Μαΐου 30, 2019

Ο Ντόντικ απέρριψε για μια ακόμα φορά τους όρους του Μπακίρ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ μίλησε την Τετάρτη για συνολικό αδιέξοδο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε νομοθετικό και εκτελεστικό επίπεδο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και τόνισε πως η κρίση επεκτείνεται και στο δικαστικό σώμα και τόνισε ότι το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η Εισαγγελία και το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο είναι μη συνταγματικά, και επιβλήθηκαν με τη βία από τη διεθνή Κοινότητα. Ο Ντόντικ υποστήριξε ότι ορισμένοι πολιτικοί φορείς, (κυρίως Βόσνιοι), δεν θέλησαν να άρουν το αδιέξοδο ούτε για ένταξη στην ΕΕ «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι η χώρα θα έπρεπε να αποκτήσει Αρχές σε όλα τα επίπεδα, αλλά καμία δεν έχει όντως σχηματιστεί » είπε ο Ντόντικ που τόνισε ότι «οι Βόσνιοι πολιτικοί, θέλουν να εμποδίσουν τους Σέρβους και τη Σερβική Δημοκρατία να εκπροσωπούνται στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με νόμιμο τρόπο», και επανέλαβε ότι οι Σέρβοι εμποδίζονται από το να έχουν νόμιμους αντιπροσώπους στο Συμβούλιο των Υπουργών, δεδομένου σήμερα ότι εμφανίζονται ως υπηρεσιακοί υπουργοί, «άνθρωποι που εργάζονται προς όφελος των δικών τους συμφερόντων και των μεντόρων του, και σίγουρα όχι προς όφελος του σερβικού λαού». Ο Ντόντικ είπε ότι η πολιτική ελίτ των Βοσνίων , γύρω από το SDA, « θέλει να απαγορεύσει τη νόμιμη εκπροσώπηση των Σέρβων, κατασκευάζοντας διάφορα θέματα, όπως το θέμα του ΝΑΤΟ».
 Ο Ντόντικ είπε ότι εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση θα βρεθεί τρόπος για να αναπτυχθεί η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ανάλογη με εκείνη που έχει η Σερβία και τόνισε : «είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε μια τέτοια συνεργασία». 
Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας αναφέρθηκε και στα ζητήματα της νομισματικής κυριαρχίας και των καταθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό που έχουν αγνοηθεί και είπε ότι θα πρέπει επιτέλους να ληφθεί μέριμνα ώστε να σταματήσουν αυτές οι αυθερεσίες. 

Ο Ντόντικ πριν τη συνάντηση της Προεδρίας με τον Πρέσβη της ΕΕ συναντήθηκε με τον Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς ο οποίος του έθεσε και πάλι όρους σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ντόντικ επανέλαβε ότι το SNSD διατηρεί τις παλαιότερες θέσεις του, ότι «είναι απαράδεκτος ο συσχετισμός του Υπουργικού Συμβουλίου με την ένταξη στο ΝΑΤΟ» και ότι «μόνο συνεργασία, και όχι η ένταξη ι, είναι δυνατή με το ΝΑΤΟ».
 Ο Ιζετμπέκοβιτς εγκατέλειψε το κτίριο της Προεδρίας χωρίς καμία δήλωση για τον τύπο. Κατόπιν αυτού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το σχηματισμό Συμβουλίου των Υπουργών στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης . 
Ο Ντόντικ συναντήθηκε στο Ανατολικό Σεράγεβο και με τον Ρώσο πρέσβη Πετρ Ιβαντσόφ τον οποίο ενημέρωσε ότι απέρριψε τις προϋποθέσεις που αφορούν την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ΝΑΤΟ που έθεσε για 9η φορά ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς . Ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε στο Ρώσο πρεσβευτή ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία για το σχηματισμό Αρχών στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Ντόντικ και ο Ιβαντσόφ συζήτησαν για την συμμετοχή του Ντόντικ στο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Τα μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης παραλαμβάνοντας την εκθεση της Επιτροπής ευχαρίστησαν τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ , για την εμπλοκή και τη δέσμευση του για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και τόνισαν τη δέσμευση τους για να συνεχίσουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να πληρούν όλες προϋποθέσεις για την επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ παρουσίασε την εκθεση της Επιτροπής και στην Πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων, Μποριάνα Κρίστο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Λαών Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς και στον αναπληρωτή του Νίκολα Σπίριτς, έτσι ώστε να την παραλάβει και ο Μπακίρ. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ , είπε ότι η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα αναθεωρηθεί μόνο αφού οι σχηματιστούν αρχές σε όλα τα επίπεδα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Μερικές εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ντράγκαν Μέκτιτς για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου Μίλαν Τεγκελτίγια . 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η υπουργός Οικονομικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ζόρα Βίντοβιτς Zora δήλωσε ότι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Σεράγεβο για τον έλεγχο των μεταβιβάσεων χρημάτων πληρωμής ως δήθεν μέτρο για να καταστείλει το ξέπλυμα χρήματος, είναι εντελώς αντισυνταγματική και παράνομη, ότι είναι ανεφάρμοστη στην πράξη και ότι η Σερβική Δημοκρατία και το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθενται να την εφαρμόσουν. «Η Κεντρική Τράπεζα έλαβε μια απόφαση αν και ο έλεγχος των πράξεων πληρωμής είναι απολύτως στην αρμοδιότητα των Οντοτήτων » είπε και επανέλαβε ότι ο έλεγχος των πράξεων πληρωμής θα παραμείνει στην αρμοδιότητα της Σερβικής Δημοκρατίας . «Είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί και περιμένουμε τέτοιες προσπάθειες. Πριν από μερικά χρόνια λάβαμε μια επιστολή από την Κεντρική Τράπεζα που έλεγε ότι θέλουν να κάνουν ένα μητρώο τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων. Απαντήσαμε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα έχει ήδη», είπε η υπουργός που τόνισε ότι «Η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος, πολλά άλλα ιδρύματα», και είπε ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι Σέρβοι εκπρόσωποι στην Κεντρική Τράπεζα δεν είχαν ενημερώσει τα θεσμικά όργανα της Σέρπσκα όταν η απόφαση ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου