Μαΐου 30, 2019

Η Σερβία θα προστατεύει τους Σέρβους στο Κόσσοβο και το Μετόχι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε χθες ότι η επίθεση της Τρίτης ήταν «η 100η βαρβαρότητα που έκαναν» και υπενθύμισε τη σύλληψη του Μάρκο Τζούριτς τον περασμένο Μάρτιο και πολλές επιδρομές στο Βορρά, δήθεν για τη σύλληψη των δολοφόνων του Όλιβερ Ιβάνοβιτς και επισήμανε ότι ένας από τους στόχους της πάταξης της διαφθοράς είναι η σύλληψη του διοικητής της αστυνομίας για το Βορρά, Ζέλικο Μπόιτς. 
Ο Βούτσιτς προέτρεψε το Σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι σε ενότητας και πρόσθεσε «έχω μόνο να πω ότι η Σερβία θα διατηρήσει το λαό μας εκεί δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και θα τους προστατεύσουμε». 
Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ακόμα ότι ο ιταλός εκπρόσωπος της KFOR δεν είπε την αλήθεια, όταν δήλωσε ότι η KFOR είχε ενημερώσει τη Σερβία για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Πρίστινας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι δεν έχει παραιτηθεί από τον συμβιβασμό και τη διπλωματία ως τρόπο επίλυσης των διαφορών, ακόμη και όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν που συναντήθηκε με τον Γερμανό υφυπουργό Άμυνας, Τόμας Σίμπερχορν είπε ότι η Σερβία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη δημιουργία του λεγόμενου Στρατού του Κοσσόβου και ότι «οι μονομερείς προκλήσεις από την Πρίστινα, όπως η βία κατά των Σέρβων στο βόρειο Κόσσοβο, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη, όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά για το σύνολο των Βαλκανίων». 

Ο πρώην αρχηγός του Σερβικού Στρατού Γενικού Επιτελείου Λιούμπισα Ντίκοβιτς απέρριψε τις κατηγορίες της Πρίστινα για δήθεν ευθύνες του σε εγκλήματα πολέμου εναντίον Αλβανών στο Κόσσοβο και το Μετόχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου