Ιουλίου 29, 2024

UNESCO: Κινδυνεύουν μνημεία σε Κόσοβο και Μετόχι

 

Τα μεσαιωνικά μνημεία στο Κοσσυφοπέδιο και τo Μετόχια θα παραμείνουν στον Κατάλογο  των μνημείψν Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο, αποφάσισε η UNESCO. 
 Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πραγματοποίησε την 46η σύνοδό της στο Νέο Δελχί.  Η Επιτροπή αποφάσισε ότι τα μεσαιωνικά μνημεία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θα πρέπει να παραμείνουν στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο. 
Ο λόγος αυτής της απόφασης είναι η πολιτική αστάθεια Η εξέταση της κατάστασης διατήρησης αυτών των μνημείων αναβλήθηκε εκ νέου μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, ανέφερε η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε έγγραφο. Το έγγραφο καλεί το συμβαλλόμενο κράτος, σε συνεργασία με την UNMIK, να υποβάλει επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με την κατάσταση διατήρησης του ακινήτου στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς έως την 1η Φεβρουαρίου 2025 για εξέταση από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά την 47η σύνοδό της. Τα πολιτιστικά αγαθά «Μεσαιωνικά Μνημεία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια» εγγράφηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε Κίνδυνο το 2006 με πρωτοβουλία της Σερβίας και περιλαμβάνει τη Μονή Ντετσάνι, την Γκρατσάνιτσα, το Πατριαρχείο του Πετς και την Εκκλησία της Παναγίας του Λιέβις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου