Μαρτίου 29, 2022

Μαυροβούνιο. Μεγάλη η ήττα της κυβέρνησης μειοψηφίας

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη  Μπεράνε  και το  Ούλτσινιε αποτελούν βαρειά ήττα για όσους εκπροσωπούν την  κυβέρνηση μειοψηφίας, δήλωσε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς.

Σχολιάζοντας δήλωση του εντολοδόχου  Πρωθυπουργού και αρχηγού του Κινήματος Πολιτών URA Ντριτάν Αμπάζοβιτς, ο οποίος ισχυρίστηκες ότι το Μαυροβούνιο, μετά τις τοπικές εκλογές σε Μπεράνε και Ούλτσίνιε, είναι ένα βήμα πιο κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, ο Κριβοκάπιτς αναφέρει ότι οι πολιτικοί μπορούν πάντα να μετατρέψουν την ήττα σε νίκη.

«Πιστεύω ότι αποτελεί μεγάλη ήττα για όσους εκπροσωπούν την  κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι  σε καμία περίπτωση δεν  οι τοπικές εκλογές δεν κατέγραψαν στήριξη  για κυβέρνηση μειοψηφίας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και

επανέλαβε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας είναι αντισυνταγματική, συμφωνημένη με λάθος τρόπο, και σχεδιασμένη χωρίς αρχές. Ο  καλύτερος τρόπος είναι να πάμε σε  εκλογές. Αυτό είναι το πιο δίκαιο, το μοναδικό δημοκρατικό, και ας είναι ο νικητής αυτός που θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες, κατέληξε ο Κριβοκάπιτς.

Ο Κριβοκάπιτς είπε ότι ο συνασπισμός «Μπεράνε τώρα» στην συγκρότηση του οποίου συμμετείχε, κατάφερε να αποδείξει ότι υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες από ό, τι μεμονωμένα οποιοδήποτε συστατικό του Δημοκρατικού Μετώπου και οτι «το DPS επιτέλους βίωσε αυτό που προβλεπόταν, μια μεγάλη ήττα» δήλωσε ο Κριβοκάπιτς. Καθώς οι πολιτικοί συνοψίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών και σχεδιάζουν την εξουσία, οι πολίτες ασχολούνται με τις καθημερινές αυξήσεις των τιμών. Αυτός ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και έχει ξεπεράσει το 10%, αναφέρει ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών Μπόζο Μιχαΐλοβιτς.

Οι τιμές το Φεβρουάριο ήταν 6,7% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Monstat. Ωστόσο, ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών Μπόζο Μιχαΐλοβιτς εκτιμά ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον επίσημο.

"Οι εκτιμήσεις μου είναι ότι έχει πλέον ξεπεράσει το 10%. Αυτό ζούν οι νοικοκυρές και οι συνταξιούχοι για τον πληθωρισμό. Και ο υπολογισμός τους ορίζει ότι τον τελευταίο μήνα εκδίδουν περισσότερα χρήματα από τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, και στις τσάντες από το εμπόριο μεταφέρουν λιγότερα είδη παντοπωλείου από πριν για το ίδιο ποσό", δήλωσε ο καθηγητής.

Το γεγονός ότι το ίδιο πρόβλημα με την αύξηση των τιμών των βασικών τροφίμων έχει στην περιοχή και στον κόσμο, λένε οι πολίτες, δεν αποτελεί παρηγοριά, καθώς όλες οι χώρες εκτός του Μαυροβουνίου έχουν υιοθετήσει μέτρα για την προστασία του βιοτικού επιπέδου. Γι' αυτό είναι εξοργισμένοι με τους πολιτικούς που έχουν τα κομματικά τους συμφέροντα μπροστά από τους πολίτες τους.

 

"Προφανώς, όσοι αποφασίζουν για το πεπρωμένο και τα πρότυπά μας δεν τα αγγίζουν. Έχουν υψηλά εισοδήματα, είναι καλά φροντισμένοι με κάθε τρόπο, σε κάθε τομέα και είναι εύκολο για αυτούς να αισθάνονται την κρίση και τους ανθρώπους να ωθούνται στην άβυσσο".

 

Λόγω του πόνου του Κοινοβουλίου, η απόφαση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είναι σε αναμονή, και από σήμερα, η πρόταση της κυβέρνησης για προσωρινά μέτρα για τον περιορισμό των τιμών των προϊόντων είναι απαραίτητη για τη ζωή και την υγεία.

1 σχόλιο: