Ιουλίου 29, 2024

Επί Τροχάδην


ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος Ράντεφ  θα αναθέσει σήμερα την Τρίτη διερευνητική  εντολή στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» που θα έχει την τελευταία ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση στην 50η Εθνοσυνέλευση. Δεν υπάρχει προθεσμία στο Σύνταγμα εντός της οποίας πρέπει να ολοκληρωθεί η τρίτη εντολή. Το κόμμα του «Σλάβι» (Τριίφονοφ) έχει ανακοινώσει ότι θα καλέσει όλους τους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς σε συνομιλίες για να υποστηρίξουν ένα υπουργικό συμβούλιο «εμπειρογνωμόνων»  και ένα πρόγραμμα  «εξόδου από την πολιτική κρίση». Τα 3 χρόνια, που συνεχίζεται η πολιτική κρίση αυτή είναι η έκτη φορά που ο πρόεδρος Ράντεφ  αναθέτει «τρίτη εντολή» .Στις τέσσερεις πρώτες την παρέδωσε στους Σοσιαλιστές και την κ. Νίνοβα. Φέτος, τον Μάρτιο  ο πρόεδρος προτίμησε το  «Υπάρχει Τέτοιος λαός» και αυτό θα κάνει και τώρα.

-Το Σάββατο το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις τροπολογίες του Συντάγματος που αφορούσαν στην «δικαστική μεταρρύθμιση». Η πλειοψηφία των Δικαστών, (στην οποία ανήκαν και οι δυο που διόρισαν ο Μπόρίσοφ και οι « Συβεχίζουμε την Αλλαγή») εκρινε ως Συνταγματικές τις τροποποιήσεις που αλλάζουν τη διαδικασία διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

ΤΙΡΑΝΑ. Σήμερα στις 18:00  θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση στη Βουλή όπου με μυστική ψηφοφορία θα εκλεγεί  η Ελίζα Σπυροπάλη, ως νέα Πρόεδρος  μετά την παραίτηση για λόγους υγείας της Λίντιτας Νικολάου. Οι Σοσιαλιστές θα ψηφίσουν και  τα προεδρικά διατάγματα (εάν διαβιβαστούν από την Προεδρία  μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας), σχετικά με την αλλαγή υπουργών που πρότεινε ο Ράμα. Την επιλογή της Σπυροπάλη ως Προέδρου ανακοίνωσε ο Ράμα  στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος  που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Στο Υπουργικό Συμβούλιο απομακρύνεται ο Νίκος Πελέσης από το Υπουργείο Άμυνας  και θα αναλάβει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ο Ταουλάντ Μπάλα  αφήνει τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών θα πάρει τη θέση της Σπροπάλη. Υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο. Υπουργός Εσωτερικών (Αστυνομίας) αναλαμβάνει ο Έρβιν Χότζα  και Υπουργός Άμυνας γίνεται ο Πετρίτ Μαλάϊ. Αλλάζει και  ο Υπουργός Οικονομικών.

Στην ομιλία του προς τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο , ο Ράμα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε μια (νεα) ιστορική νίκη στις εκλογές του επόμενου έτους και στην εξασφάλιση μιας τέταρτης θητείας. « Σήμερα αρχίζει ουσιαστικά η σπορά στο πεδίο της νίκης που θα θερίσουμε την επόμενη άνοιξη», είπε, και πρόσθεσε: «Θέλω να βάλω το κερασάκι στην τούρτα στην τέταρτη θητεία και θέλω να έχω μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα Τίρανα. Έχουμε κάνει την πρόταση για το 2027 και θα τους πείσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την Αλβανία», είπε. Ωστόσο, ξεκίνησε την ομιλία του με κατηγορίες και επιθέσεις εναντίον του ιστορικού πολιτικού αντιπάλου του Σαλί Μπερίσα.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Σε «πανηγυρική» εξόρμηση για το Συνέδριο του Κόμματος  οι σύντροφοι στην Αστυνομία  κατέστρεψαν  8.602 δενδρύλλια χασίς σε περιοχές πολύ δύσκολου εδάφους. Οι «σύντροφοι ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν την έρευνα  «για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των πολιτών που εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα». 


 ΣΚΟΠΙΑ. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNEπ απορρίπτει την ιδέα της «Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών. «Η Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (MANU) είναι το μόνο ίδρυμα που ενώνει την επιστημονική σκέψη στην Μακεδονία και περιλαμβάνει επιστήμονες από διαφορετικές εθνοτικές κοινότητες. Το κριτήριο για την ένταξη στην Ακαδημία Επιστημών δεν μπορεί να είναι η εθνικότητα ή η πολιτική τοποθέτηση, αλλά τα επιστημονικά επιτεύγματα και οι συνεισφορές στην κοινωνία. Η επιστήμη δεν είναι κάτι που πρέπει και μπορεί να πολιτικοποιηθεί και να εθνικοποιηθεί» δήλωσε το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ αντιδρώντας στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εταίρου «ΒΛΕΝ» για τη χρηματοδότηση της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

ΣΚΟΠΙΑ, Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια  των  Τίμτσο Μούσουνσκι επισκέφθηκε χθες τη Λέσχη «Αναγνωστήριο» στα Σκόπια που είναι η έδρα των «Αιγαιατών» για να υποστηρίξει  τις «Ενώσεις Μακεδόνων από το τμήμα του Αιγαίου» .Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων, ο Μούτσουνσκι τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά, καθώς και οι Θεσμοί του Κράτους, «θα υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων από το Αιγαίο» και θα αντιδράσουν με όλα τα επιτρεπόμενα πολιτικά μέσα στους Διεθνείς Οργανισμούς καθώς και στους Θεσμούς της Ελλάδας για «την αδικία και τη ζημιά που έχει προκληθεί στους ακτιβιστές των Μακεδόνων από το Αιγαίο από τις αδικαιολόγητες απαγορεύσεις εισόδου στην Ελλάδα».

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι το σύνθημα κεντρικό Σύνθημα για τον εορτασμό της  «Ημέρας της Δημοκρατίας» στις 2 Αυγούστου είναι: «Ο αγώνας συνεχίζεται».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάνουελ Ζάρατσιν δήλωσε  ότι η νέα κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την κατασκευή του Διαδρόμου 8 και δίνει προτεραιότητα στον Διάδρομο 10, αλλάζοντας έτσι τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Σύμφωνα με τα σχέδια, ο Διάδρομος 8 θα πρέπει να συνδέει τα λιμάνια του Μπάρι στην Ιταλία και το Δυρράχιο με τα Σκόπια, τη Σόφια και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Διάδρομος 10 συνδέει την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Σεβερνοματσεντόνιγια  και την Ελλάδα. «Οι διάδρομοι μεταφορών στην Ευρώπη είναι ευθύνη των Βρυξελλών.  Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα μιας χώρας να αλλάξει τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες στην πολιτική μεταφορών», δήλωσε ο Ζάρατσιν. Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σεβερνοματσεντόνιγια , David Geer, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Radio Free Europe» ότι η ΕΕ υποστηρίζει την κατασκευή των σιδηροδρομικών διαδρόμων 8 και 10 και έχει ανοιχτό και καλό διάλογο με την κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια για το θέμα αυτό».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ελμεντίν Κονάκοβιτς, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αναστολή της Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σερβίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Συνεχίστηκε και την Κυριακή η έκδοση ανακοινώσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας για τα Οικονομικά της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και η μετάδοση τους από τα «ανεξάρτητα» μμε που λαμβάνουν οικονομική ενέχυσα για να βγάλουν πέρα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ελμεντίν Κονάκοβιτς ότι θα επιδιώξει την αναστολή της Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας μεταξύ Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Σερβίας είναι το καλύτερο παράδειγμα του παραλογισμού και του μίσους από τον οποίο καθοδηγούνται οι Μουσουλμάνοι  πολιτικοί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη,

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι δήλωσε χθες στην Τ/Ο «Πρβα» ότι η εξόρυξη λιθίου στη Σερβία θα αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά μέσο όρο 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ότι «η εξόρυξη δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το 2028» και ότι «θα τηρηθούν τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα» και  ότι «η κυβέρνηση θα ακολουθήσει διαφανή πολιτική για το θέμα αυτό».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει τη διαδικασία απογραφής, η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου, και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κάλεσε τη διασπορά να συμμετάσχει στην απογραφή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν 1.586.659 κάτοικοι στο Κοσσυφοπέδιο και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου καλεί τη διασπορά να «απογραφεί» , τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής τους σε αυτή τη διαδικασία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η  «Σερβική Λίστα»  καταδίκασε την αναγραφή νε σπρέϋ του γκράφιτι «ΟΥΤΣΕΚΑ» και του ονόματος  του  δολοφόνου ενός Σέρβου αστυνομικού, Φατόν Χαϊρίτζιε στον τοίχο  ένός  σερβικού σπιτιού  κοντά στο  Βούσιτριν και ζήτησε από την ΕΟΥΛΕΞ  και την ΚΦΟΡ να ενισχύσουν την παρουσία τους στις σερβικές περιοχές προκειμένου να παρέχουν ασφάλεια και ελευθερία στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ..Ο πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς , θα απαντήσει τη Τρίτη σε ερωτήσεις εννέα βουλευτών στη Συνέλευση στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού. Μεταξύ αυτών ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SD) Μπράνισλαβ Νένεζιτς θα ρωτήσει τον Σπάϊτς εάν θα κινήσει τη διαδικασία για την αποπομπή του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλέκσα Μπέτσιτς (Δημοκράτες), αφού η Κροατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τον κήρυξε persona non grata την περασμένη εβδομάδα. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) Νίκολα Ρακότσεβιτς έχει παρόμοια ερώτηση για τον πρωθυπουργό - θα απαιτήσει από τον Σπάιτς να πει εάν πιστεύει ότι ο κυβερνών συνασπισμός και η κυβέρνηση, που έχουν μέλη που βρίσκονται στον κατάλογο των ανεπιθύμητων στην Κροατία, μπορούν να φέρουν τη χώρα στην ΕΕ και εάν  θα ξεκινήσει πρωτοβουλία για την απόλυση του Μάντιτς από την Προεδρία του Σώματος.  Η έναρξη της συνεδρίασης, για την ώρα του πρωθυπουργού , έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στις 2 μ.μ. Αυτή η σύνοδος επρόκειτο να διεξαχθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της παρουσίας του Σπάϊτς στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου