Σεπτεμβρίου 28, 2024

Οι αυριανές δημοτικές εκλογές στην Ποντγκόριτσα ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο

Ποντγκόριτσα 28.09.2024 
 Συνολικά 13 κόμματα και συνασπισμοί θα διαγωνιστούν για τις ψήφους των κατοίκων της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα την Κυριακή στις πρόωρες εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο. 
Η ψηφοφορία θα είναι ένα είδος δοκιμασίας για τους πολιτικούς σχηματισμούς, διότι σύμφωνα με αναλυτές, εάν η κυβέρνηση αποτύχει να βγει νικήτρια, υπάρχει προοπτική  για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ειδικά δεδομένου ότι η Ποντγκόριτσα φιλοξενεί το ένα τρίτο του πληθυσμού του Μαυροβουνίου, που είναι περίπου 600.000 άνθρωποι. 
 Στις προηγούμενες εκλογές πριν από σχεδόν δύο χρόνια, το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) του πρώην προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς έχασε την εξουσία στην πρωτεύουσα μετά από 24 χρόνια στην εξουσία.
 Η διοίκηση της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου πέρασε στα χέρια του Κινήματος Ευρώπη Τώρα (DES), στην Συμμαχία των Σέρβων Μάντιτς και Κνέζεβιτς και στο κινήμα πολιτών URA. 
 Η ΣΕΕ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2022 από τον πρωθυπουργό Milojko Spajić και τον πρόεδρο Jakov Milatovic. Στα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους, υπήρξε πολιτική σύγκρουση μεταξύ τους και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ο Μιλάτοβιτς εγκατέλειψε το κόμμα. Εξαιτίας αυτής της ρήξης, η ΣΕΕ έχασε μερικούς από τους δημοτικούς συμβούλους της και η πλειοψηφία κατέρρευσε. 
Τον Ιούλιο, οι υποστηρικτές του Μιλάτοβιτς, με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, μείωσαν την εντολή του τοπικού κοινοβουλίου και προγραμματίστηκαν νέες εκλογές. 
 Ποιος κατεβαίνει στις εκλογές 
 Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου περιλαμβάνει το DES, τους Δημοκράτες τα Κόμματα των Μάντιτς και Κνέζεβιτς το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, το Βοσνιακό Κόμμα και τα αλβανικά κόμματα. 
 Αυτά τα κόμματα θα εμφανιστούν σε αρκετούς καταλόγους στις τοπικές εκλογές στην Ποντγκόριτσα. 
 Το DES του Spajić και οι Δημοκρατικοί κατεβαίνουν στις εκλογές με κοινή λίστα "Ακόμη ισχυρότερος - Δρ Saša Mujović" παρά τις διαφωνίες νωρίτερα Ο Mujovic είναι επί του παρόντος υπουργός Ενέργειας. 
 Ο συνασπισμός «Για το μέλλον της Ποντγκόριτσα» αποτελείται από τα φιλοσερβικά και φιλορωσικά κόμματα. Επικεφαλής αυτών των κομμάτων είναι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντρίγια Μάντιτς και ο βουλευτής Μίλαν Κνέζεβιτς. 
 Το βοσνιακό κόμμα κατεβαίνει ανεξάρτητα. Η αντιπολίτευση απέναντι στο MRF, δύο σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και το κίνημα URA βγαίνει με συνολικά τρεις λίστες.
 Το MRF εμφανίστηκε ανεξάρτητα με μια λίστα με τίτλο "Με λόγια και πράξεις - Δρ Nermin Abdic". Ο Abdic είναι μέλος του κοινοβουλίου και γνωστός ορθοπεδικός. Αφού έχασε την εξουσία πριν από δύο χρόνια, το κόμμα κατηγορήθηκε από τη νέα κυβέρνηση στην Ποντγκόριτσα για διαφθορά, νεποτισμό και αδιαφανή οικονομικά. 
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν διωχθεί, σημειώνει το Radio Free Europe. Το ρεύμα του DES, υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ίδρυσε το «Κίνημα για την Ποντγκόριτσα» και κατέβηκε στις εκλογές σε συνασπισμό με το κίνημα URA του πρώην πρωθυπουργού Ντρίταν Αμπάζοβιτς, αν και είχαν προηγουμένως πολιτικές συγκρούσεις. 
Ο κατάλογός τους φέρει το όνομα του προέδρου - "Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα - Γιάκοβ Μιλάτοβιτς". 
 Τρία νέα κόμματα, των οποίων οι ηγέτες είναι πρώην υπουργοί, καθώς και αρκετές ομάδες πολιτών, συμμετέχουν επίσης σε αυτές τις εκλογές. Ιδιαιτερότητες της προεκλογικής εκστρατείας 
 Τόσο οι αναλυτές όσο και οι πολιτικοί βλέπουν σε αυτές τις εκλογές ένα πιθανό προοίμιο για κοινοβουλευτικές εκλογές. 
Οι παραδοσιακές υποσχέσεις για καλύτερες αστικές υποδομές, καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, πάρκα, περισσότερους χώρους στάθμευσης, νηπιαγωγεία, συνοδεύονται από δεσμεύσεις που υπερβαίνουν την αρμοδιότητα των αρχών της πόλης. 
 Τα τοπικά ζητήματα εκπροσωπούνται πιο έντονα από την αντιπολίτευση παρά από τα κόμματα εξουσίας, αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι όλοι αγωνίζονται για πολύ περισσότερα από την κυβέρνηση στην Ποντγκόριτσα, δήλωσε στο Radio Free Europe η Dariborka Uljarevic, διευθύντρια της ΜΚΟ Center for Civic Education. Αυτό είναι επίσης εμφανές από την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.
 Ο Μούγιοβιτς, ο οποίος ηγείται της λίστας του κυβερνώντος DES, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν και "εκτός από την πόλη τους, να υπερασπιστούν την αύξηση του κατώτατου μισθού από 450 σε 600 ευρώ και 800 ευρώ, την αύξηση των συντάξεων, την αύξηση του μέσου μισθού στα 1000 ευρώ, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις". 

Ποντγκόριτσα 27.09.2024 
Ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών Μίλο Τζουκάνοβιτς προέβλεψε ότι ο κυβερνών συνασπισμός είναι απίθανο να κερδίσει την πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Ποντγκόριτσα και το Κότορ. 
 Ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι μια νίκη του κόμματός του στο Κότορ και ειδικά στην Ποντγκόριτσα θα επιταχύνει τη διαδικασία προς πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές και θα καταστήσει δυνατή την αποζημίωση όλων εκείνων που, διψασμένοι για αλλαγή, "άφησαν το Μαυροβούνιο στα χέρια επιπόλαιων τυχοδιωκτών στις 30 Αυγούστου 2020". 
 Ο Τζουκάνοβιτς βρισκόταν σε μονοήμερη επίσκεψη στο Κότορ ενόψει των τοπικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε αυτήν την πόλη την Κυριακή. Ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι η πολιτική της πολυπολιτισμικής δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, έχει παραδοσιακά την ισχυρότερη υποστήριξη στο Κότορ "και ως εκ τούτου καλές προοπτικές για τις επερχόμενες εκλογές". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου