Αυγούστου 29, 2018

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Κοινοβουλευτικός αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου (LDK) Αμπντουλάχ Χότι ζήτησε από τον Πρόεδρο του Σώματος έκτακτη συνεδρίαση, της Βουλής για να συζητηθεί ψήφισμα που απαγορεύει στον Πρόεδρο Χασίμ Θάτσι να κάνει οποιοσδήποτε διαπραγμάτευση που άπτεται της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου. Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου, τρείς ημέρες πριν τη συνάντηση Θάτσι-Βούτσιτς. Το αίτημα των Ρουγκοβικών το υποστήριξε και η «Αυτοδίαθεση». Ο Χότι δήλωσε ότι αναμένει πως πλειοψηφία των βουλευτών να υποστηρίξει το ψήφισμα. «Θα πρέπει να αφήσουμε τις διαφορές μας κατά μέρος και να ενωθούμε για να εμποδίσουμε το ξεπούλημα της επικράτειας του Κοσσυφοπεδίου, από τον Θάτσι», είπε ο Χότι.

 ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Καγκελαρία ανακοίνωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για το ζήτημα μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας και ότι υπογράμμισε , ότι «ορισμένες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να μην προκαλέσουν συνέπειες σε άλλες χώρες». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι μουσουλμάνοι τίμησαν τα 43 θύματα της «σφαγής της Μερκάλε», που όμως έχει αποκαλυφθεί οριστικά από το 2015, ότι δεν οφειλόταν σε Όλμο που έριξαν οι Σερβοβόσνιοι, αλλά σε βόμβα που είχαν τοποθετήσει τα «συμφέροντα» που επεδίωκαν τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά των Σερβοβοσνίων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το δημόσιο χρέος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο τέλος του 2017 ανήλθε σε 11.353.620.000, μετατρέψιμα Μάρκα εκ των οποίων το 69.16% αφορά σε εξωτερικό χρέος και το υπόλοιπο είναι εσωτερικός δανεισμός.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Από την αρχή του έτους μέχρι τις 13 Αυγούστου καταγράφηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης 10.694 παράνομοι μετανάστες ανέφερε έκθεση από το υπουργείο Ασφαλείας. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ο οποίος με επιστολή του στις εφημερίδες επιτέθηκε στον Ρούντολφ Τζουλιάνι ότι υπερασπίζεται ορισμένους Ρουμάνους εγκληματίες. Ο Τζουλιάνι είχε συγκρίνει το Βαθύ Κράτος στις ΗΠΑ που επιτίθεται κατά του προέδρου Τραμπ, με το «Κράτος Δικαίου» στη Ρουμανία. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι, που αναμείνει τον νέο πρέσβη, (που είναι του Τραμπ) περιορίστηκε να δηλώσει για την επιστολή Τζουλιάνι ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχολιάζει τις απόψεις ή τις γνώμες των πολιτών των ΗΠΑ». Πάντως, έτσι η σύγκρουση Κυβέρνησης προέδρου απέκτησε την αμερικανική της διάσταση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι «ο θόρυβος που προκάλεσαν η προεδρία με τον φιλικό της Τύπο και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος για τη διαδικασία αξιολόγησης του γενικού εισαγγελέα είναι καθαρά επικοινωνιακός», διότι «η αξιολόγηση δεν σχετίζεται με την τρέχουσα κατάσταση αλλά προβλέπεται από το νόμο».

 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ. Τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον των ξένων για την αγορά διαμερισμάτων στο Μαυροβούνιο έχει μειωθεί, και σύμφωνα με τα μεσιτικά γραφεία, τους δύο τελευταίους μήνες έχει διακοπεί η αγορά, στην Μπούτβα ακινήτων από Τούρκους λόγω της πτώσης της λίρας. 

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα (BNB) μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2018 από 4,2% σε 3,9%. Έτσι, οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας προσαρμόστηκαν μα αυτές της κυβέρνησης, η οποία αναμένει επίσης ανάπτυξη 3,9%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 3,7% και η Παγκόσμια Τράπεζα 3,8%. Για τα επόμενα δύο χρόνια, οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει περίπου στο 4%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Η είδηση όμως που κυριάρχησε στα δελτί ειδήσεων ηταν η ανακοίνωση του Βουλγαρικού Εμπορικού Επιμελητήριου για τη συνολική κατάρρευση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία που από 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007 έπεσαν στις 900.000 ευρώ το 2017. Αντίθετα αυξήθηκε το μερίδιο των εγχώριων επενδύσεων, στο συνολικό όγκο των επενδύσεων που ανήλθαν στα 1,8 δις λέβα. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο τα εμβάσματα των Βούλγαρων που ζουν στο εξωτερικό, υπερβαίνουν πλέον το ποσό των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου