Σεπτεμβρίου 15, 2019

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το έβδομο συνέδριο του Ισλαμιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, (SDA), εξέλεξε χθες δια βοής ως αρχηγό του Κόμματος τον Μπακίρ Ιζετμέκοβιτς. Οι 1227 σύνεδροι ενέκριναν και το πρόγραμμα του Κόμματος,
  Ο αρχηγός του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε , μετά την επανεκλογή του ως προέδρου του κόμματος, ότι δεν θα σταματήσει ποτέ τον αγώνα για την «καταπολέμηση των διακρίσεων», ειδικά για την ονομασία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα , και ότι η κρίση για τη συγκρότηση του Συμβουλίου των Υπουργών είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει προς τα εμπρός, η Βοσνία Ερζεγοβίνη . Ο αρχηγός του SDA Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς στην ομιλία του προς τους Συνέδρους είπε ότι ο Ατίφ Ντουντάκοβιτς, ο Σακίμπ Μαχμούλιν, που δικάζονται για εγκλήματα κατά του σερβικού λαού, όπως καθώς και Νάσερ Όριτς είναι «εξέχοντες διοικητές» του Στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που περνούν έναν «δικαστικό Γολγοθά».
Ο Ιζετμπέκοβιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έκανε τα πάντα για να βγούμε από την κρίση», αλλά ότι «υπάρχουν ιστορικές στιγμές, και οτι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι η  αποδοχή της κρίσης»

 ΜΟΣΧΑ.Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα επισκεφθεί τη Σερβία στις 19 και 20 Οκτωβρίου για να συμμετάσχει στον εορτασμό των 75 χρόνων από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο  δήλωσε ότι η Ρωσία δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει κακό προηγούμενο  για την Ευρώπη.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί τα Τίρανα στις 17 Σεπτεμβρίου και θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες της Αλβανίας με επίκεντρο την έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων .Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, Λουίτζι Σορέκα χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τουσκ ως πολύ σημαντική. 
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι «αν ο Μπάσα και ο Ράμα τον είχαν ακούσει η χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα». Ο Μέτα είπε ότι «είναι πολύ δυσαρεστημένος με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα», και ότι στην συνάντηση τους είπε «να μην νομίζει ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες εχουν χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας του». Είπε ακόμα ότι «η Διεξαγωγή εκλογών χωρίς την αντιπολίτευση ήταν παραφροσύνη». 


 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπεχμέτ Πατσόλι, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Σερβία θέλουν διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά τόνισε ότι «η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου υπάρχει μόνο στα όνειρα του Κρεμλίνου και του Βελιγραδίου, και δεν θα συμβεί ποτέ γιατί η εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να θιγεί», και ότι «Θα το αποδεχθούν αργά ή γρήγορα». 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κοσσυφοπεδίου Αντόν Μπερίσα και υποψήφιος  βουλευτής του Χαραντινάι, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα  καταθέσει  φέτος αίτηση  για ένταξή στην Ιντερπόλ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας ( DS) αποφάσισε κατά τη χθεσινη συνεδρίαση του Κεντρικού του Συμβουλίου ότι δεν θα μετάσχει στις εκλογές της άνοιξης του 2020, αλλά θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενεργά για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, σε επικοινωνία. με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τους διεθνείς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου