Μαρτίου 29, 2022

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε προεκλογική του συνέντευξη στη  «Happy TV» είπε ότι «ο Κούρτι ζήτησε για να επιτραπεί η οργάνωση της ψηφοφορίας για τις σερβικές εκλογές  στο Κοσσυφοπέδιο να το ζητήσει  η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας από την Κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου». Είπε ακόμα  ότι  «δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι οι Αλβανοί θα ήθελαν να εισβάλουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».

ΣΟΦΙΑ. Εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών την Πέμπτη και την Παρασκευή,  της «Επιτροπής Ιστορικών Θεμάτων» ο βούλγαρος  πρωθυπουργός Κύριλ  Πέτκοφ  ανακοίνωσε ότι «οι ιστορικοί έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες», αλλά ωστόσο τα μέλη των Επιτροπών που ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Η Ομάδα των Σεβερνομακεντόνσκι κάλεσε τους δημοσιογράφους να κάνουν υπομονή ως την Παρασκευή.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε του πέντε υπαλλήλους της Ρωσικής Πρεσβείας ως «persona non grata» διότι, «σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβαν οι αρμόδιες αρχές, οι δραστηριότητες τους  είναι αντίθετες με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις» και ζήτησε  να εγκαταλείψουν το έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μ. εντός των επόμενων πέντε ημερών.

ΜΟΣΧΑ. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας τα απελάσεις είπε: «Εντασσόμενα  στη ρωσοφοβική υστερία που ξεκίνησε στη Δύση, τα Σκόπια επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την προθυμία τους να θυσιάσουν απερίσκεπτα την κυριαρχία τους και να λάβουν αποφάσεις που είναι αντίθετες  με τα  εθνικά τους συμφέροντα. Θα αναγκαστούμε να λάβουμε αντίμετρα».

ΤΙΡΑΝΑ. Με την ευκαιρία της  100ης επέτειο από την καθιέρωση των σχέσεων ΗΠΑ-Αλβανίας, ηΠρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου, η ισχύς της  τουριστικής ή επιχειρηματικής θεώρησης θα παραταθεί από τρία σε δέκα χρόνια.  «Από την 1η Απριλίου, η ισχύς για νέα τουριστική ή επιχειρηματική βίζα θα παραταθεί από 3 σε 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εάν είστε Αλβανός πολίτης που έλαβε τουριστική ή επιχειρηματική βίζα την 1η Απριλίου ή αργότερα, η βίζα σας θα ισχύει για 10, όχι μόνο για 3 χρόνια. Θα μπορείτε να ταξιδέψετε από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς χωρίς να χρειαστεί να ανανεώσετε τη βίζα σας μέχρι το 2032»,δήλωσε η Γιούρι Κιμ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου