1473. Οι Οθωμανοί του Μωάμεθ Β΄ νίκησαν στη μάχη του Οτλουκμπελί τη σουνιτική ομοσπονδία τουρκομανικών φυλών Ακ Κογιουνλού, (Ασπροπροβατάδες), του Ουζούν Χασάν.
1480. Οι Οθωμανοί μετά από πολιορκία δύο περίπου εβδομάδων κατέλαβαν το Οτράντο. Μετά τη κατάληψη αποκεφαλίστηκαν 813 Χριστιανοί κάτοικοι που αρνήθηκαν να εξισλαμιστούν: Οι «Μάρτυρες του Οτράντο» αγιοποιήθηκαν από την καθολική εκκλησία το 2013.
1685. Κατά τον έκτο Ενετό-Τουρκικό Πόλεμο, οι Τούρκοι παρέδωσαν τον Φρούριο της Κορώνης στους Ενετούς. Η πολιορκία είχε ξεκινήσει στις 25 Ιουνίου. Στο στρατό των Ενετών συμμετείχαν και Επτανήσιοι εθελοντές καθώς και σώμα Μανιατών υπό τον Πέτρο Μακρή.
1792.Ανασχηματισμός της γαλλικής επαναστατικής κυβέρνησης. Ο Ζωρζ Ζακ Νταντόν υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γιρονδίνος Ζαν-Μαρί Ρολάν ντε λα Πλατιέ έγινε υπουργός εσωτερικών με τη γυναίκα του Μαρί-Ζαν Ρολάν ως σύμβουλο και υπεύθυνη για την διακίνηση της αλληλογραφίας του και ο Ζαν Λουΐ Σερβάν έγινε υπουργός ο πολέμου. Το τέταρτο έτος της Ελευθερίας ανακηρύχτηκε ως «Έτος της Ισότητας».
1821.Σην Στουτγάρδη ιδρύθηκε Φιλελληνικό κομιτάτο
1828.Οι Κίτσος Τζαβέλλας και Γιαννάκης Σπάρτακος απελευθέρωσαν το Λιδωρίκι
1875. Στις 11/23 Αυγούστου στο Λόγο του Θρόνου που εκφώνησε ο Γεώργιος Α’ στη νέα βουλή των εκλογών της 18ης Ιουλίου, δεσμεύτηκε να ακολουθεί την Αρχή της Δεδηλωμένης.
1918. Έληξε η μάχη της Αμιένης
1919.Υιοθετήθηκε το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης
1925. Εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
1942. Η μάχη των Καλάτς στον Ντον. Τα Γερμανικά στρατεύματα έπιασαν αιχμαλώτους 57.000 στρατιώτες του κόκκινου στρατού.
1943. Άρχισε η διάσκεψη του των Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ με οικοδεσπότη τον Καναδό πρωθυπουργό Μακένζι Κινγκ. Αποφασίστηκε ότι κύρια προτεραιότητα των Συμμάχων ήταν η απόσυρση της Ιταλίας από τον πόλεμο και ότι οι επιχειρήσεις στα Βαλκάνια πρέπει να περιοριστούν στον εφοδιασμό των ανταρτών.
1944.Aποβιβάστηκεαν στον Τάραντα της Ιταλίας οι 3.377 άνδρες της ΙΙΙ Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας που είχαν αποπλεύσει από τη Χάιφα με το Ολλανδικό υπερωκεάνιο «ΡΟΥΪΣ», (MV Ruys) στις 7 Αυγούστου. Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε από το ραδιόφωνο το γεγονός στη σκλαβωμένη Ελλάδα και απέστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα στη Ταξιαρχία: «Πάλλονται οι καρδίαι μας στο άγγελμα , ότι η κυανόλευκος κυματίζει στην Ιταλία, έναντι των κοινών εχθρών. Στην πορεία προς την δόξαν και την ελευθερίαν σας συνοδεύουν και αί προσδοκίαι του Έθνους». Η Ταξιαρχία με την άφιξη της στο Τάραντα τέθηκε υπό τις διαταγές της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας της 8ης Στρατιάς.
1945. Ανασχηματίστηκε η Κυβέρνηση του Ναύαρχου Πέτρου Βούλγαρη. Τα μέλη της κυβέρνησης ήταν οι: Πέτρος Βούλγαρης πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, Εσωτερικών, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας ,Κυριάκος Βαρβαρέσος αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Εφοδιασμού,
Γεώργιος Μαντζαβίνος υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Παρασκευόπουλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας , Παναγιώτης Κουτσομητόπουλος υπουργός Γεωργίας, Ανδρέας Ζάκκας υπουργός Εργασίας, Σπυρίδων Μάτεσης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γεώργιος Ν. Οικονόμου υπουργός Παιδείας,
Γρηγόριος Κασιμάτης υπουργός Κοινωνικής Προνοίας και προσωρινά υπουργός Δικαιοσύνης, Βασίλειος Βοΐλας υπουργός Υγιεινής ,
Ανάργυρος Δημητρακόπουλος υπουργός Δημοσίων έργων και προσωρινά υπουργός Τ.Τ.Τ, Γεώργιος Λαμπρινόπουλος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και προσωρινά υπουργός Μεταφορών , Σπυρίδων Γεωργούλης υφυπουργός Εσωτερικών, Μιχαήλ Πεσματζόγλου υφυπουργός Οικονομικών και προσωρινά Τύπου και Πληροφοριών, Μιχαήλ Τσαμαδός υφυπουργός Εξωτερικών, Ιερώνυμος Πίντος υφυπουργός Εφοδιασμού, Κωνσταντίνος Καμπάς υπηρεσιακός υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Γεώργιος Αλεξανδρής υπηρεσιακός υφυπουργός Αεροπορίας, Αλέξανδρος Λεβίδης υπηρεσιακός υφυπουργός Παλιννοστήσεως
1953. Στις 5.32 π.μ. σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου. Ακλούθησαν δέκα μετασεισμοί οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν μεγέθους 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη Σάμη, σε όλη την ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς καθώς και στις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου.
1960. Το Τσαντ κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
1961. Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ Νικίτα Χρουτσόφ είπε ότι δεν θα φεισθεί ούτε του Παρθενώνα στην περίπτωση που η ΕΣΣΔ εξαπολύσει πυρηνική επίθεση κατά της Δύσης
1990. Μετά από ακροαματική διαδικασία δυόμισι μηνών και 54 συνεδριάσεις, το Ειδικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τις αποφάσεις για την υπόθεση του Γιουγκοσλαβικού Καλαμποκιού. Επιβλήθηκαν οι ακόλουθες ποινές.Στον πρώην υπουργός και εισαγγελέα Νίκο Αθανασόπουλο, φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών, στον τέως πρόεδρο της «Διεθνούς Εταιρείας Διεθνούς Εμπορίου ITCO A.E», Σούλη Αποστολόπουλο, φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών , στον πρώην διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, φυλάκιση 16 μηνών με τριετή αναστολή. στον πρώην διευθυντή του Τελωνείου Καβάλας Γεώργιο Ράλλη, φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή, στον πρώην προϊστάμενο του Τελωνείου Θεσσαλονίκης Ευστράτιο Γιαννάκο, φυλάκιση 14 μηνών με τριετή αναστολή, και στον πρώην διευθυντής του Τελωνείου Καβάλας. Σάββας Κοσμίδης, φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή. Από νωρίς το πρωί έξω από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, όπου διεξαγόταν η δίκη, είχε συγκεντρωθεί πλήθος οπαδών του ΠΑΣΟΚ και μόλις τους ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους κραυγάζοντες «Αίσχος, Αίσχος!», ενώ στη συνέχεια τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» κι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
1996. Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον Τάσο Ισαάκ στη διάρκεια επεισοδίων, στη «νεκρή ζώνη» στη Δερύνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου