Αυγούστου 29, 2018

Ο Γόρδιος δεσμός του Κοσσυφοπεδίου και ο επαναπροσδιορισμός του καθεστώτος της Σερβικής Δημοκρατίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δέχθηκε μια αντιπροσωπεία της Γερμανικής Βουλής με επικεφαλής τον Χριστιανοδημοκράτη Γιόχαν Βάντερφουλ, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και την κατάσταση στην περιοχή. 
Ο Βούτσιτς είπε ότι η συμφωνία μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών είναι ζωτικής σημασίας για τα δύο έθνη. Ο Βάντερφουλ είπε ότι η Γερμανία θέλει τη Σερβία στην ΕΕ, αλλά ότι «η αλλαγή των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι κάτι καλό». 
Ο Βούτσιτς είδε και τον τακτικό του επισκέπτη Αλεξάνταρ Σόρος της «Ανοιχτής Κοινωνίας»,με τον οποίο «συζήτησαν τρόπους με τους οποίους η Κοινωνία των Πολιτών και την οργάνωση του Σόρος μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
 Ο καθηγητής του διεθνούς δικαίου Μπόγιαν Μιλισάβλιεβιτς, ενόψει της συνάντησης των Βρυξελλών Βούτσιτς –Θάτσι, είπε ότι «η οριοθέτηση θα μπορούσε να γίνει μέρος του διαλόγου Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου εάν συμφωνούν τα δυο μέρη». «Όλα εξαρτώνται από την προθυμία των δύο διαπραγματευόμενων και σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα είναι ένας ενεργός εταίρος που θα βοηθήσει στην επίλυση μιας περίπλοκης κατάστασης», εξήγησε. 

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι, «οποιαδήποτε συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας επιτευχτεί από τις δύο πλευρές θα πρέπει να είναι ειδικά προσαρμοσμένη στα ζητήματα των σχέσεων Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, αντί να γίνει προηγούμενο για άλλα ζητήματα» και ότι «πρέπει να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα». 
Η σερβική κυβέρνηση υπό την κ. Μπρνάμπιτς ενέκρινε χθες τα πρωτόκολλα και τις συμφωνίες με τη Σερβικη Δημοκρατία που θα υπογραφούν σήμερα στο Τρέμπινιε συμπεριλαμβανομένου το μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. 
Ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι «η επιμονή και ο αγώνας αρχίζει να δικαιώνεται», ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει κάτι Ιστορικό αλλάζοντας την φορά των πραγμάτων», αλλά, «ο μεγάλος αγώνας είναι μπροστά», και ότι «δημιουργείται μια ιστορική ευκαιρία για τη Σερβία να ανακτήσει κάτι για τους πολίτες της στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 
Το Πατριαρχείο στο Βελιγράδι ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου της σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 6 Νοεμβρίου, στην οποία ένα από τα κύρια θέματα θα είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 
Ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς είπε ότι μαζί με την «επίλυση του Γόρδιου Δεσμού του Κοσσυφοπεδίου», πηγαίνει «ο επαναπροσδιορισμός του καθεστώτος της Σερβικής Δημοκρατίας που πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου