στο 5,5/5,6%.

 Η Αριστερά είναι πτωτική γύρω στο 6%  και οι "Υπάρχει τέτοιος Λαός" δείχνουν σταθερότηα πάνω από το όριο, στο 6,5/5.5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου