Σεπτεμβρίου 15, 2019

Ρουμανία. Σύμφωνο ευημερίας πρότεινε η κ.Ντάντσιλα στους αποχωρήσαντος από το Κόμμα και την κυβέρνηση

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η πρωθυπουργός Βιόρικα Ντάντσιλα πρότεινε σε όλα τα πολιτικά κόμματα της Ρουμανίας να συνυπογράψουν ένα πολιτικό σύμφωνο και να δεσμευτούν για την ευημερία των πολιτών και ότι δεν θα περικόψουν τις συντάξεις και τους μισθούς. 
Το σχέδιο του σύμφωνου έχει επίσης σταλεί σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τα συνδικάτα και τις ενώσεις εργοδοτών. «Όλοι έχουμε δει τον τελευταίο καιρό πολλές προτάσεις για συμφωνίες .Τα κόμματα και οι υποψήφιοι λένε ότι αγωνίζονται, για τους Ρουμάνους, αλλά καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους. Κανένας από αυτούς δεν σκέφτεται τα συμφέροντα των πολιτών, και κανένα μέτρο δεν οδηγεί σε αύξηση του βιοτικού επιπέδου . Προτείνω λοιπόν σήμερα, ένα σύμφωνο για τους πολίτες, που η πολιτική θα διαβεβαιώνει τους Ρουμάνους για την βελτίωση της ζωής τους . Σήμερα η Ρουμανία έχει τη δεύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.
 Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν αυξηθεί με πρωτοφανή ρυθμό. Ο ελάχιστος μισθός έχει αυξηθεί, οι μισθοί των γιατρών και των δασκάλων , επίσης, όπως και οι μισθοί στον τομέα των κατασκευών. Οι συντάξεις αυξήθηκαν κατά 15% από την 1η Σεπτεμβρίου», είπε η κ. Ντάντσιλα και πρόσθεσε: 
«Περιμένω από όλους εκείνους που ζητούν ψήφους για να έχουν το θάρρος και να δεσμευτούν ότι, μετά την ανάληψη της εξουσίας, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα μέτρα για τους πολλούς και ότι οι Ρουμάνοι δεν πρέπει ποτέ ξανά να θυσιαστούν». 
Ο Κλάους Γιοχάνις ανταπάντησε ότι, ότι η ιδέα ενός συμφώνου είναι καλή, αλλά αυτό που πρότεινε η πρωθυπουργός είναι μόνο προεκλογικές υποσχέσεις. 
Οι Φιλελεύθεροι (PNL) χλεύασαν το σύμφωνο και είπαν ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη υπογράψει ένα σύμφωνο για την ευημερία της πολιτικής τους πελατείας». Οι επικεφαλής της Συμμαχίας, USR-PLUS Νταν Μπάρνα και Ντάτσιαν Τσιόλος Dacian είπαν ότι «η Συμμαχία αυτοδεσμεύεται να μην κόψει τις συντάξεις και τους μισθούς». 
Ο (τεχνοκράτης) Τσιόλος κατηγόρησε PSD ότι βύθισε τη Ρουμανία στο χρέος για την αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Ο ηγέτης των PMP, απέρριψε επίσης το σύμφωνο. Ο Ηγέτης του Προ Ρουμανία Βίκτορ Πόντα δήλωσε οτι θα υπογράψει το σύμφωνο. «Έλαβα από την Ντάντσιλα την πρόταση για το Εθνικό Σύμφωνο για την Ευημερία των Ρουμάνων. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό! Θα προτείνω στους συναδέλφους μου να υπογράψουμε το έγγραφο και να επικυρώσουμε το σύμφωνο», είπε .
Ο ηγέτης των ALDE Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου δήλωσε ότι το σύμφωνο «είναι μια πολιτική κίνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου