Σεπτεμβρίου 15, 2019

Το πρόγραμμα των ισλαμιστών οδηγεί στην συθέμελη κατεδάφιση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης

Το Κροατικό Λαϊκό Συμβούλιο , (HNS) , ανακοινώσε από το Μόσταρ, ότι η προγραμματική διακήρυξη του Κόμματος των Ισλαμιστών του Ιζετμπέκοβιτς (SDA) που υιοθετήθηκε το Σάββατο είναι απαράδεκτη για τους Κροάτες και θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση και τη σταθερότητα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
 «Η προγραμματική διακήρυξη του SDA δείχνει ότι ουσιαστικά δεν δέχονται την ισότητα όλων των λαών και των πολιτών».
 Το Κροατικό Λαϊκό Συμβούλιο τόνισε στην ανακοίνωση του ότι η ύπαρξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι δυνατή μόνο ως Κράτος τριών απόλυτα ίσων συστατικών λαών . 
« Η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ένα Κράτος που θα διοικεί βούληση ενός λαού», τόνισε το Κροατικό Λαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι η προγραμματική διακήρυξη του Κόμματος των Ισλαμιστών του Ιζετμπέκοβιτς είναι απόδειξη της οργανωμένης πολιτικής, ιδεολογικής βίας κατά των Κροατών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που ασκείται και από τα μουσουλμανικά μέσα ενημέρωσης. «Οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι έχουν καλές προθέσεις, και ότι θέλουν καλύτερες σχέσεις και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη , ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν μια καταστροφική πολιτική αποκλεισμών» τόνισε το Κροατικό Λαϊκό Συμβούλιο που κάλεσε τους Βόσνιους πολιτικούς να επιστρέψουν στις συνομιλίες για δίκαιες λύσεις που θα φέρουν καλά για όλους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Δεδομένου ότι οι υπάρχουσες λύσεις δεν παρέχουν πλήρη ισότητα, είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα και 
ο εκλογικός νόμος για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα για νόμιμη εκπροσώπηση των συστατικών λαών», ανέφερε το Κροατικό Λαϊκό Συμβούλιο που σημείωσε ότι η προγραμματική διακήρυξη του Ιζετμπέκοβιτς ανήκει στο παρελθόν, και όχι στο μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 
Το Κροατικό Λαϊκό Συμβούλιο , τονίζει ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση όσο το δυνατόν συντομότερα για να δημιουργηθεί πολιτική σταθερότητα που αποτελεί τη βάση για την επιστροφή στο δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία ως εγγυήτρια δύναμη των Συμφωνιών του Ντέιτον θα εκφράσει την απόφαση της σχετικά με την προγραμματική διακήρυξη του SDA που  προβλέπει την αλλαγή του Συντάγματος και την καθιέρωση της  «Δημοκρατίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», και τόνισε ότι κάθε είδος παιχνιδιού σχετικά με την καταστροφή των αρχών του Ντέιτον θα σήμαινε μεγάλα προβλήματα».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ κάλεσε τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα να συμφωνήσουν στην απόρριψη του προγράμματος του Ιζεμπέκοβιτς που επιδιώκει μια «Δημοκρατία της της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Δύση δεν θέλει για το Κοσσυφοπέδιο, μια μακροπρόθεσμη, και ισορροπημένη λύση που θα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, και θέλει απλώς να εκδιώξει τη Ρωσία από τα Βαλκάνια και όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σίνισα Κάραν Karan δήλωσε ότι η Προγραμματική Διακήρυξη του SDA έχει ως στόχο την επιβολή της κυριαρχίας των μουσουλμάνων πάνω στους Σέρβους και τους Κροάτες. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Σέρβος αντιπρόεδρος της Βουλής των Λαών Νίκολα Σπίριτς τόνισε ότι η Προγραμματική Διακήρυξη του SDA επιβεβαίωσε ότι οι στόχοι του κόμματος δεν έχουν αλλάξει από το 1991, όταν το καθοδηγούσε ο Αλία Ιζετμπέκοβιτς και ότι είναι ακόμα στα χαρακώματα πολέμου, όταν οι μουτζαχεντίν υπερασπίστηκαν τα συμφέροντά τους. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του PDP Μπράνισλαβ Μπορένοβιτς είπε ότι το πήγε πίσω στο σκοτεινό παρελθόν και ότι το σχέδιο τους για μια «Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης » θα παραμείνει μόνο ένα νεκρό γράμμα στο χαρτί. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Με την υιοθέτηση της Διακήρυξης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη «Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Β-Ε», το SDA βάζει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνης σε νέα σύγχυση και την οδηγεί προς την αβεβαιότητα, δήλωσε
 ο πρώην Πρόεδος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σερπσκα Ντράγκαν Κάλινιτς. 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Ο διευθυντής του (πρακοτρείου) «Νέα Ευρώπη» πράκτωρ Τίμοθι Λες δήλωσε ότι οι Σέρβοι και οι Κροάτες έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τους Βόσνιους, όταν η Δύση βγει από την εξίσωση, και ότι είναι πολύ πιο εύκολο να διαλυθεί η Βοσνία Ερζεγοβίνη από το να διαιτηθεί σπάσει ενιαία. 


ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το καθεστώς των Σέρβων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το καθεστώς της σερβικής γλώσσας και του κυριλλικού Αλφαβήτου , και η Χάρτα του Μπάνου Κούλιν στέκεται ως φάρος της σερβικής ταυτότητας δήλωσε η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής, Μπίλιανα Σάμαρτζιτς.


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ηνωμένης Σερπσκα Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι η προγραμματική διακήρυξη  του SDA  που προβλέπει την αλλαγή  του Συντάγματος και τη  δημιουργία μιας «Δημοκρατίας της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης», είναι μια πολεμική κραυγή, και δεν είναι  πρόσκληση για συνεργασία λειτουργία και θα συμβάλει στην επιδείνωση των πολιτικών σχέσεων και την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση.



ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ  ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο  κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο Γκόραν Μάρκοβιτς, , δήλωσε ότι η προγραμματική διακήρυξη του SDA είναι ένα κακό μάρκετινγκ και μια  κίνηση προς τη φανατική βάση του κόμματος.





ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς είπε ότι το πρόγραμμα του Κόμματος των Ισλαμιστών είναι  απειλή για την επιβίωση των Σέρβων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και απειλή για μια νέα «Θύελλα», αλλά και ένα βρώμικο παιχνίδι για να τραβήξουν την προσοχή της φανατικής βάσης του κόμματος από τις αποτυχίες στην οικονομία.



ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το  Ανατολική Σεράγεβο ποτέ δεν θα γίνει μέρος της διοικητικής περιοχής της πόλης του Σεράγεβο, όπως προβλέπεται στη δήλωση του SDA, δήλωσε ο Δήμαρχος το υΑνατολικού Σεράγεβο Νένατ Βούκοβιτς και τόνισε ότι η πολιτική αυτή οδήγησε 200.000 ανθρώπους έξω από το Σεράγεβο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο συνεργαζόμενος με τον Ιζετμπέκοβιτς ψευτουπουργός Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Τσρνάντακ είπε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια, θα ήσαν  σε αμφιβολία αν το SDA προσπαθήσει  να εφαρμόσει την προγραμματική του  δήλωση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου