Αυγούστου 01, 2018

Η 1η Αυγούστου στην Ιστορία

314. Η Σύνοδος της Αρλ, εγκωμίασε τον πόλεμο για την πατρίδα, χαρακτηρίζοντάς τον «μια ιδιαίτερα επιτυχημένη υπηρεσία», ενώ ευλόγησε τον «αιματηρό αγώνα ανάμεσα στο καλό και το κακό», και επιβεβαίωσε με τον 6ο Κανόνα την αγαμία του Κλήρου. 

527. Ο Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος, ο  ανιψιός του στρατηγού και  αργότερα αυτοκράτορα) Ιουστίνου Α΄, που είχε υιοθετηθεί από τον Ιουστίνο λίγο πριν τον θάνατό του και είχε χριστεί συναυτοκράτορας, με το όνομα Ιουστινιανός Α, ανεβηκε στο θρόνο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 902. Οι Σαρακηνοί Αγλαβίδες κατέλαβαν το βυζαντινό οχυρό Ταυρομένιο, την Ταορμίνα, στη Σικελία. 

1203. Ο τυφλός Ισαάκιος Β΄ Άγγελος ανακήρυξε το γιο του, Αλέξιο Δ΄ Άγγελο, συναυτοκράτορα. 
1245. «Άρχισε  η πρώτη σύνοδος στη Λυών
1291.Συγκροτήθηκε ο  «Αιώνιος Σύνδεσμος» της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.
 1492. Στην Ισπανία τέθηκε σε ισχύ το Διάταγμα της Αλάμπρα για τον υποχρεωτικό εκχριστιανισμό  των Εβραίων.


1514. Ο Μεγάλος Πρίγκιπας  της Μόσχας Βασίλι Γ εισήλθε στο Ελεύθερο  Σμολένσκ, που για 110 χρόνια  ήταν υπό την κυριαρχία της Λιθουανίας.

1571. Παρά τις συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στην Αμμόχωστο  εξακολουθούσαν να πολεμούν. Μη λαμβάνοντες όμως καμία ενίσχυση αποφάσισαν, την 1η Αυγούστου 1571, να συνθηκολογήσουν.
Οι Τούρκοι υποσχέθηκαν να μην πειράξουν τους πολιορκημένους και να τους διαθέσουν πλοία για να μεταβούν στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη.
1589 . Ο Δομινικανός μοναχός Ζακ Κλεμάν μαχαίρωσε τον βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Γ΄, γνωστό και ως Ερρίκος της Πολωνίας. Ο δολοφόνος σκοτώθηκε αμεσως από τους φρουρούς ενώ ο βασιλιάς πέθανε την επόμενη εξορκίζοντας τους οπαδούς του να ταχθούν υπό τον εξάδελφό του Ερρίκο της Ναβάρρας, ο οποίος τελικά τον διαδέχτηκε ως Ερρίκος Δ΄. 

1664 . Ο αυστριακός στρατός με επικεφαλής τον Ραϊμόντο Μοντεκκούκολι νίκησε τις οθωμανικές δυνάμεις που διοικούσε ο Φαζίλ Αχμέτ Κιοπρουλού. στη μάχη του Μόγκερσντορφ . (Αγίου Γοτθάρδου).

1714 . Ο εκλέκτορας του Αννόβερου Λουδοβίκος Γεώργιος,, έγινε βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ως Γεώργιος Α. 


1770. Κατά τον 7ο Ρωσοτουρκικό πόλεμο στις 21 Ιουλίου/ 1 Αυγούστου 1770 διεξήχθη στη Νότια Μολδαβία η μάχη του ποταμού Καγκούλ. Μια από της μεγαλύτερες μάχες του 18ου αιώνα. Ο Πιοτρ Ρουμιάντσεφ με επιτελάρχη τον Πέτρο Μελισσινό με 40.000 άνδρες, επιτέθηκε στου Τούρκους που είχαν 90.000 στο πεδίο της μάχης υπό τον Χαλίλ Πασά, ενώ 70.000 ιππείς από το Χανάτο της Κριμαίας δεν πρόλαβαν την μάχη. Οι Ρώσοι είχαν 1500 νεκρούς και τραυματίες ενώ οι Τούρκοι 20.000. Eγκατέλειψαν και 130 πυροβόλα. Την ίδια ημέρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ρωσικής η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. 

1778. Στο Αμβούργο η «πατριωτική κοινωνία» Patriotische Gesellschaft άνοιξε το πρώτο Ταμιευτήριο στην Ευρώπη. 


1789. Στις 21 Ιουλίου /1 Αυγούστου κατά τον 8ο ρώσο-τουρκικό πόλεμο του 1787-92, διεξήχθη στη Φωξάνη, η μάχη ανάμεσα σε 7000 Ρώσους και 18000 Αυστριακούς που διοικούσε ο Ρώσος στρατηγός Αλεξάντερ Βασίλεβιτς Σουβαρόφ, και 30.000 τούρκους που διοικούσε ο Οσμάν-πασάς. Η μάχη διήρκησε 10 ώρες και τελείωσε με πλήρη νίκη των Ρώσων και των Αυστριακών, οι οποίοι έχασαν μόνο 400 στρατιώτες. Οι Τούρκοι που το έβαλαν στα πόδια έχασαν 1600 στρατιώτες. Η μάχη έδειξε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν για τεχνολογικούς και τακτικούς λόγους να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους. 

1793. Η Μαρία Αντουανέτα, μεταφέρθηκε στην Κονσιερζερί για να εκτελεστεί. . Η Εθνοσυνέλευση διέταξε το άνοιγμα των βασιλικών τάφων στο Σεν Ντενί για να παραληφθούν τα πολύτιμα μέταλλα από τα κτερίσματα, και εισήγε  το μετρικό σύστημα. 

1798 . Στον κόλπο του Αμπουκίρ στις εκβολές του Νείλου άρχισε η επίθεση του  βρετανικού στόλου στον αραγμένο στόλο του Φρανσουά-Πωλ Μπρυαί ντ' Αιγκαλλιέ.


 1800 . Ο Γεώργιος Γ, υπέγραψε την πράξη της Ένωσης με την οποία από την 1 Ιανουαρίου 1801 η Βρετανία και Ιρλανδία αποτελούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.  


1808. Ο Ναπολέοντας έστεψε ή Ιωακείμ Μυρά ως Βασιλιάς των Δύο Σικελιών, «Θεού και Συντάγματος Χάρητι» με το όνομα Ιωακείμ Βοναπάρτης.

1819. Ο Μέττερνιχ συμφώνησε στο Τέπλιτσε της σημερινής Τσεχίας με τον καγκελάριο της Πρωσίας για την εισαγωγή μέτρων λογοκρισίας και επιτήρησης και την καταπολέμηση του φιλελευθερισμού και του εθνικισμού στη γερμανική συνομοσπονδία. 


1831. Πραξικόπημα κατά του Καποδίστρια . Ο Ανδρέας Μιαούλης και οι Υδραίοι με εντολή της θαλασσοκράτειρας Αγγλίας έκαψαν τα εθνικά πλοία στον ναύσταθμο του Πόρου.  Ανατινάχθηκαν  η κορβέτα «Ύδρα» και η φρεγάτα «Ελλάς».

1885. Στην Αγία Πετρούπολη τυπώθηκαν τα πρώτα Βουλγαρικά χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία τα 20 λέβα. 

1888. Αναχώρησε από τη Βιέννη το πρώτο τρένο στη γραμμή Βιέννη-Κωνσταντινούπολη. 

1894. Άρχισε ο Α΄ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος για την Κορέα. 

1914. Η Γερμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσική Αυτοκρατορία. 

1919. Τσεχικά και Ρουμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Βουδαπέστη και συνέτριψαν το Σοβιετικό καθεστώς του εβραίου Μπέλα Κούν ο οποίος διέφυγε στην Αυστρία. 


1921. Το κοινοβούλιο του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων ενέκρινε το νόμο για την προστασία της χώρας, βάσει του οποίου απαγορεύτηκε η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος και αποβλήθηκαν οι 58 βουλευτές τους από την Βουλή   Στις εκλογές του 1920 οι Κομμουνιστές έλαβαν 198,736 ψήφους ή 12.36% και έβγαλαν 58 από τους 419 βουλευτές.

1928. Στη Σόφια εξέπεμψε ο Πρωτώς ραδιοφωνικός σταθμός. 1931. Ιδρύθηκε στην Ελλαδα η Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ).



1936. Ο Αδόλφος Χίτλερ κήρυξε την έναρξη των 11ων  Ολυμπιακών  Αγώνων του Βερολίνου.

1940 . Στη Σοβιετική Ένωση  ο Λαϊκος Επίτροπος ΕξωτερικώνΒιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μόλοτοφ , μιλώντας σε συνεδρίαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, είπε ότι «οι εργαζόμενοι της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας με χαρά υποδέθηκαν την είδηση της ένταξης  των εν λόγω δημοκρατιών στη Σοβιετική Ένωση».

1944.Αρχισε η εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής κατοχής, που κράτησε 62 ημέρες. 


1957. Λειτούργησε  ως κεντρική τράπεζα, η γερμανική Bundesbank.


1954 .Τέθηκε σε ισχύ την κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη. Τέλος των αποικιακών πολέμων της Γαλλίας στην Ινδοκίνα.

1958. Σε ενέδρα εναντίον των Βρετανών σκοτώθηκε  ο 26χρονος Ανδρέας Σουρουκλής .Την ίδια ημέρα οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον  63χρονο Λουκά Αρέστη, τον 50χρονο Γιάγκο Ηλία και την  60χρονη Ρεβέκκα Ηλία.

1960 . Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της. Η Δαχομέη , το σημερινό Μπενίν, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.Το Ισλαμαμπάντ έγινε η πρωτεύουσα του Πακιστάν, αντι του Καράτσι. 

1964 .Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πρόνοιας ο αριθμός των απόρων στην Ελλάδα ήταν περί τα 3,5 εκατομμύρια.Το Βελγικό Κογκό μετονομάστηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 



1966 . Ξεκίνησε 11η ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που αποφάσισε  την «πολιτιστική επανάσταση», η οποία διήρκεσε δέκα χρόνια

1967. Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

1968. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αντώνης Μπριλλάκης ανακοίνωσαν στη Ρώμη τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου για την ανατροπή της δικτατορίας. 

1970 . Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρότζερ Ντέιβις επισκέφτηκε την Αθήνα. 

1974 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την εγκατάσταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο σε δύο ζώνες. 

1975. 33 ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδά, υπέγραψαν την τελική πράξη του Ελσίνκι. 

1976. Ο αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1 Νίκι Λάουντα, κάηκε στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ της Δυτικής Γερμανίας. 


1990. Το Ιράκ εισέβαλε  στο Κουβέιτ.Ο Ζέλιου Ζέλεφ εξελέγη από την Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

1991. Στο Ζάγκρεμπ, ο Πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, κάλεσε  τους Κροάτες στον πόλεμο κατά των Σέρβων και  του JNA.
2008. Ο Πράκτωρ Σαακατσβίλι εισέβαλε υπό την ενθάρρυνση των ΗΠΑ στη Νότια Οσετία  και την Αμπχαζία,  προκαλώντας τον Πούτιν σε τρίτο παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου